Kαταλήψεις σε τρία εκπαιδευτικά συγκροτήματα της περιοχής της Δράμας, πραγματοποιήθηκαν χθες με τους μαθητές να εκφράζουν την αντίδρασή τους αναφορικά με τη συμφωνία Mercosur, καθώς λένε ότι αυτή θα οδηγήσει στην εισαγωγή προϊόντων αμφίβολης ποιότητας στο καταναλωτικό κοινό.
Πρόκειται για μία συνθήκη που έχει εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορά μία εκτεταμένη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, η οποία προβλέπει την κατάργηση των δασμολογικών επιβαρύνσεων για προϊόντα που διακινούνται μεταξύ της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Η εκτίμηση που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι η εν λόγω συμφωνία θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό, με αρνητικές συνέπειες για τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται εντός της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Περαιτέρω, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την υγεία και τη διατροφή των καταναλωτών, καθώς προβλέπεται η διάθεση στην αγορά προϊόντων αμφίβολης ποιότητας, των οποίων η παραγωγή βασίζεται σε ουσίες που έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μακρό χρονικό διάστημα. Η παρούσα συμφωνία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τον αγροτικό τομέα, αλλά και τους πολίτες εν γένει.
Οι μαθητικές καταλήψεις έγιναν στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας, στο 2ο Γενικό Λύκειο Δράμας και στο 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο αριθμός των φετινών μαθητικών καταλήψεων στην περιοχή της Δράμας καταγράφεται ως μικρότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική περίοδο, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Προηγούμενες ανάλογες ενέργειες εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν επίσης με σκοπό την υποστήριξη των κινητοποιήσεων των αγροτών, βάσει αιτημάτων που είχαν διατυπωθεί από τους μαθητές.
Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δράμας που τελούσαν χθες υπό κατάληψη, η διδασκαλία διεξήχθη μέσω τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Σε ορισμένα από αυτά, υπήρξε απώλεια της πρώτης διδακτικής ώρας, ενώ σε άλλα, όπου οι διευθυντές είχαν προηγουμένως ενημερωθεί, αποφεύχθηκε η απώλεια πολύτιμου εκπαιδευτικού χρόνου.
Τα κλειστά σχολεία λόγω παγετού
Παράλληλα, χθες, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Νευροκοπίου, οι σχολικές μονάδες της περιοχής παρέμειναν κλειστές λόγω παγετού. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν διεξήχθη ούτε την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα, στα σχολεία του Νευροκοπίου, λόγω των χιονοπτώσεων που είχαν προηγηθεί και προς διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών.
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πάντως προέβη σε σχετική ενημέρωση, δηλώνοντας ότι, όταν αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών μονάδων κατόπιν απόφασης του αρμόδιου δημάρχου, συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων ή απρόβλεπτων καταστάσεων, η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και πρακτικά εφικτό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ορισμένους δήμους οι αποφάσεις αναστολής είναι δυνατόν να εκδίδονται καθ’ οιονδήποτε χρόνο, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται με σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας και της ομαλής διεξαγωγής του σχολικού προγράμματος. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν ήδη λάβει σχετική ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κύριο Γιάννη Παπαδομαρκάκη, και συνεργάζονται για την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το Υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και είναι σε διαρκή ετοιμότητα για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού κόσμου.
Καταλήψεις χθες από τους μαθητές σε τρεις σχολικές μονάδες της Δράμας
Με τηλεκπαίδευση έγιναν τα μαθήματα σε 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ, στο 2ο ΓΕΛ και στο 3ο και 4ο ΓΕΛ


















