ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΑ “Χ” ΟΙ Κ. ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ, Κ. ΓΚΑΤΖΟΥΛΗΣ, ΑΧ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡ. ΚΑΪΡΗΣ
Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, με θέμα: «Κολπική μαρμαρυγή: Μια συχνή οντότητα με επιδημιολογικές διαστάσεις και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικής δυσλειτουργίας».
Στο προεδρείο της επιστημονικής ενημερωτικής εκδήλωσης συμμετείχαν οι κύριοι Κ. Γκατζούλης και Α. Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος όπως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης.
Ομιλητές της ενημερωτικής εκδήλωσης που απευθυνόταν περισσότερο στο κοινό ήταν οι: Χρήστος Καΐρης ( «Κολπική μαρμαρυγή: Μια οντότητα με υψηλό επιπολασμό – μια σύγχρονη επιδημία»), Χρήστος Χατζηελευθερίου («Κολπική μαρμαρυγή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο»), Σκεύος Σιδέρης, («Κολπική μαρμαρυγή: Τι μπορούμε να κάνουμε: Πότε φαρμακευτικά, πότε επεμβατκά;»), και Κωνσταντίνος Τούτουζας, ( «Κολπική μαρμαρυργή: Επιδημιολογία-Πρόγνωση-Πρόληψη»).
Παράλληλα το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα Κλινικής Καρδιακής Αρρυθμίας, την οποία διοργάνωσε επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, με τη συνεργασία της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίως για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel στη Δράμα.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τούτουζας μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εντοπιστεί αυτή η αρρυθμία η οποία είναι και η πιο συχνή στον πληθυσμό καθώς ένας στους τέσσερις άνω των 60 ετών αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επεσήμανε πότε κάποιος θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προληφθεί η συγκεκριμένη πάθηση. Επιπλέον ο κ. Τούτουζας αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου υπογραμμίζοντας το αλκοόλ, την αρτηριακή υπέρταση, την κακή διατροφή κ.ο.κ. και επισημαίνοντας ότι η Κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία η οποία προκαλεί εγκεφαλικό. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα πάσχουν 250.000 άνθρωποι από αυτή την αρρυθμία ενώ 2-3% ετησίως έχουν κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι που θα μπορούσε να προληφθεί. Ο κ. Τούτουζας εξήγησε επίσης στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι το πλέον “ύπουλο” χαρακτηριστικό της κολπικής μαρμαρυγής είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί για λίγο και μετά να εξαφανιστεί. “Είναι κάτι που μπορεί ο ασθενής να νοιώσει αυτή την στιγμή αλλά όταν επισκεφθεί τον γιατρό, να έχει εξαφανιστεί” επεσήμανε ο κ. Τούτουζας εξηγώντας ότι αυτό λέγεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. “Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν χρόνια κολπική μαρμαρυγή, σε αυτούς είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί. Αλλά και αυτοί που έχουν παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή πλέον υπάρχουν τρόποι να βρεθούν” διευκρίνισε. Απαντώντας επίσης, σε σχετική ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, εξήγησε ότι η αρρυθμία αυτή είναι πιο επικίνδυνη στις γυναίκες και για τον λόγο αυτό όσες έχουν την συγκεκριμένη πάθηση είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό. Επίσης σημείωσε ότι η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται περίπου στους μισούς ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση.
Ο ειδικός καρδιολόγος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος μιλώντας επίσης στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το θέμα της επιστημονικής ενημερωτικής εκδήλωσης είπε ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ διαδεδομένη και πολυσυζητημένη νόσος σε όλα τα συνέδρια. Υπάρχουν, όπως είπε ο δραμινός καρδιολόγος και νεότερα για το πως μπορεί να γίνει αντικατάσταση χωρίς να ανοιχθεί ο θώρακας με νέες τεχνικές που εφαρμόζονται. Σε αυτή την περίπτωση κατεβαίνουν με καθετήρες από την μηριαία αρτηρία και περνάνε βαλβίδα για να μπορεί να λειτουργήσει η ήδη στενεμένη. “Στην διήμερη διοργάνωση, καθηγητές πανεπιστημίου από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, είναι στην Δράμα και είναι μεγάλη η χαρά μας, παραμονές Χριστουγέννων, να βρίσκονται στην διημερίδα με την οποία κλείνει το έτος της καρδιολογίας στην Δράμα. Είναι μεγάλη τιμή να υποδεχόμαστε όλο αυτό τον επιστημονικό πλούτο της χώρας μας” επεσήμανε ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος.
