Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ευρώπη μπαίνει στην νέα εποχή του διαδικτύου, καθώς τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα, ενώ στόχος για τη διάθεση των παροχών στην Ελλάδα είναι το 2021 με την εκκίνηση της δημιουργίας υποδομών σε περιοχές της χώρας. Η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλης, καθώς γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην Ελλάδα στην οποία λειτουργεί πιλοτικά δίκτυο από την WIND.
Στόχος του έργου είναι να πετύχει τον απόλυτο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της πόλης που έχει αναλάβει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και να αξιολογήσει τα λειτουργικά στοιχεία της 5G εμπειρίας προκειμένου να καταγράψει στην πράξη τα αποτελέσματα των μεγάλων ταχυτήτων του 5G.
Η έκταση του πιλοτικού δικτύου 5G που έχει εγκατασταθεί στην Καλαμάτα καλύπτει την περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό κέντρο, αλλά και την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο αποτελεί το πρώτο 5G ξενοδοχείο στην χώρα.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα 5G τηλέφωνα, όμως στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5G ο χρήστης μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω WIFI, το οποίο λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.
Τι είναι όμως και τι πρόκειται να προσφέρει το 5G στους χρήστες του;
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας 100 φορές υψηλότερες ταχύτητες από αυτές που προσφέρει σήμερα το 4G, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε «έξυπνα» κινητά και άλλες συσκευές. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόμασταν περίπου έξι λεπτά.
Η εμπειρία του δικτύου 5G υποστηρίζουν οι ειδικοί με τις απίστευτα υψηλές ταχύτητές του πρόκειται να αλλάξει ριζικά τις ζωές των χρηστών, καθώς η άφιξη του 5G θα «μεταμορφώσει» την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, δίνοντας έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται ως τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Παγκοσμίως η τεχνολογία του 5G βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς.
Τέλος, το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και θα είναι εξαιρετικά γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο, αφού θα μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα περισσότεροι χρήστες και συσκευές.
Θάλεια Μητρούσκα