– Εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και των ελλείψεων που υπάρχουν
– Κ. Ακριτίδης στα «Χ»: «Υπογράφουμε συμφωνητικά για τιμές 93-95 λεπτών το κιλό στο πρόβειο γάλα»
Σε μεγαλύτερες τιμές από πέρσι πωλούν το γάλα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας στα συμφωνητικά που υπογράφουν για τη νέα περίοδο, όπως εξήγησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από τις γαλακτοβιομηχανίες. Τα συμφωνητικά που υπογράφηκαν, εξηγεί ο κ. Ακριτίδης, είναι στην τιμή των 93-95 λεπτών το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε γειτονικούς νομούς όπως την Ξάνθη.
Η άνοδος στις τιμές του γάλακτος οφείλεται στην έλλειψη γάλακτος, διευκρινίζει ο κ. Ακριτίδης και προσθέτει ότι μια καταστροφική πολιτική που ασκείται στον κτηνοτροφικό τομέα εδώ και πέντε χρόνια έχει αυτά τα αποτελέσματα. Όλη αυτή την περίοδο οι τιμές στο πρόβειο συμβατικό γάλα κυμαίνονταν σε τιμές της τάξης των 75-78 λεπτών, προσθέτει ο κ. Ακριτίδης για να συμπληρώσει ότι οι τιμές αυτές είναι λογικές και για τους κτηνοτρόφους και για τους γαλακτοβιομηχάνους. «Οδηγηθήκαμε εδώ γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες ψάχνουν να βρουν γάλα και να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά δεν μπορούν». Παράλληλα, όπως επισημαίνει, το κατσικίσιο γάλα ενδεχομένως να αυξηθεί 3-4 λεπτά εάν κινηθούν ανάλογα οι ανάγκες των γαλακτοβιομηχανιών στις περιοχές από τις οποίες γίνεται η συγκέντρωση του γάλακτος. Άλλος δηλαδή πληρώνει 50 λεπτά, άλλος 55 λεπτά και άλλος 58 λεπτά.
Ο κ. Ακριτίδης ανέφερε ως παράδειγμα την περιοχή του Παρανεστίου, χαρακτηρίζοντας τους κτηνοτρόφους της περιοχής εγκλωβισμένους ως έναν βαθμό, διότι εκεί οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις εταιρείες να πάρουν το γάλα και δεν έχουν περιθώρια διαμαρτυρίας για τις τιμές.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του αγελαδινού γάλακτος, υπήρξε και σε αυτό άνοδος των τιμών, με αποτέλεσμα να πωλείται από 28 ως 32 λεπτά καθώς υπάρχει έλλειψη μονάδων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην περιοχή μας, επειδή πολλές έχουν κλείσει.
«Φέτος ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για τιμές που ίσχυαν πριν από περίπου πέντε χρόνια για την πώληση του γάλακτος, όταν και πάλι οι τυροκόμοι είχαν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες. Μετά, δυστυχώς, ακολούθησε μια πενταετία με αθρόα εισαγωγή και ελληνοποιήσεις από τη Ρουμανία και τη Γαλλία, που κατέστρεψε τους κτηνοτρόφους».
Οι τιμές που διαμορφώθηκαν φέτος είναι στα φυσιολογικά επίπεδα για να αντέξει η κτηνοτροφία και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στο κόστος σίτισης των ζώων, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους, εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.