Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του νοσοκομείου: «Είμαστε λίγοι. Χρειαζόμαστε ενίσχυση»

0
4159
Από αριστερά η κ. Αικατερίνη Σακαλέρου, Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας και η κ. Αναστασία Μιχαηλίδου, Επιμελήτρια Α’ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Δράμας

«Είμαστε λίγοι αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να νοσηλεύσουμε με ασφάλεια τα περιστατικά μας. Χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση με παθολόγους και πνευμονολόγους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε» δήλωσε η Αναστασία Μιχαηλίδου, Επιμελήτρια Α’ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Δράμας.
Όπως έκανε γνωστό η κα Μιχαηλίδου, τον τελευταίο μήνα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και γιατροί και νοσηλευτές υπερβαίνουν τον εαυτό τους στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν και να νοσηλεύσουν τόσους πολλούς ασθενείς, περίπου 130 περίπου ασθενείς με covid καθημερινά. «Σαφώς και χρειαζόμαστε άμεσα στήριξη. Το ότι όλο το προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί να βοηθήσει είναι δεδομένο. Βεβαίως οι γιατροί με ειδικότητα την ορθοπεδική και των ΩΡΛ καθώς και οι άλλοι γιατροί προσφέρονται να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά covid. Άρα η ευθύνη πέφτει πάνω στους παθολόγους και τους δυο πνευμονολόγους που εφημερεύουν» δηλώνει εμφατικά η κ. Μιχαηλίδου.
Η κ. Αικατερίνη Σακαλέρου, Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας που εκτελεί χρέη Συντονίστριας τα τελευταία 4 χρόνια, περιγράφει την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας πάρα πολύ δύσκολη. Δίνοντας μια εικόνα με τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πίεσης από την νοσηλεία σημαντικού αριθμού ασθενών με covid, έκανε γνωστό ότι τις προηγούμενες 10 ημέρες, επειδή τρεις ιατροί παθολόγοι νοσούσαν οι δύο ιατροί που ήταν στο Νοσοκομείο έκαναν εφημερίες μέρα πάρα μέρα.
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ημέρες. Δεν μπορεί να εφημερεύει ένας γυναικολόγος και ένας πνευμονολόγος. Είναι αδύνατον στους 130 ασθενείς. Διότι πολλοί ασθενείς σε έναν Νομό όπως η Δράμα, είναι υπερήλικες με συνοδά άλλα νοσήματα. Στην περιοχή μας έχουμε πάρα πολλά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης και ιδιωτικές κλινικές που νοσηλεύουν αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι ακόμα και να γίνουν καλά και να σταθεροποιηθούν δεν μπορούν να φύγουν πίσω στις δομές αυτές αν δεν έχουν αρνητική pcr. Υπάρχουν ασθενείς υπερήλικες, 85-86 ετών που νοσηλεύονται για 3 και 4 εβδομάδες γιατί χρειάζονται υψηλές ροές οξυγόνου τις οποίες δεν μπορούν να τις έχουν στο σπίτι τους. Πολλοί από αυτούς έχουν τους συγγενείς τους στο εξωτερικό και τη φροντίδα τους εδώ την έχουν αναλάβει ιδιωτικά κάποια άτομα τα οποία δικαιολογημένα δεν μπορούν να δεχτούν θετικό ασθενή για αποθεραπεία στο σπίτι. Παράλληλα, νοσηλεύουμε 10 με 15 ασθενείς με covid οι οποίοι ανήκουν σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες καθώς πρόκειται για ασθενείς είτε από το θεραπευτήριο της Δράμας, στο οποίο δεν μπορούν να επιστρέψουν δίχως αρνητική pcr, είτε από κέντρα αποκατάστασης» συμπλήρωσε η κα Σακαλέρου.
Η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας είπε επίσης ότι από τους πέντε παθολόγους είναι διαθέσιμοι μόνο οι τρεις καθώς μια παθολόγος λείπει διότι έχει πρόβλημα με το παιδί της που παρουσιάζει παθολογικό πρόβλημα, όπως λείπει και ένας ακόμη παθολόγος που αντιμετωπίζει χρόνιο νόσημα και αυτή τη στιγμή νοσεί από κορωνοϊό. «Είμαστε τρεις παθολόγοι και δυο πνευμονολόγοι. Όλες αυτές οι κλινικές (οι τρεις κλινικές covid) φτάνουν να πρέπει να στηρίζονται μόνο από έναν παθολόγο. Ακούστηκαν πολλά, γιατί κλείσαμε την ορθοπεδική ή γιατί κλείσαμε άλλες κλινικές. Κανένας δεν ήρθε να ρωτήσει σε τι κατάσταση είμαστε. Αναφέρομαι στον Ιατρικό Σύλλογο. Προσωπικά έμεινα με παράταση στη θέση μου 4 μήνες επιπλέον για να οργανώσω την ομάδα συντονισμού covid. Είχαμε πολλές εισαγωγές, 30 – 40 την ημέρα και δεν μπορούμε να τους διακομίσουμε. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Γίνονται προσπάθειες από την 4η ΥΠΕ, από τους Βουλευτές της Δράμας και από την διοικήτρια που είναι πάντοτε στο πλευρό μας 24 ώρες το 24ωρο. Εδώ και δυο χρόνια προκηρύσσουμε θέσεις παθολόγων και καταλήγουν να είναι άγονες. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Εμείς για να βγάλουμε τον Δεκέμβριο πρέπει να κάνουμε 12 ή 13 εφημερίες με 4 αργίες ο καθένας. Είναι αυτό ανθρωπίνως δυνατόν με αυτή την πληρότητα;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!