– Π. Κιόρτεβε: «Αυτή τη στιγμή η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής δεν είναι ασφαλής»
– Γ. Τσιρώνης: «Δεν θα ανεχτούμε άλλο να μας καθιστούν επικίνδυνους για τους ασθενείς»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας για τις ελλείψεις συναδέλφων τους και ειδικότερα παθολόγων, που καθιστούν μη ασφαλή τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής. Τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παρθένα Κιόρτεβε όσο και ο κ. Γεώργιος Τσιρώνης με διαφορετικές επιστολές τους αποκαλύπτουν μια κατάσταση καθόλα ανησυχητική, εξαιτίας της έλλειψης παθολόγων.
Σε δήλωσή της το Σάββατο, απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Παρθένα Κιόρτεβε είπε ότι επίκειται συντονισμένη κίνηση από πλευράς των Γενικών Ιατρών μέσω της νομικής οδού, για το κάλεσμα από την 4η ΥΠΕ να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου Δράμας και της Παθολογικής Κλινικής. Τόνισε επίσης ότι εδώ και 15 ημέρες γίνονται διάφορες κινήσεις και από το Σύλλογο Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, σε συνεργασία με τη διοίκηση, για να λυθεί το θέμα της Παθολογικής Κλινικής, η οποία έχει απομείνει με δυο παθολόγους, μετά την παραίτηση της κας Μιχαηλίδου. Όπως είπε η κα Κιόρτεβε η διοίκηση απευθύνθηκε προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δ. Τσαλικάκη, ζητώντας τη μετακίνηση ειδικών παθολόγων από όμορα νοσοκομεία. Η απάντηση ήταν αρνητική. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν πουθενά παθολόγοι για να μετακινηθούν προς το Νοσοκομείο Δράμας. Ακολούθως ζητήθηκε η μετακίνηση πέντε ιατρών για την κάλυψη της Παθολογικής Κλινικής. Βγήκε μια απόφαση μετακίνησης Γενικών Ιατρών από το Κέντρο Υγείας της Προσοτσάνης, για την κάλυψη 14 εφημεριών, τον μήνα Μάρτιο.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο επικαλούνται και στο οποίο στηρίζονται οι γενικοί ιατροί, βάση του οποίου δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα νοσοκομεία βάσει της ειδικότητάς τους. Υπάρχει ένας καινούργιος νόμος τον οποίο επικαλέστηκαν. Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει για να είναι και ο ίδιος καλυμμένος και να αισθάνεται ασφαλής στο χώρο τον οποίο εργάζεται. Αυτό που πρέπει να βγει προς τα έξω, είναι η κατάρρευση, αυτή τη στιγμή της Παθολογικής Κλινικής, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με μόνο δυο Παθολόγους. Πρέπει να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις, νομότυπες που να είμαστε καλυμμένοι όλοι. Την ευθύνη έχει απόλυτα αυτή τη στιγμή ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ προκειμένου να λύσει το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Δράμας. Αυτή τη στιγμή η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής δεν είναι ασφαλής. Υπάρχουν δυο Παθολόγοι για 52 ασθενείς που νοσηλεύονται και η παρουσία των Γενικών ιατρών υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Δράμας σε ένα Κέντρο Υγείας. Το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό. Δεχθήκαμε πόλεμο για αυτές μας τις δηλώσεις (…)».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κα Κιόρτεβε σε επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, την διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας και με κοινοποίηση στην 4η ΥΠΕ στις 1/3/2023 ανέφερε:
«Μετά την παραίτηση της παθολόγου κ. Μιχαηλίδου Αναστασίας από μόνιμη θέση διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Δράμας ο σύλλογος ιατρών νοσοκομείου Δράμας ενημερώθηκε στις 21/2/2023 με έγγραφο από τη διευθύντρια της κλινικής κ. Σακαλλέρου σχετικά με τη μη ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση της Παθολογικής κλινικής.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο σχετικά αναφέρονται τα εξής: Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε ότι μετά την παραίτηση της κ. Μιχαηλίδου Αναστασίας και της αναμενόμενης συνταξιοδότησης του κ. Σεμερτζίδη Χρήστου (έως τον Ιούνιο του 2023) τόσο η καθημερινή εφημέρευση της παθολογικής κλινικής όσο και η πρωινή της λειτουργία (Διαβητολογικό Ιατρείο, Εξωτερικά Ιατρεία, διεκπεραίωση ασθενών εντός της κλινικής) τίθενται πλέον κάτω από τα όρια ασφαλείας για ασθενείς και ιατρούς. Δεδομένου ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης κυρίως του ιατρικού προσωπικού είναι χρονίζοντα, οξεία και γνωστά σε όλους, καλούνται όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι να λάβουν τις απαραίτητες και κατεπείγουσες ενέργειες.
Κατόπιν επικοινωνίας με τη διοίκηση του ΓΝ Δράμας ενημερωθήκαμε ότι ζητήθηκε η μετακίνηση παθολόγων από όμορα νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών της κλινικής. Η απάντηση της 4ης ΥΠΕ ήταν αρνητική, καθώς αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παθολόγοι στα όμορα νοσοκομεία της ΥΠΕ. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τη διοίκηση η πλήρης μετακίνηση 5 γενικών γιατρών από τα κέντρα υγείας του νομού για την κάλυψη της καθημερινής και ολοήμερης λειτουργίας των ΤΕΠ.
