Συνέντευξη τύπου στο Νοσοκομείο Δράμας:
– 2.728 περιστατικά covid-19 στα επείγοντα από τις 20 Οκτωβρίου – Συνολικά 136 θάνατοι Δραμινών
– Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Δράμας
– Θ. Καρατζόγλου: «Δεν βλέπουμε πολύ μεγάλη πτώση στα θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Νομό μας, δυστυχώς»
– Α. Σακαλέρου: «Από εδώ και πέρα δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε άλλο και θα ελαττώσουμε τις κλινικές»
Δηλώσεις για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας και για τη βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές που το έχουν ενισχύσει, όπως και για την διαδικασία των εμβολιασμών που θα ακολουθήσει, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικά Καρατζόγλου.
Δηλώσεις επίσης έκαναν η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και των κλινικών covid κ. Αικατερίνη Σακαλέρου, o Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ευάγγελος Ναζάρογλου, και από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» η κ. Ελένη Πέτσιου, ειδική παθολόγος και η κ. Αναστασία Κουτσούρη, ειδική παθολόγος. Παρόντες κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ήταν επίσης οι εθελοντές από το Ερρίκος Ντυνάν κ.κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, νοσηλευτής, Χριστίνα Κίκερη, νοσηλεύτρια και Παναγιώτα Αθανασίου, νοσηλεύτρια.
«Αποδείχτηκε η λειτουργικότητα του συστήματος και το διαχειριστικό σχέδιο του EΣΥ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας» δήλωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας και αναφέρθηκε στο κύμα εθελοντισμού και μετακίνησης προσωπικού από Κέντρα Υγείας και από άλλα νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Νοσοκομείο της Δράμας, λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. «Το διάστημα παραμονής των εθελοντών ποικίλλει καθώς το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στην περιοχή μας, το κανονίζουν οι ίδιοι σε συνεννόηση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα οποία έρχονται και το Υπουργείο Υγείας. Τίποτε δεν αποκλείει την αποχώρησή τους, ή την επαναφορά τους, είτε των ιδίων, είτε κάποιων άλλων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση, είτε η ΥΠΕ είτε το Υπουργείο Υγείας και τα άλλα νοσοκομεία να μην μας συνδράμουν, για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στον τόπο μας» δήλωσε η Διοικήτρια και πρόσθεσε ότι «Κάποιοι από τους γιατρούς εθελοντές και νοσηλευτές θα αποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και θα επιστρέψουν στη βάση τους. Τους αναγνωρίζουμε ότι παρείχαν την καλύτερη υπηρεσία που μπορούσαν, στο διάστημα που ήταν εδώ. Ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας και στηρίζουν έμπρακτα το σύστημα και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, για την αναχαίτιση του covid 19». Κάλεσε επίσης τους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές που πρέπει πλέον να επιστρέψουν στις έδρες τους, να επισκεφτούν τη Δράμα και κάτω από διαφορετικές συνθήκες και να γνωρίσουν τις αξιοθέατά της.
Η κ. Καρατζόγλου είπε ότι οι εθελοντές υγειονομικοί θα είναι προπομποί για την ευαισθητοποίηση και άλλων γιατρών ή νοσηλευτών που πρέπει να συνδράμουν, για όσο διάστημα θα χρειαστεί εξηγώντας «Στη Δράμα δεν τελειώνουμε σύντομα με την πανδημία. Μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκαν άλλα 70 νέα κρούσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες, αν όχι όλοι, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να επισκεφτούν το Νοσοκομείο της Δράμας, είτε για να νοσηλευτούν, είτε για να πάρουν τη δέουσα αγωγή, οδηγίες κλπ. Δεν βλέπουμε πολύ μεγάλη πτώση στα θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Νομό μας, δυστυχώς. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια ελαφριά κάμψη – μείωση στην προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών covid. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από όσους προσέρχονται, χρειάζονται νοσηλεία γιατί είναι περιστατικά που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στο σπίτι τους και είτε εκτίμησαν λάθος την κατάσταση, είτε δεν προσήλθαν νωρίτερα. Δεν πρέπει να αγνοούν οι συνάνθρωποι μας, ότι ο ιός πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή των ειδικών ιατρών σε επίπεδο νοσηλείας και οδηγιών.
Ο κ. Ευάγγελος Ναζάρογλου, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας, στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που συνέδραμαν προερχόμενοι από άλλες δομές υγείας και δήλωσε ότι απέδειξαν πρώτα από όλα ότι είναι άνθρωποι και πως επιτελούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα.
