Κοινή γραμμή για τη νέα χάραξη από το Δημοτικό Συμβούλιο

0
1504

– Αποφασίσθηκε να κληθεί στη Δράμα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής με θέμα τη σύνδεση της Δράμας με τη Σιδηροδρομική Εγνατία
– Τι είπαν στα «Χ» οι κ.κ. Αν. Χαραλαμπίδης, Κ. Χαρακίδης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος

Η κοινή πρόθεση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνεχίζει η ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία να διέρχεται από τη Δράμα διατυπώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη συνεδρίαση του οργάνου. Οι εξελίξεις στον χώρο του σιδηροδρόμου και η διαφαινόμενη απομόνωση των Νομών Δράμας και Σερρών, με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της πολιτείας, τέθηκαν ως πρώτο θέμα στη συνεδρίαση, μετά από πρόταση της δημοτικής παράταξης «Πόλη + Ζωή».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τοποθετήθηκε η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, ενώ ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω συναντήσεων που είχε στην Αθήνα. Με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κλήθηκε να παράσχει πληροφόρηση στο σώμα και ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα της νέας σιδηροδρομικής χάραξης. Εκφράστηκαν απόψεις για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει από εδώ και πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε ως σκέψη να υπάρξει και εναλλακτική πρόταση σύνδεσης της Δράμας με τη Σιδηροδρομική Εγνατία, στην περίπτωση που τελικώς δεν θα καταστεί εφικτό να διέρχεται η νέα χάραξη από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας, ενώ παρατέθηκε και η σκέψη να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ως έσχατο μέσο πίεσης προς την πολιτεία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν έλειψε και ο καταλογισμός ευθυνών για τη μέχρι σήμερα στάση των τοπικών αρχών για το ίδιο θέμα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας ψήφισε, με κάποιες τροποποιήσεις, την πρόταση που έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Κ. Χαρακίδης. Στην ψηφοφορία διαφοροποιήθηκε και ψήφισε λευκό μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χαραλαμπίδης επεσήμανε: «Συναποφασίσαμε να καλέσουμε άμεσα τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στη Δράμα ώστε να παραστεί σε συνάντηση με τους τοπικούς βουλευτές και άλλους φορείς, προκειμένου να του διατυπώσουμε τη θέση ότι η Σιδηροδρομική Εγνατία πρέπει να περνά από τη Δράμα. Αυτή την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου θα την υπογράψουν και οι τοπικοί φορείς. Αποφασίσαμε, επίσης, μετά από τη συνάντηση με τον Υπουργό να ακολουθήσει Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των τοπικών φορέων για να υπάρξει νέα συναπόφαση».

Κυριάκος Χαρακίδης: «Η ουσία είναι ότι η πρόταση η οποία κατατέθηκε από την παράταξη «Πόλη + Ζωή» υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, με το σκεπτικό ότι είναι η προσφορότερη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης, αναφερόμενος και στην απουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου από τη συνεδρίαση, είπε στα «Χ» σχετικά με το ίδιο θέμα: «Είναι ντροπή για τη Δράμα να έχει δήμαρχο τον κ. Μαμσάκο, όταν λείπει από όλα τα μεγάλα ζητήματα της Δράμας, επειδή αυτό δεν τον εξυπηρετεί κομματικά. Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, δεν είχε χρόνο ούτε πέντε λεπτών για να συμμετάσχει τουλάχιστον στην απόφαση της συζήτησης.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν διεξοδική. Δεν θα σταθώ στις τοποθετήσεις που σχετίζονταν με την προσωπική προβολή κάποιων δημοτικών συμβούλων. Η ουσία είναι ότι η πρόταση η οποία κατατέθηκε από την παράταξη «Πόλη + Ζωή» υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, με το σκεπτικό ότι είναι η προσφορότερη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Θα πρέπει δηλαδή να γίνουν κάποια βήματα. Η παράταξη του Project αποδέχθηκε ότι δεν μπορεί να βγει κάποιο ψήφισμα για ένα τέτοιο ζήτημα και να ξεμπερδέψουμε με αυτή την υποχρέωση. Θα πρέπει να γίνουν μεθοδικές ενέργειες. Το πρώτο είναι να κληθεί ο Υπουργός Υποδομών και να γίνει συνάντηση διά ζώσης με όλους τους φορείς της Δράμας, προκειμένου να μας ενημερώσει ποιο είναι το σκεπτικό της πολιτείας και γιατί. Να του καταθέσουμε το δικό μας σκεπτικό και γιατί προτείνουμε η σιδηροδρομική χάραξη να περνά από τη Δράμα. Επίσης, αποφασίσαμε αυτή την πρόσκληση να τη συνυπογράψουν άμεσα όλοι οι φορείς της Δράμας. Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, αποφασίσαμε να γίνει νέο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα ορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες. Δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε καν την περίπτωση να πάμε σε plan-B, όπως ακούστηκε από το Project. Tο να πάμε με μία δεύτερη ή τρίτη επιλογή σημαίνει ότι πάμε με ψυχολογία χαμένου. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το οποίο προκρίνεται ως εναλλακτική λύση στον σχεδιασμό της ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας από το Υπουργείο και τον ΟΣΕ είναι το ορθότερο και αυτό που πρέπει να ακολουθηθεί».

