«Αν πληρωθούν οι πρώτοι 1025 δικαιούχοι της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέχρι τον Μάρτιο, πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι»
Δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου η πρώτη ΣΑΕΠ (Συλλογική Απόφαση Έργων Περιφέρειας) με την οποία δεσμεύονται τα ποσά για περίπου 1025 δικαιούχους της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στην περιφέρειά μας.
Πρόκειται για όσους εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση, όπως έκανε γνωστό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, εάν τελικά οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι πληρωθούν εντός του Μαρτίου, θα πρέπει είμαστε ικανοποιημένοι. Ωστόσο, για το θέμα της αξιολόγησης των φακέλων επεσήμανε ότι αυτό γίνεται με βραδείς ρυθμούς και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ τόνισε ότι η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται κυρίως στην αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, να σημειωθεί ότι δεν είδαμε καμία αντίστοιχη εταιρεία – ενδιάμεσο φορέα στην υπόλοιπη Ελλάδα που διαχειρίζεται παρόμοια κονδύλια. Σχετικά με τους λόγους που αναπτύχθηκε αυτή η αντιπαλότητα στη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, πρόσθεσε ότι η απόφαση της Περιφέρειας ΑΜΘ που αφορά τον ορισμό των 8 μελών του ΔΣ έγινε όπως και στο παρελθόν. «Η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ είχε πάντα την ίδια σύνθεση και δεν υπήρχαν προβλήματα, εντάσεις ή ενστάσεις από την πλευρά των επιμελητηρίων. Τώρα, για ποιον λόγο θέλησαν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ, θα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Τοψίδης. Αυτή ήταν και μία από τις αιτίες που καθυστέρησε η όλη διαδικασία των αξιολογήσεων. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ διοικείται από τη Γενική Συνέλευση και δεν διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι σαν να μην υπάρχει αφού δεν παίρνει αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Σιμιτσής.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι το πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα στις επιχειρήσεις λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση είναι μεγάλο, καθώς ήδη αντιμετωπίζουν σωρευμένα προβλήματα. «Δεν θέλω να καταλογίσω καμία άλλη ευθύνη πέρα από όσα είπα, αλλά εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουμε το μπλοκάρισμα που υπάρχει. Για τον λόγο αυτό πρότεινα να αποφασίσουν την από κοινού πρόσληψη (η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια) επιπλέον αξιολογητών. Εφόσον έχουμε έναν κατάλογο 100 -150 αξιολογητών στην Περιφέρειά μας, να βγει μια ανοικτή πρόσκληση για την πρόσληψη με παροχή υπηρεσιών 20 -30 αξιολογητών. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αλλά υπάρχει και το πρόγραμμα καινοτομίας καθώς και το πρόγραμμα ενίσχυσης υφισταμένων επιχειρήσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ. Στην πραγματικότητα, πρέπει να δοθούν 60 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας και άλλα 100 εκατ. ευρώ περίπου από τα δύο επιπλέον προγράμματα που προανέφερα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες δράσεις. Το σύνολο του ποσού που δεν διανεμήθηκε και εκκρεμεί αυτή τη στιγμή είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό δεν μοιράστηκε στους δικαιούχους και κατά συνέπεια δεν φθάνει στην τοπική αγορά. Τα επιμελητήρια πρέπει να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να αναλογιστούν ότι αυτοί είναι οι θεματοφύλακες της αγοράς».