Πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς οι “Ημέρες Υπέρτασης” στη Δράμα.
Συνέντευξη με τον Δραμινό ιατρό, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, κ. Παντελή Ζεμπεκάκη.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hydrama το Σαββατοκύριακο η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο “Ημέρες Υπέρτασης” που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Ο αριθμός των συμμετοχών ήταν αξιοσημείωτος και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος εάν δεν ανέκυπταν οι εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση του κορωναϊού και στην χώρα μας αυτή την περίοδο.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Παντελής Ζεμπεκάκης, καθηγητής Παθολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (ο οποίος κατάγεται από τον Νικηφόρο της Δράμας) δήλωσε:
«Η υπέρταση αφορά το 30- 40% του ενήλικου πληθυσμού. Μάλιστα, συχνά υποθεραπεύεται ή υποδιαγιγνώσκεται, για τον λόγο αυτό οι γιατροί έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της υπέρτασης. Με την υπέρταση εμπλέκονται οι γενικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι παθολόγοι, οι καρδιολόγοι, οι νευρολόγοι, ενίοτε και οι ενδοκρινολόγοι. Η υπέρταση αφορά ένα μεγάλο φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων στην καθημερινή πρακτική. Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες που αγγίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να σημειωθεί ότι νομοτελειακά η πίεση ανεβαίνει όσο μεγαλώνει η ηλικία του ανθρώπου. Ωστόσο συνήθως η ιδιοπαθής υπέρταση, δηλαδή αυτή που δεν οφείλεται σε συγκεκριμένα αίτια, ξεκινάει περίπου από την εφηβική ηλικία και γίνεται όλο και συχνότερη κατά την ενήλικη ζωή. Κατά μέσο όρο, όσοι είναι άνω των 60 ετών έχουν υπέρταση σε ποσοστό περίπου 70%. Στη μέση ηλικία, από 40 μέχρι 60 ετών, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στα 30 με 40%.
Είναι γεγονός ότι κατά την έγκαιρη προσέλευση στο γιατρό η πίεση καταμετράται. Ωστόσο ένα ποσοστό ανθρώπων δεν μετρά καθόλου την πίεση του. Για τον λόγο αυτό η προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης είναι, σε κάθε εξέταση, σε οποιοδήποτε ιατρείο που προσέρχεται ο ασθενής να καταμετράται η πίεση του.
Η υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όργανα στόχους, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα αγγεία και τα νεφρά ενώ με την πάροδο του χρόνου είναι πολλές φορές σιωπηλή, η επίδραση στα συγκεκριμένα όργανα. Κατά συνέπεια όταν υπάρξουν επιπλοκές είναι ήδη αργά. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η υπέρταση δεν δείχνει έγκαιρα συμπτώματα και σε πολλές περιπτώσεις ανακαλύπτει κανείς τυχαία ότι είναι υπερτασικός.»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά και με την υπόταση, δηλαδή την χαμηλή πίεση και το κατά πόσο αυτή θα πρέπει να θεωρείται ανησυχητική είπε ότι “Η υπόταση είναι σπάνια ιατρικό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές αφορά χαμηλή αρτηριακή πίεση η οποία είναι δείκτης προστασίας και ενδεχομένως μακροζωίας. Για παράδειγμα ένας ασθενής που έχει συστολική αρτηριακή πίεση 10, σημαίνει ότι έχει καλή πίεση και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, ιδιαίτερα στις γυναίκες και περισσότερο σε αυτές που είναι νεαρής ηλικίας. Παρόλα αυτά εάν η πίεση πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να υπάρξουν και περιστατικά λιποθυμίας. Πρόκειται όμως για σπάνιες περιπτώσεις και αφορούν κυρίως ανεπιθύμητες ενέργειες ή κακή διατροφή και αφυδάτωση”.
Σημειώνεται ότι η τριήμερη επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου με θέμα την υπέρταση, ήταν περιφερειακής εμβέλειας και αφορούσε κυρίως στους όμορους νομούς Δράμας Καβάλας Σερρών, Ξάνθης Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Στην ίδια διοργάνωση υπήρξαν ομιλητές από αρκετές περιοχές, κυρίως όμως από τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι αρκετοί από τους ομιλητές που επρόκειτο να προσέλθουν από την Αθήνα τελικά δεν το έπραξαν υπό τον φόβο των εξελίξεων που σχετίζονται με τον κορωναϊό.
Στην τριμερή συνάντηση της Δράμας συμμετείχαν περίπου 80 γιατροί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αριθμός που θα πρέπει να θεωρείται μάλλον ικανοποιητικός σε σχέση με τα έκτακτα γεγονότα αυτής της περίοδου.
Εκδήλωση τόσο μεγάλη συμμετοχής με θέμα την υπέρταση, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Δράμα, ενώ ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Καβάλα πριν από περίπου τρία χρόνια από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης.
Το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Ζεμπεκάκης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ και απευθυνόμενος προς τους ενήλικες είναι ότι «θα πρέπει να μετρούν την πίεση τους. Καλό θα ήταν μάλιστα όπως είπε η πίεση να μετριέται ακόμη και από την παιδική ηλικία από την οποία πολλές φορές ξεκινά να εμφανίζεται το πρόβλημα.» Είναι, όπως εξήγησε, βασική εξέταση και δεν απαιτεί κάτι άλλο πέρα από την χρήση του πιεσόμετρου και την παρουσία του γιατρού.