ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Τα κουδούνια και οι “Νταχαρέδες” ηχούν ήδη στα χωριά της Δράμας όπου τις επόμενες ημέρες τα Λαϊκά Δρώμενα του Δωδεκαημέρου έχουν την τιμητική τους. Κάλεσμα στους κατοίκους της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν την τέλεση των δρωμένων που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, απηύθυναν χθες ο Αντιπεριφερειάρχης και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων των Κοινοτήτων όπου αυτά διεξάγονται ανά τον Νομό Δράμας.
Η ΠΕ Δράμας με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των εν λόγω Κοινοτήτων συνδιοργανώνει και φέτος και στηρίζει την τέλεση των δρωμένων του Δωδεκαημέρου καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που πέραν των άλλων προβάλλει τον Νομό μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό…
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ (Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας) κ. Ιωάννης Παπουτσής εξήγησε ότι το ΚΕΠΑΑΜ από το 2006 καταβάλλει ακόμη πιο οργανωμένα, μέσα από την συσσωμάτωση των συλλόγων όπου τελούνται τα λαϊκά δρώμενα, μια προσπάθεια πνευματικής θωράκισης των δρωμένων και της “Ηδωνίδας Γης”. Όπως είπε ο κ. Ιωάννης Παπουτσής, αυτή την περίοδο η “Ηδωνίδα Γη” σείεται και δονείται από τις κωδονοφορίες και τις εκφάνσεις των δρωμένων στα χωριά της Δράμας αλλά και στην Νικήσιανη του Παγγαίου. Πρόκειται όπως είπε για κοινότητες στις οποίες ο κοινοτισμός υπάρχει και εκφράζεται τις ημέρες αυτές των Θεοφανείων μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου. Είναι μία αναφορά στους θρύλους, τους μύθους και τις παραδόσεις προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο αυτό….”Η Δράμα στα έγκατά της κρύβει και την ιστορία όπως αυτή φαίνεται στον Ναό του Βάκχου στην Καλή Βρύση της Δράμας, στην προτομή του Διονύσου από την Χαριτωμένη κλπ. Είμαστε συνοδοιπόροι με την ΠΕ Δράμας και επιτελούμε ή διακονούμε με την τέλεση των εθίμων την συνέχειά μας. Κακώς λέγεται αναβίωση των δρωμένων. Εδώ υπάρχει μία συνέχεια των δρωμένων …. που είναι η ίδια η ιστορία της Δράμας… και έχουν σχέση με την ευγονία και την ευκαρπία. Το χτύπημα των Κουδουνιών σε κάθε χωριό αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης και στην συνέχεια της ζωής…”
Ο κ. Ι. Παπουτσής, που είναι παράλληλα και πρόεδρος του ΠΣ Μοναστηρακίου, είπε ακόμη “καλούμε τον κόσμο στο Μοναστηράκι από το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου για να πάρει μία γεύση απο την προετοιμασία των Λαϊκών Δρώμενων. Οι μεταμφιέσεις θα διεξαχθούν στις 6 Ιανουαρίου οπότε και στις 3 το μεσημέρι θα γίνει στην πλατεία του Μοναστηριακίου ο “Τρανός Χορός” όπου επιτελούνται διάφορες ιεροπραξίες με γονιμικό συμβολισμό”.
Η κ. Ελισάβετ Χαριζάνη, γραμματέας του ΠΣ Καλής Βρύσης είπε μεταξύ άλλων “Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου στην Καλή Βρύση Δράμας θα σας περιμένουν τα Μπαμπούγερα. Στις 6 Ιανουαρίου και μετά τον Αγιασμό των υδάτων ξεχύνονται στους δρόμους της Καλής Βρύσης τα άγρια σε όψη Μπαμπούγερα. Κυριαρχεί ο αυθορμητισμός και η καλή διάθεση για γλέντι και χορό. Στις 7 Ιανουαρίου στις 2μμ τα χορευτικά τμήματα του ΠΣ Καλής Βρύσης θα στήσουν ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα και φέτος να ακούσει χορούς και τραγούδια που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ομάδα Μπαμπούγερων συγκεντρώνεται και επισκέπτεται τους Γιάννηδες για να τους ευχηθεί με ένα ξεχωριστό τρόπο. Στις 8 Ιανουαρίου έχουμε την αναπαράσταση ενός διονυσιακού – σατυρικού γάμου. Η πομπή ξεκινά στις 2 μμ με την προετοιμασία του γαμπρού στον ΠΣ και φθάνει στην πλατεία του χωριού όπου ακολουθεί γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο επισκέπτης παράλληλα έχει την δυνατότητα να μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό δοκιμάζοντας κρασί και άλλα τοπικά εδέσματα και να γίνει ένα με τους ντόπιους γλεντώντας με την ψυχή του.