Στις 28/2/2023 αναρτήθηκε η απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ στην οποία αποφασίστηκε η μετακίνηση από το ΚΥ Προσοτσάνης στο ΤΕΠ του ΓΝ Δράμας για το μήνα Μάρτιο 2 γενικών γιατρών ανά εβδομάδα για παροχή πρωινής υπηρεσίας και η κάλυψη 14 εφημεριών από τους εν λόγω συναδέρφους.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον το νοσοκομείο Δράμας, καθώς η παθολογική κλινική αποτελεί το βασικό πυλώνα λειτουργίας του νοσοκομείου, δεν μπορεί να λυθεί με τη λύση που έδωσε ο κ. Διοικητής της ΥΠΕ, καθώς δεν καλύπτει τη συνολική εφημέρευση του μηνός Μαρτίου αφενός και αφετέρου το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι πολίτες της περιφερειακής ενότητας Δράμας να ενημερωθούν για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δυο εναπομείναντες συνάδελφοι παθολόγοι, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής που διαθέτει 52 κλίνες, τη λειτουργία των ΤΕΠ καθώς και τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Συνάδερφοι που εργάζονται εδώ και 3 χρόνια χωρίς ρεπό και με χρωστούμενες άδειες που ξεπερνούν τις 80 μέρες.
Ως διοικητικό συμβούλιο απευθυνόμαστε στον Ιατρικό σύλλογο Δράμας με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ζητούμε να στηρίξετε και να απαιτήσετε ως το ανώτερο όργανο της περιφέρειας μας.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
– μετακίνηση παθολόγων από το νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει παθολόγους για τη στήριξη του νοσοκομείου Ξάνθης που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και κάλυψη του νοσοκομείου Ξάνθης από παθολόγους του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
– κάλεσμα των ιδιωτών παθολόγων να συνδράμουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει
– μείωση του αριθμού των κλινών της παθολογικής κλινικής σε 30 κλίνες με απόφαση της διοίκησης και της 4ης ΥΠΕ, και διακομιδή των επιπλέον περιστατικών στα όμορα νοσοκομεία ή εφημέρευση της παθολογικής κλινικής παρ’ ημέρα σε ανοικτή εφημερία και τις μέρες της κλειστής εφημερίας διακίνησης όλων των παθολογικών περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
– ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ προκειμένου να μην λιμνάζουν τα εξιτήρια στην παθολογική κλινική.
– συνεννόηση με τα κέντρα ευγηρίας και τις κλινικές αποκατάστασης, όπου εξυπηρετούνται άτομα από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε όταν χρήζουν νοσηλείας να απευθύνονται στο νοσοκομείο του τόπου κατοικίας των ασθενών
– κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων (παθολογικό και διαβητολογικό)
– γραμματειακή στήριξη των ιατρών της παθολογικής κλινικής με διοικητικό προσωπικό
– άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παθολόγων με ταυτόχρονη γενναία χορήγηση χρηματικού κινήτρου από τους φορείς της περιφέρειας μας (δήμους, περιφέρεια, επιμελητήριο, συλλόγους και ιδιώτες).
Το πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής και γενικότερα του ΓΝ Δράμας δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα έπρεπε να μας κινητοποιήσει όλους όσους ζούμε σε αυτόν τον νομό. Ζητούμε την στήριξη σας και την άμεση εξεύρεση λύσεων, πριν να είναι αργά…».
Σχετικά με την έλλειψη Παθολόγων στο Νοσοκομείο Δράμας και ο Ιατρός του ΓΝ Δράμας κ. Γεώργιος Δ. Τσιρώνης Επιμ. Β΄ Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής σε επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε από την ΟΕΝΓΕ ανέφερε:
«Μετά από 6 χρόνια σπουδών, 1 χρόνο αγροτικό, 4 χρόνια ειδίκευσης στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική,5 χρόνια ως Επιμελητής β΄ σε Περιφερειακό Ιατρείο του νομού Δράμας, 3 χρόνια πανδημίας βάζοντας πλάτη για τη διαχείριση στο υποστελεχωμένο εδώ και χρόνια Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, κάνοντας το διοικητικό υπάλληλο προκειμένου να φαίνεται ότι ο «θεσμός» του προσωπικού Ιατρού δουλεύει, φτάσαμε στη μεγαλύτερη πρωτοτυπία πανελληνίως: αυτή τη στιγμή, 2 Μαρτίου 2023, με εντολή μετακίνησης από την 4η ΥΠΕ, με πρόγραμμα εφημεριών γνωστοποιημένο στη διοίκηση του νοσοκομείου και υπογεγραμμένο από το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, εφημερεύει το Νοσοκομείο της Δράμας ΧΩΡΙΣ Ειδικό Παθολόγο, αλλά με 1 επιμελητή Β’ Γενικής Ιατρικής- (τον υπογράφοντα) στο παθολογικό ΤΕΠ και 1 Επιμελητή Α’ Γενικής Ιατρικής στην Παθολογική κλινική, χωρίς Ειδικό Παθολόγο έστω σε εφημερία ετοιμότητας. Το Νοσοκομείο της Δράμας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας, αφήνοντας ένα πληθυσμό 80-100.000 συμπολιτών χωρίς 2οβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά.
Δεν θα ανεχτούμε άλλο να μας καθιστούν επικίνδυνους για τους ασθενείς. Παρακαλώ την ΟΕΝΓΕ για γνωστοποίηση του περιστατικού».