– Ελ. Γαμβρέλη στα «Χ»: «Ανακοινώθηκε ότι τo πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου, αλλά θα δοθεί παράταση»
– Η υπηρεσία απευθύνεται σε άτομα με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα
Από αύριο, 30 Ιουλίου, θα ξεκινήσει και στη Δράμα ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, όπως ανέφερε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η υπεύθυνη συντονίστρια του εμβολιασμού κατ’ οίκον στη Δράμα, Δρ Έλενα Γαμβρέλη. Το πρόγραμμα, όπως είπε, ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει μέχρι 6 Αυγούστου, αλλά θα δοθεί παράταση.
Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που ανήκουν σε κατηγορίες και παθήσεις που τους προκαλούν αδυναμία βάδισης και ορθοστάτισης, όπως επίσης και στις κατηγορίες με βαριές ψυχοσωματικές και νοητικές καταστάσεις, όπως και σε κάθε παθολογική, ορθοπεδική, ρευματολογική κατάσταση που προκαλεί αδυναμία μετακίνησης. «Μαζί με το Υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ., τον εντεταλμένο σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και συνάδελφο κ. Αλ. Παναγιωτίδη, το εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους συμμετέχοντες συνάδελφους, προχωρούμε όλοι μαζί για να δώσουμε ελπίδα και ανάσα ζωής σε όλους τους μη δυνάμενους να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα συνανθρώπους μας» σημείωσε η κα Γαμβρέλη.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον άνοιξε ήδη από τις 20 Ιουλίου και αφορά άτομα με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και, όπως διευκρινίστηκε από τις υπηρεσίες υγείας, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα. Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά άτομα τα οποία έχουν σοβαρή και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, εκτός από τη λειτουργικότητά τους καθώς και πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουν βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.
Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για να δηλώσει ενδιαφέρον για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό
Ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του κατ’ οίκον θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του. Ο ιατρός με τη σειρά του συμπληρώνει μία αίτηση εμβολιασμού για τον ενδιαφερόμενο. Ακολούθως, αποστέλλεται ενημερωτικό μήνυμα (SMS) με το ακόλουθο κείμενο: «Το αίτημα σας για εμβολιασμό κατ’ οίκον καταχωρήθηκε. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τον ορισμό του ραντεβού σας». Στη συνέχεια, ο πολίτης λαμβάνει κλήση με σκοπό τον ορισμό ραντεβού. Ακολουθεί η επίσκεψη στο σπίτι του ωφελούμενου για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος (SMS) στο κινητό του πολίτη: «Ολοκληρώσατε τον εμβολιασμό σας. Μετά από 1 ημέρα μπορείτε να εκδώσετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο gov.gr ή σε ΚΕΠ».
Η συμβολή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
Ταυτόχρονα, δηλώσεις για τους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν γίνονται και με τη συνδρομή των Δήμων και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Πρόκειται για τους πολίτες που παρακολουθούνται από το πρόγραμμα και είναι σε κατάκλιση, οι οποίοι επρόκειτο να ερωτηθούν αν θέλουν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, στον Δήμο Δράμας, όπως είπε η κ. Γαμβρέλη, έχουν ήδη εμβολιαστεί οι πολίτες αυτής της κατηγορίας που παρακολουθούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Όμως η συνδρομή του Δήμου Δράμας και των υπολοίπων δήμων του νομού δεν σταματάει εδώ κι αυτό γιατί μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» θα παραχωρήσουν μεταφορικά μέσα και οδηγό για τη μεταφορά του ιατρικού προσωπικού στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Την ίδια ώρα, έρευνα γίνεται και από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ για τους πολίτες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος «εμβολιασμός κατ’ οίκον» και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Η κ. Γαμβρέλη χαρακτήρισε το πρόγραμμα των κατ’ οίκων εμβολιασμών «ανάσα ζωής» για τους ανθρώπους που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Η ίδια τόνισε ότι είναι πολύ ικανοποιητική η προσέλευση στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Κέντρου Υγείας Δράμας και σημείωσε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα πρέπει να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς.
«Για να νικήσουμε τον ιό, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Αυτό είναι προϋπόθεση για να περάσουμε έναν ήσυχο χειμώνα και να βελτιωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Δράμα» τόνισε η υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος «εμβολιασμός κατ’ οίκον» στη Δράμα, Δρ Έλενα Γαμβρέλη.