Ο καρδιολόγος Χρήστος Καΐρης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη αρρυθμία που συναντούμε στην πράξη. Ευθύνεται για το 20% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Έχει, όπως είπε ο κ. Καΐρης, πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης ειδικά στους ηλικιωμένους. “Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι, ενώ όλοι έχουν μάθει να μετρούν την αρτηριακή τους πίεσης ελάχιστοι, γνωρίζουν να μετρούν το σφυγμό τους αν και είναι πολύ απλό. Αρκεί να ψηλαφίσει κανείς τον σφυγμό με τα τρία δάκτυλα του χεριού στο σημείο που βρίσκεται ο αντίχειρας και να μετρήσουμε πόσους παλμούς έχουμε στα 60 δευτερόλεπτα. Οι μετρήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται. Αν οι μετρήσεις δεν είναι σταθερές τότε υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει αρρυθμία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθούμε τον καρδιολόγο για να δούμε εάν πάσχουμε από κολπική μαρμαρυγή. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ενήμεροι και σε εγρήγορση διότι σε πολλές περιπτώσεις η αρρυθμία αυτή σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μετά τα 70 χρόνια περίπου το 25% των περιπτώσεων παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή. Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Καΐρης υπάρχει θεραπευτική αγωγή. “Τα αντιπυκτικά είναι η θεραπεία επιλογής. Η κλασσική ασπιρίνη δεν μας προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα πρέπει να λαμβάνουμε αντιπηκτικά, είτε τα κλασσικά φάρμακα που υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες είτε τα νεότερα αντιπηκτικά από το στόμα. Επίσης πέρα από την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν και επεμβατικές τεχνικές για συγκεκριμένους πληθυσμούς, οι οποίες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στα χέρια έμπειρων γιατρών” σημείωσε ο κ. Καΐρης στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Ο Κωνσταντίνος Γκατζούλης Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατικού Νοσοκομείου Αθηνών είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ μεταξύ άλλων ότι η κολπική μαρμαρυγή ξεκινά από μικρές ηλικίες αλλά κυρίως επιπολάζει πάνω από 65. Σε ηλικιωμένους πάνω από 80 ετών περίπου 10% μπορεί να πάσχει και να μην το ξέρει. “Η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο ραγδαία που όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν εάν έχουν αρρυθμία, από smartwatches, ή ψηλαφώντας τον σφυγμό ή αν εμφανιστεί έκδηλα η αρρυθμία σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και σε καρδιογράφημα. Νόσος όπως η Στεφανιαία που ήταν μάστιγα στον δυτικό κόσμο πριν από μια ή δυο δεκαετίες, άρχισε να υποχωρεί για ευνόητους λόγους. Γιατί ρυθμίζεται καλύτερα πλέον η πίεση, κόβεται το τσιγάρο, ρυθμίζεται το σάκχαρο, ελαττώνεται η παχυσαρκία και αυξάνει η κίνηση. Όλα αυτά που συζητάμε εδώ και 20-30 χρόνια άρχισαν να αποδίδουν. Όπως άλλες μορφές καρδιοπάθειας όπως και η κολπική μαρμαρυγή αυξάνονται. Ο σακχαρώδης διαβήτης γίνεται επιδημία. Η καρδιακή ανεπάρκεια γίνεται επιδημία, όπως και διάφορες μορφές μυοκαρδιοπαθειών που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια δημιουργούν πρόβλημα. Θα συμβούλευα αυτά που ήδη γνωρίζει όλος ο κόσμος: περισσότερη άσκηση, λιγότερο βάρος, έλεγχο της παχυσαρκίας, έλεγχο της πίεσης, έλεγχος του σακχάρου, πρώιμες επισκέψεις στους καρδιολόγους…”.