Ο κ. Δημήτρης Μάνιος, πρόεδρος του ΜΠΣ Παγονερίου ανέφερε χθες μεταξύ άλλων “Τα κουδούνια βγαίνουν και οι προσωπίδες ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες. Τα “Χαράπια” θα βγουν στους δρόμους. Στο Παγονέρι στις 6 Ιανουαρίου, στις 12 μμ, περιμένουμε όλο τον κόσμο και τους Παγονερίτες όπου γης, να έρθουν για να νοιώσουν αυτό που μας άφησαν οι πρόγονοί μας ως συνέχεια “Τα Χαράπια”. Ο θίασος του δρώμενου, οι Χαράπηδες, η Νύφη, το αλογάκι και άλλες φιγούρες όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι θεατές συμμετέχουν στην αναπαράσταση του εθίμου”.
Η κ. Βασιλική Ηλιάδου, από τον ΠΣ Πετρούσας σημείωσε ότι “Το Μπάμπιντεν είναι ένα αρχέγονο έθιμο το οποίο έτσι το βρήκαμε και έτσι το συνεχίζουμε. Η καμήλα, ο “Ζαχαρίας”, τα κουδούνια, τα δέρματα, οι παππούδες και οι κιλίγκες, το κρασί και η βραστή γίδα είναι έτοιμα. Στις 6 Ιανουαρίου στις 8μμ, τα κουδούνια θα βγούν στους δρόμους και θα στήσουν χορό γύρω από τη φωτιά. Στις 7 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η “μεγάλη γύρα” από τον ΠΣ, με ποτό χορό , κρασί και φαγητό. Στις 8 Ιανουαρίου στις 12μμ ξεκινά η προετοιμασία του ΠΣ και στις 3μμ ο χορός που διαρκεί μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας”.
Ο κ. Ηλίας Τσάνης πρόεδρος του ΠΣ Πύργων, είπε ότι “Στους Πύργους η τέλεση των Λαικών Δρώμενων ξεκινά το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου που είναι αγρυπνία για τους Πύργους με τους ήχους της Γκάιτας, της Λύρας και του Νταχαρέ ξενυχτάμε και χτυπάμε τα κουδούνια. Στις 7 Ιανουαρίου γίνεται η γύρα του χωριού και ξυπνάμε σε κάθε σπίτι αυτούς που κοιμήθηκαν από την προηγούμενη βραδιά και έχει ξεφύγει. Το βράδυ της ίδιας ημέρας καταλήγουμε με τις αρκούδες και τα κουδούνια στην πλατεία γύρω στις 7 μμ Στις 8 Ιανουαρίου κάνουμε τον Σατυρικό Γάμο, με κουρμπάνι και άφθονο κρασί…”
Ο κ. Κωνσταντίνος Δεβρίκης από τον ΠΣ Ξηροποτάμου πρόσθεσε “Στις 6 Ιανουαρίου από τις 10 πμ θα σας περιμένουμε στον Ξηροπόταμο να κάνουμε μία μεγάλη γύρα στις γειτονιές του Ξηροποτάμου όπου η ομάδα των μεταμφιεσμένων θα περάσουν από σπίτι σε σπίτι και θα ευχηθεί “Χρόνια Πολλά” με υγεία. Στις 7 Ιανουαρίου η ίδια ομάδα θα ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους και θα περάσει μόνο από τους Γιάννηδες για να τους ευχηθεί. Το δρώμενο θα κορυφωθεί στην πλατεία στις 3μμ όπου σας περιμένουμε όλους για χορό, πολύ κρασί και βραστή γίδα…”.