Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο θεατράκι «Σωκράτης Δημητριάδης» της Αγίας Βαρβάρας
Ημερίδα σχετική με την πρόοδο των έργων του ΒΑΑ πραγματοποίησε ο Δήμος Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης στο ανοικτό θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιότητας του ΒΑΑ και περιελάμβανε ενημέρωση όλου του συνεργατικού σχήματος του ΒΑΑ. Η παρουσίαση έγινε και με διερμηνέα για άτομα με προβλήματα ακοής. Στην αρχή της εκδήλωσης παραδόθηκε προς τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Δράμας, κ. Κώστα Αποστολίδη, σε πέντε αντίτυπα, η παρουσίαση του έργου, σε γραφή braille (για άτομα που έχουν προβλήματα όρασης).
Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε παρουσίαση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας για το τεχνικό κομμάτι της παρέμβασης στην οδό 19ης Μαΐου. Παρατέθηκαν επίσης επεξηγήσεις από τον καθηγητή του ΔΙΠΑΕ, κ. Γ. Ζαΐμη, ο οποίος ανέλαβε με την ομάδα του την εκπόνηση μελέτης για τις παρόχθιες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα, έγινε παρουσίαση από την κ. Βασιλική Καζάνα, καθηγήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής – Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας (ΔΙ.ΔΙΑΚ.-ΔΡΑΜΑΣ) για το έργο της διακυβέρνησης του ΒΑΑ. Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης.
Όπως δήλωσε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, από την ημερίδα έγινε κατανοητό ότι πολλά από τα υποέργα του ΒΑΑ, συνολικά είναι 16, έχουν ήδη παραδοθεί. Παράδειγμα αποτελούν η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας που λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Δράμας και η μελέτη για τις παρόχθιες ζώνες της Αγίας Βαρβάρας που έχει ήδη παραδοθεί αλλά και το σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε παρουσίαση του έργου της κατασκευαστικής παρέμβασης γύρω από την 19ης Μαΐου και τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν ότι το έργο θα έχει παραδοθεί στις αρχές του 2022.
Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι παρά την σημαντικότητα των παρεμβάσεων δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από πλευράς πολιτών που αναφέρουν ότι θα μπορούσαν κάποιες εργασίες του ΒΑΑ να είχαν γίνει σε προγενέστερο χρόνο, όταν η οικονομία δεν λειτουργούσε λόγω lockdown. Για το θέμα αυτό ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου επισημαίνει: «Καταλαβαίνω αυτές τις αντιδράσεις. Είμαι και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας. Πρέπει να πω ότι το έργο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοπρογραμματισμό, ο οποίος έγινε χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της 19ης Μαΐου, πραγματοποιούν έργα τρεις διαφορετικοί φορείς. Ο ΔΕΔΔΗΕ με την υπογειοποίηση των καλωδίων, η ΔΕΥΑΔ με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας με την αντικατάσταση του οδοστρώματος και τις παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο σκέλος για κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει στο χρονοδιάγραμμα. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο και παρακολουθείται από τη διαχειριστική αρχή».