Εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών
Μιλάει στα “Χ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Ηχηρή ήταν η αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκλογές των Υπηρεσιακών τους Συμβουλίων στη Δράμα αλλά και την υπόλοιπη χώρα που έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο το Σάββατο σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη Δράμα, από τους 845 εγγεγραμμένους ψήφισαν 40 εκπαιδευτικοί για το ΠΥΣΠΕ, 44 για το ΑΠΥΣΠΕ και 47 για το ΚΥΣΠΕ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποχής, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πανελλαδικά ψήφισαν ηλεκτρονικά 13.168 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ στις προηγούμενες εκλογές, που έγιναν πριν από 2 χρόνια είχαν λάβει μέρος 116. 000 εκπαιδευτικοί.
Ο κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, μιλώντας στα “Χ” σχετικά διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται ανά διετία, την πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου. Φέτος, με τροπολογία της Υπουργού Παιδείας, ορίστηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν αντί για Τετάρτη, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και λόγω covid θα γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία είτε θα δοθεί σε παράταση των υπαρχόντων συμβουλίων για 8 μήνες. Συγκεκριμένα δήλωσε «Η αποχή ήταν τεράστια στη Δράμα αλλά και πανελλαδικά. Όλοι όσοι ήμασταν υποψήφιοι ομόφωνα καταθέσαμε τις παραιτήσεις μας και ζητήσαμε την απόσυρση των ψηφοδελτίων. Το ίδιο έγινε και εδώ στη Δράμα, κάναμε απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων και για τα τρία υπηρεσιακά συμβούλια. Υπήρξαν ανάλογες αποφάσεις τόσο από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) όσο και από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η Υπουργός δεν έκανε δεκτές τις ανακλήσεις και με τρόπο “αυταρχικό” είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν. Έτσι από τον κλάδο των εκπαιδευτικών ακολουθήθηκε η αποχή από αυτές τις εκλογές».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Αρτεμιάδης ανέφερε ότι «η κίνηση αυτή έγινε διότι οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας και εκτιμούν ότι η Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς σε ζητήματα σημαντικά όπως η ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων. Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους πρότειναν αναβολή των εκλογών και διεξαγωγή τους όταν θα υπάρξουν ευνοϊκές υγειονομικές συνθήκες. Επίσης πρότειναν μεταφορά των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα και σε ώρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων καθώς και την παράταση της θητείας των αιρετών. Η Υπουργός Παιδείας δεν έκανε δεκτά αυτά τα αιτήματα. Εκτιμώ ότι είναι πολιτική απόφαση η σύγκρουση με το συνδικαλιστικό κίνημα σε σημαντικά θέματα με αρχή την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η Υπουργός, με μια σειρά τροπολογιών, αποφάσισε μονομερώς. Διαφωνούμε με την ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία, όπως και με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Υπουργός Παιδείας τα ζητήματα της Εκπαίδευσης. Εκμεταλλεύεται την κρίση και παίρνει αποφάσεις μόνη της σε σημαντικά ζητήματα. Τον Μάιο, για παράδειγμα, αποφάσισε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Την ίδια στιγμή τα σχολεία τόσο στη Δράμα όσο και πανελλαδικά αρχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένα περιστατικά covid-19 σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε παιδιά τα οποία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν τεστ. Παράλληλα, απουσιάζουν πολλά παιδιά και δεν ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο απουσιάζουν. Αντί λοιπόν να φροντίσει να λειτουργήσει τα σχολεία με ασφάλεια, ώστε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να είναι στο σχολείο και τα μαθήματα να γίνονται, ασχολείται με άλλα ζητήματα. Έξι μήνες, από την 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα, δεν έχει κάνει κάτι για τη σωστή λειτουργία των σχολείων. Θα έπρεπε να υπάρχει μείωση των μαθητών στην τάξη και μικρότερα τμήματα. Θα έπρεπε να αυξηθεί ο αριθμός των καθαριστριών και τα επαναλαμβανόμενα τεστ για covid σε εκπαιδευτικούς και παιδιά. Σήμερα για να κάνει ένας εκπαιδευτικός τεστ, θα πρέπει πρώτα να εμφανίσει συμπτώματα, αλλά τότε είναι αργά…».
