Κίνδυνοι από τις πτώσεις των οικοδομικών υλικών

0
347

– Αποκλείστηκε χθες κεντρικό πεζοδρόμιο της Δράμας από την Αστυνομία
– Κ. Παράσχου στα «Χ»: «Οι οικοδομές στην περιοχή μας είναι γηρασμένες και παρουσιάζεται πληθώρα τέτοιων προβλημάτων»


 

Δεν έχουν τέλος τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις πτώσης οικοδομικών υλικών από παλιές οικοδομές που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για τη διέλευση πεζών και οχημάτων, όχι μόνο στην Δράμα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα στη Δράμα, όπου οι οικοδομές τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης είναι πολύ παλαιότερης κατασκευής, φαινόμενα πτώσης υλικών παρουσιάζονται σε τακτικά διαστήματα.
Μία ακόμα περίπτωση πτώσης οικοδομικών υλικών σημειώθηκε και χθες Τρίτη, απέναντι από το ξενοδοχείο Εμπορικό, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί το πεζοδρόμιο από την Αστυνομία και να τοποθετηθούν οι σχετικές προειδοποιητικές ταμπέλες για τους διερχόμενους. Από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας προέκυψε ότι για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε επιλήφθηκε και το αρμόδιο τμήμα της πολεοδομίας.
Συνήθως αυτές οι αποκολλήσεις και οι πτώσεις υλικών από τις μετώπες, τις οροφές ή τα δάπεδα των εξωστών, οφείλονται στην παλαιότητα των οικοδομών είχε τονίσει σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ των «Χ» ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Δράμας κ. Νίκος Ευαγγελίδης. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις στέλνεται μια έκθεση ετοιμορροπίας και σε αυτή διατυπώνεται τι θα πρέπει να γίνει. Δίνεται κάποια προθεσμία ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους πεζούς που διέρχονται από αυτά τα σημεία. Συνήθως οι υποδείξεις της υπηρεσίας υλοποιούνται αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει.
Γιατί όμως παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα στο κέντρο της πόλης; Μιλώντας χθες στα «Χ» ο κ. Κώστας Παράσχου, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, είπε ότι οι οικοδομές στην περιοχή μας όπως και στην υπόλοιπη χώρα, είναι γηρασμένες και παρουσιάζεται πληθώρα τέτοιων προβλημάτων. «Το βασικό πρόβλημα για να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα είναι ότι για να γίνει συντήρηση των παλιών οικοδομών κυρίως των πολυκατοικιών χρειάζεται η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών στο ακίνητο, για να μπορέσουν να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζεται. Συνήθως η πτώση υλικών οφείλεται στις φθορές που παρατηρούνται στις όψεις των διαμερισμάτων ή των στηθαίων που είναι στο δώμα λόγω της παλαιότητας. Επειδή τα τμήματα αυτών των όψεων θεωρούνται κοινόχρηστα τμήματα της οικοδομής, θα πρέπει μέσω συνεννόησης να αναλάβει η οικοδομή το κόστος συντήρησής τους. Όταν έχουμε μεγάλες οικοδομές και οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί, υπάρχει αυτό το πρόβλημα συνεννόησης. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει προβεί κάποιος πολίτης ή ιδιοκτήτης καταστήματος σε καταγγελία στην πολεοδομία, για να αναφέρει την επικινδυνότητα της κατάστασης. Η πολεοδομία κάνει αυτοψία και καταλήγει σε ένα πόρισμα το οποίο κοινοποιεί στους ιδιοκτήτες της οικοδομής, για να προχωρήσει μετά η διαδικασία αποκατάστασης των φθορών» τονίζει ο κ. Παράσχου.
Στη Δράμα υπάρχουν αρκετά παλιά κτήρια και οι οικοδομές ειδικά στο κέντρο της πόλης συντηρούνται όπως θα πρέπει. Για να αποφεύγονται αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής συντήρηση των οικοδομών. Πολλές φορές μάλιστα τα προβλήματα προβλήματα που παρουσιάζονται αφορούν το δώμα των οικοδομών. Μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να συντηρεί το διαμέρισμά του, αλλά κάποια τμήματα των όψεων που δεν είναι προσβάσιμα για εργασίες και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και να στηθούν σκαλωσιές για να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά απαιτούν μεγάλο κόστος. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες δεν προχωρούν για να κάνουν αυτές τις εργασίες.
Τα σοβαρά προβλήματα πάντως, όπως αναφέρει στα «Χ» ο κ. Παράσχου, εντοπίζονται κυρίως στα στηθαία, σε αποσαθρωμένους σοβάδες που εντοπίζονται σε παλιές οικοδομές λόγω κυρίως της προσβολής από την υγρασία και κυρίως σε σημεία μη προσιτά για να επισκευαστούν εύκολα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