Κ. Καμπουρίδου στα «Χ»: «Το κάπνισμα αφορά το 80-90% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα»

0
610

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα στο δημαρχείο την Παρασκευή


 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκίνησε στους δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα με τον διακριτικό τίτλο «Μελίτη». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Μελίτη”, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την ΕΝΘΕ, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ημερίδα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου με ομιλήτρια την κ. Κυριακή Καμπουρίδου, πνευμονολόγο.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας και άλλα τοπικά μέσα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας του Δήμου Δράμας κ. Αλέξης Παναγιωτίδης τόνισε: «Για άλλη μια χρονιά θέλω να ευχαριστήσω το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που συνεργαζόμαστε και είμαστε από τα επίτιμα μέλη τα τελευταία χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την πνευμονολόγο Μαρία Σαρόγλου, που από την πρώτη στιγμή με ενημέρωσε για το πρόγραμμα “Μελίτη” στο οποίο είναι υπεύθυνη. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας. Υπάρχει ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα, για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα πιο συγκεκριμένα. Σήμερα έχουμε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, με την κ. Κυριακή Καμπουρίδου, μια πνευμονολόγο που πραγματικά έδωσε ψυχή και σώμα στο Νοσοκομείο της Δράμας τις δύσκολες εποχές του Covid και από ότι ξέρετε όλοι τώρα ιδιωτεύει. Είναι ένα πρόγραμμα που θα συνεχιστεί τον επόμενο καιρό και τα επόμενα χρόνια. Έχουμε υπογράψει σύμβαση με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας, ώστε να μας ενημερώνουν το τι θα πρέπει να προσέχουμε για να μη φτάσουμε στο σημείο κάποια στιγμή κι εμείς να τρέχουμε σαν ογκολογικοί ασθενείς για να προλάβουμε το κακό. Όπως είπα κι άλλες φορές πρώτα από όλα είναι η πρόληψη και μετά η θεραπεία. Είναι σημαντικό όλοι να προσέχουμε και κυρίως ένα βασικό και μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι το τσιγάρο. Θα πρέπει σιγά σιγά ο κόσμος να καταλάβει ότι βλάπτει πολύ την υγεία και κυρίως τα πνευμόνια μας. Άρα θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις. Υπάρχει η αξονική θώρακος που είναι μια εξέταση πρόληψης και είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται από τους καπνιστές μετά από κάποια ηλικία.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Δράμας αυτή τη στιγμή και το Τμήμα Υγείας είναι να στηρίξει αυτές τις εκδηλώσεις και να συνεχίσει να βρίσκει προγράμματα, που είναι προγράμματα δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Δήμο της Δράμας. Να φέρνει τέτοια προγράμματα και να ενημερώνονται όλοι οι συμπολίτες μας και να ξέρουν τι πρέπει να αποφεύγουν και τι πρέπει να προσέχουν”.
Παράλληλα από την πλευρά της η ομιλήτρια και πνευμονολόγος κ. Κυριακή Καμπουρίδου, τόνισε: «Στο πλαίσιο του προγράμματος “Μελίτη”, η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διοργανώνουν ομιλίες με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και την πρώιμη διάγνωσή του. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο όσον αφορά τη θνησιμότητα και για αυτό η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές. Όσοι είναι καπνιστές 50-84 ετών ή πρώην καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, θα πρέπει να υποβάλλονται ετησίως σε αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβόλησης στον πνεύμονα για την πρώιμη διάγνωση της νόσου και την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Διότι η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές. Έχουμε στατιστικά στοιχεία. Έχουν γίνει μελέτες σε βάθος χρόνου 20 ετών και έχουν δείξει ότι με τις αξονικές αυτές έχει μειωθεί η θνησιμότητα μέχρι 30% περίπου σε άνδρες και 61% σε γυναίκες. Ο καρκίνος του πνεύμονα δυστυχώς όταν διαγιγνώσκεται, διαγιγνώσκεται πάρα πολύ αργά, επομένως η πενταετής επιβίωση είναι πάρα πολύ χαμηλή και φτάνει μέχρι το 3,5%. Με τα προγράμματα αυτά προληπτικού ελέγχου έχει φανεί ότι η επιβίωση μπορεί να αυξηθεί, η πενταετής, μέχρι και 85%».
Σε ερώτηση των «Χ» για τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα, η κα Καμπουρίδου είπε «Το κάπνισμα αφορά 80-90% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επαγγελματική έκθεση σε κάποιους ανθρώπους που εκτίθενται στον αμίαντο, όπως είναι η περιβαλλοντική ρύπανση και άλλα διάφορα αίτια, αλλά ο κύριος και βασικός λόγος είναι το κάπνισμα. Φανταστείτε ότι περίπου 10.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται περίπου κάθε χρόνο και από αυτές το 80-90% αφορά καπνιστές, δηλαδή 8.000-9.000 κάθε χρόνο είναι καπνιστές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!