Τι ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της
Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ, το Σάββατο, με αφορμή τις εξελίξεις για τις εκλογές των υπηρεσιακών οργάνων των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι: «Δεν έχει τέλος ο αντιδημοκρατικός κατήφορος για την Υπουργό Παιδείας και την «αυλή» της».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Αποδεικνύοντας με κάθε νέα της κίνηση ότι δεν υπάρχουν όρια στον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο διαρκώς ολισθαίνει, η Υπουργός Παιδείας, συνεπικουρούμενη από την, κατ’ επανάληψη παρανομούσα, Γενική της Γραμματέα, έφτασαν σήμερα στην απόλυτη επαφή με την ολοκληρωτική συμπεριφορά.
«Εντέλλεσθε» ήταν η φράση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Περιφερειακός Διευθυντής και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οι οποίοι, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και αποδεχόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές-παρωδία για ανάδειξη «αιρετών», δεν είχαν αναρτήσει τα ψηφοδέλτια για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Διευθύνσεών τους. Ο αυταρχισμός και οι παράνομες αποφάσεις ενάντια στον σεβασμό τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τη νομιμότητα. Είχε προηγηθεί η αήθης στρέβλωση των θέσεων της Ομοσπονδίας από την Υπουργό η οποία διαρκώς «λησμονεί» ότι προτείνουμε οι εκλογές να γίνονται σε εργάσιμη ημέρα δίχως άδεια και ψεύδεται συνεχώς υποστηρίζοντας ότι η αντίδρασή μας οφείλεται στην απώλεια της αργίας.
Είχε προηγηθεί επίσης το Δελτίο Τύπου της Υπουργού με τις συκοφαντικές αναφορές της σε «…απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία», «…παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» «…προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων» που υποτίθεται ότι διαπράττουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, των οποίων τη στάση χαρακτήριζε «απογοητευτική».
Είναι ολοφάνερο ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. δια ροπάλου προσπαθεί να επιβάλει την ηλεκτρονική «δημοκρατία». Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την αυταρχική, αντιδημοκρατική της στάση. Δηλώνουμε γι άλλη μια φορά. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκλογές».
Η θέση της ΟΛΜΕ
Η ΟΛΜΕ σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της το Σάββατο ανέφερε:
«Είναι ήδη γνωστά, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ο πρωτοφανής αυταρχισμός, το πλήθος των αντιδημοκρατικών ενεργειών και η πολιτική της πυγμής του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που ακολουθεί το ΥΠΑΙΘ, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιβολή, με κάθε τρόπο, των εκλογών παρωδία χωρίς ψηφοδέλτια παρατάξεων και υποψηφίους. Είναι γνωστό επίσης, ότι η υπουργός Παιδείας συστηματικά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Επειδή το ΥΠΑΙΘ αλλά και η ίδια η υπουργός Παιδείας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να εμπνέει στην εκπαιδευτική κοινότητα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημερώνει ότι άμεσα θα ζητήσει από το ΥΠΑΙΘ, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του, την συγκεντρωτική ηλεκτρονική κατάσταση ψηφισάντων όλης της χώρας. Αντίστοιχα, οι ΕΛΜΕ θα ζητήσουν τις ηλεκτρονικές καταστάσεις ψηφισάντων για όλα τα ΥΣ από τις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές.
Καταδικάζουμε το ΥΠΑΙΘ που με διαρροές σε διάφορες ιστοσελίδες επιχειρεί να πείσει –κόντρα στην πραγματικότητα – ότι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν και ψηφίζουν στις εκλογές παρωδία.
Καταδικάζουμε ομόφωνα τις κινήσεις υποψηφίων συγκεκριμένων παρατάξεων που ενώ έχουν ήδη δηλώσει την απόσυρση της υποψηφιότητάς τους από τις εκλογές των ΥΣ, στέλνουν τις τελευταίες ώρες μαζικά μηνύματα σε συναδέλφους για να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ και να τους ψηφίσουν. Τους προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουμε στο απυρόβλητο να συνεχίσουν να κινούνται στο παρασκήνιο και την ανωνυμία. Θα παραδοθούν στη χλεύη του κλάδου και οι ενέργειες τους θα καταδικαστούν από όλους τους εκπαιδευτικούς.
Αυτή την ώρα, μόλις τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, τα στοιχεία που συλλέγει η Ομοσπονδία από τις εφορευτικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, καταδεικνύουν την συντριπτική απόρριψη του κλάδου. Τα ποσοστά δείχνουν την καταβύθιση της εκλογικής φάρσας. Η παρωδία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» αποδεικνύεται το ναυάγιο του ΥΠΑΙΘ. Γι αυτό και οι μηχανισμοί του πιέζουν με μηνύματα τους συναδέλφους να ψηφίσουν. Θα συναντήσουν την απόρριψη του κλάδου».