– Γίνεται με τη συνεργασία και τη χορηγία της Raycap
– Πέντε ταινίες τους θα προβληθούν στη διοργάνωση του DISFF τον Σεπτέμβριο
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) προχωρά στην λειτουργία ενός κινηματογραφικού εργαστηρίου πεντάμηνης διάρκειας για 25 Δραμινούς με σκοπό να γραφούν σενάρια, να παρακολουθήσουν εργαστήρια για τον τρόπο γυρίσματος μιας ταινίας και για το μοντάζ, προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο να δημιουργηθούν πέντε ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν το Σεπτέμβριο στη διάρκεια του φεστιβάλ. Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης.
Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που γίνεται με τη συνεργασία και τη χορηγία της Raycap. H πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του φεστιβάλ αλλά και της προσπάθειας που κάνει το φεστιβάλ να έρθει πιο κοντά στο κοινό της Δράμας με διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργηθεί ένας πυρήνας πολιτών που θα είναι πιο κοντά στο φεστιβάλ, με έναν ουσιαστικό τρόπο, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο ίδιος εξήγησε ότι για την πρωτοβουλία αυτή προηγήθηκε σχετική ανακοίνωση και κατατέθηκαν πάνω από 120 αιτήσεις, αλλά οι δυνατότητες που υπήρχαν ήταν για την παρακολούθηση αυτού του εργαστηρίου από 25 άτομα. Οι εξ αποστάσεως συναντήσεις ξεκίνησαν ουσιαστικά από τον Ιανουάριο του 2023. Την Κυριακή 12 Μαρτίου, έγινε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση στο πλαίσιο του εργαστηρίου.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, είπε ότι πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Raycap, με σκοπό το φεστιβάλ να έρθει πιο κοντά στο κοινό της πόλης και σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες από τον χώρο του κινηματογράφου.
Σε σχέση με την κίνηση αυτή που μπορεί όχι μόνο να αναδείξει αλλά και να δημιουργήσει νέους φίλους της ταινίας μικρού μήκους και του κινηματογράφου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής είπε ότι: «Ήρθαν είτε εκπαιδευτικοί που θέλουν να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στα σχολεία, είτε άνθρωποι που τους ενδιέφερε πάντα αυτή η γνώση και βρήκαν τώρα την ευκαιρία, αλλά και άνθρωποι που ήθελαν να αποκτήσουν γνώσεις από ένα πρακτικό εργαστήριο, στο οποίο ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και να δουν πως γίνεται μια ταινία. Μέχρι τώρα είχαμε τουλάχιστον δέκα σενάρια. Πραγματικά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος ενθουσιασμός. Το αποτέλεσμα θα φανεί στο φεστιβάλ, όπου θα χαρούμε να δούμε τις ταινίες τους».
Παράλληλα σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις του Φεστιβάλ, ο κ. Σακαρίδης είπε ότι μεταξύ άλλων επίκειται η συνεργασία του θεσμού με το ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου θα προβληθούν κάποιες ταινίες μικρού μήκους και ζητήθηκε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Cinematotherapy (κινηματογραφοθεραπεία). Θα φιλοξενηθεί λοιπόν στο φεστιβάλ του Βερολίνου το πρόγραμμα αυτό με μια μικρού μήκους ταινία του γνωστού ηθοποιού Θάνου Τοκάκη που βραβεύτηκε με βραβείο σεναρίου στη Δράμα. Ο κ. Σακαρίδης είπε ότι το ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στο εξωτερικό. Η συνεργασία με αυτό, είναι μέρος των κινήσεων εξωστρέφειας του φεστιβάλ Δράμας και στον ελληνικό πληθυσμό του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Γερμανία που έχει πολλούς Έλληνες μετανάστες. Μάλιστα και στο φεστιβάλ της Δράμας τον Σεπτέμβριο, θα γίνει “focus” σε γερμανικές ταινίες και σε Γερμανούς σκηνοθέτες. Αυτό, όπως είπε θα συνεχιστεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το φεστιβάλ Δράμας προχωρά σε συνεργασίες και με το ελληνικό φεστιβάλ του Λος Άντζελες.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη μέσω του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Δράμας, έχουν αναπτυχθεί και άλλες διεθνείς συνεργασίες με τα φεστιβάλ του Τορίνο και του Κλερμόν Φεράν, κάτι που θα φανεί περισσότερο στην επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ Δράμας τον Σεπτέμβριο.