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Όλοι θέλουμε η νέα σιδηροδρομική χάραξη να περνά από τη Δράμα, αλλά είναι πιθανό να μην καταφέρουμε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό που υπάρχει. Εμείς θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία δεύτερη εναλλακτική πρόταση»
Ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επικεφαλής της παράταξης «Project» ανέφερε στα «Χ» για τη συνεδρίαση: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει Δραμινός που να διαφωνεί ότι θα πρέπει η Σιδηροδρομική Εγνατία να περάσει από τη Δράμα. Αυτό εκφράστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο από όλους. Η παράταξή μας είχε την πρωτοβουλία να κληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, για να έχουμε και την άποψη της δικής του πρότασης. Οι διαφωνίες υπήρξαν σε σχέση με το αν θα πρέπει να υπάρχει δεύτερη επιλογή στην περίπτωση που τελικά δεν καταφέρουμε να αλλάξει κάτι με την παρούσα χάραξη. Εμείς θεωρήσαμε, ως παράταξη, ότι θα πρέπει να υπάρχει μία δεύτερη επιλογή. Θα πρέπει αφενός να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου για την αναβάθμιση και λειτουργία της υπάρχουσας γραμμής και η σύνδεση της Δράμας με την Σιδηροδρομική Εγνατία, είτε μέσω κάθετου άξονα στον Αμυγδαλεώνα είτε με άλλη χάραξη η οποία θα μας προταθεί και θα συμφωνήσουμε. Στο «Project» θεωρούμε ότι έχουμε ζήσει κάτι παρόμοιο με τους οδικούς άξονες. Κάποτε ζητούσαμε στη Δράμα να περάσει η Εγνατία από την πλευρά της Δράμας, ενώ αυτό που διακυβευόταν ήταν η απομόνωση της Δράμας ή όχι. Τότε θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί με δεύτερο πλάνο, ζητώντας δέσμευση για τον κάθετο άξονα της Δράμας με τη χάραξη που είχε επιλεγεί. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος και τώρα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Όλοι θέλουμε η νέα σιδηροδρομική χάραξη να περνά από τη Δράμα, αλλά είναι πιθανό να μην καταφέρουμε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό που υπάρχει. Πρόκειται για ένα θέμα που συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια, για το οποίο δεν αντιδράσαμε ποτέ ως Δράμα. Όλοι όσοι έχουν περάσει από διοικήσεις τοπικών φορέων, όπως και ο Δήμος Δράμας, έχουν ευθύνες. Πάντως θεωρούμε ότι η διέλευση της νέας χάραξης από τη Δράμα μπορεί να διεκδικηθεί, διότι η χάραξη είναι στο αρχικό στάδιο. Υπάρχει μόνο η περιβαλλοντική μελέτη, η οποία συζητιέται αυτή τη στιγμή και είναι προς έγκριση. Οι υπόλοιπες μελέτες της νέας χάραξης δεν υπάρχουν. Υπάρχει, δηλαδή, χρόνος για πίεση, προκειμένου να αλλάξει ο σχεδιασμός που υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση,
πάντως, δεν κινηθήκαμε γρήγορα, διότι η συγκεκριμένη χάραξη συζητείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000».

Στέργιος Ηλιόπουλος: «Ζήτησα ως έσχατο όπλο να χρησιμοποιήσουμε την παραίτηση του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε ως πόλη και ως νομός»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, για το ίδιο θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επρόκειτο για μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην της ψήφου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία καταψήφισε. «Βάλαμε έναν προγραμματισμό. Να καλέσουμε τον Υπουργό να μας εκθέσει τις απόψεις του, αν και τις ξέρουμε και πρέπει να κρατούμε μικρό καλάθι σε αυτά που θα μας πει. Είναι θετικό ότι πλέον έχουμε υιοθετήσει όλοι μία κοινή πρόταση, που είναι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κατσιμίγας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη νέα σιδηροδρομική χάραξη. Επίσης βάζουμε σε αυτή τη διαδικασία όλους τους φορείς της Δράμας, για να συνυπογράψουν το κείμενο και, πέραν των μικρών αντεγκλήσεων, νομίζω ότι έχουμε έναν κοινό στόχο. Θα φανεί, βέβαια, στη διάρκεια αυτού του αγώνα ποιοι όντως εννοούν αυτά που ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποιοι θα προσπαθήσουν να απεγκλωβιστούν από αυτή τη διαδικασία. Προσωπικά, ζήτησα ως έσχατο όπλο να χρησιμοποιήσουμε την παραίτηση του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε ως πόλη και ως νομός. Θεωρούμε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα να συνεχίσει να περνά το τρένο από την πόλη της Δράμας. Ο σχεδιασμός που πάει να υλοποιηθεί για τη νέα σιδηροδρομική χάραξη αυτή τη στιγμή δεν βοηθά παρά μόνο ορισμένα οικονομικά συμφέροντα που  δραστηριοποιούνται στον χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ», ο κ. Ηλιόπουλος είπε: «Είναι εφικτό να αναπτυχθούν
συμμαχίες με τους γειτονικούς νομούς Σερρών αλλά και Καβάλας, διότι η αντιπρόταση που υπάρχει στον σημερινό σχεδιασμό δεν βγάζει την Καβάλα εκτός χάρτη, αλλά την ισχυροποιεί περισσότερο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