Νατάσα Κουτσούρη: «Βοηθήστε. Χρειάζεται βοήθεια το Νοσοκομείο Δράμας γιατί οι αριθμοί είναι μεγάλοι…»
Η κ. Νατάσα Κουτσούρη, παθολόγος, εθελόντρια από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» δήλωσε: «Εμείς ήρθαμε για να κάνουμε τη δουλειά μας και είδαμε ανθρώπους με ηρωισμό. Ανθρώπους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για αυτό που γίνεται στη Δράμα και είναι απερίγραπτο. Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου. Ελάτε να βοηθήσετε γιατί χρειάζεται βοήθεια, υποστήριξη και εθελοντισμός. Αλλά πάνω από όλα χρειάζονται χέρια. Η Δράμα και το Νοσοκομείο της έχει ανταπεξέλθει θεαματικά στο κύμα της πανδημίας. Εκατόν σαράντα κλίνες covid. Δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός Είναι ένα νούμερο αδιανόητο ακόμη και για τα Αθηναϊκά δεδομένα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, έχουν εξαντληθεί όλες τους οι δυνάμεις. Έχουν προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Βρήκαμε εξαιρετικούς συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν εδώ, γιατί οι αριθμοί ήταν απίστευτα μεγάλοι και η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλουν ήταν τρομακτική. Χρειάζονται υποστήριξη από τους όμορους Νομούς. Είναι σημαντικό όλα τα νοσοκομεία να συμβάλλουν. Δίνουμε από καρδιάς συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας και ειδικά στην κ. Σακαλέρου. Εδώ βρήκαμε φοβερή αγάπη και φροντίδα κατά τη διαμονή μας και ελπίζουμε να βοηθήσαμε. Θα ξανάρθουμε στη Δράμα, ακόμη και αν συνεχιστεί ο covid. Βοηθήστε. Χρειάζεται βοήθεια το Νοσοκομείο γιατί οι αριθμοί είναι μεγάλοι…».
Έλενα Πέτσιου: «Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη»
Η κ. Έλενα Πέτσιου, παθολόγος – διαβητολόγος, εθελόντρια από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» σημείωσε ότι «Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στη συγκεκριμένη πανδημία, η πρόληψη έχει δυο σκέλη. Το ένα κομμάτι αφορά τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την απολύμανση των χεριών και το άλλο κομμάτι είναι το εμβόλιο που ελπίζουμε να έρθει το συντομότερο, για να μπορέσει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τώρα σε ότι αφορά τη Δράμα, είναι πραγματικά υπερήρωες οι συνάδελφοι που δουλεύουν εδώ και τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία».
Αικατερίνη Σακαλέρου: «Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε άλλο. Θα ελαττώσουμε τις κλινικές»
Η κ. Αικατερίνη Σακαλέρου, Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας και συντονίστρια των τριών κλινικών covid, επεσήμανε: «Περάσαμε δύσκολα και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε να περνάμε δύσκολα. Ευχαριστώ του γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που ήρθαν από το Ερρίκος Ντυνάν και τον Λοιμωξιολόγο κ. Πολύδωρο Τόφα από την Ευρωκλινική. Μας βοήθησαν πάρα πολύ και προσαρμόστηκαν σαν να δούλευαν χρόνια στο Νοσοκομείο Δράμας. Είναι πολύ συγκινητικό και οφείλω να πω ότι εμείς είμαστε αποδεκατισμένοι».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» η κ. Σακαλέρου δήλωσε ότι η προσέλευση των περιστατικών στο ΤΕΠ covid από 120 έπεσε στους 45 ασθενείς, αλλά είναι περισσότερες οι εισαγωγές και πιο σοβαρά τα περιστατικά ενώ κάποιοι από τους ασθενείς αυτούς είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση και ανάλογα είναι επικίνδυνη η διακομιδή τους. «Θα μείνουμε τρεις παθολόγοι και δυο πνευμονολόγοι», σημείωσε και δήλωσε ότι «όπως καταλαβαίνετε από εδώ και πέρα δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε άλλο και θα ελαττώσουμε τις κλινικές. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε βοήθεια από τα κοντινά νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας. Τώρα που «έπεσε» κάπως η προσέλευση θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτές τις κλινικές».
121 θάνατοι συμπολιτών μας από covid μέχρι 10 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Δράμας και άλλοι 15 σε νοσοκομεία άλλων Νομών
Δίνοντας στοιχεία σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών με covid στο Νοσοκομείο της Δράμας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Καρατζόγλου είπε ότι από τις 20 Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί 783 ασθενείς σε απλές κλίνες και 31 ασθενείς στη ΜΕΘ-covid από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί ως ΜΕΘ-covid, ενώ σήμερα στη ΜΕΘ Δράμας νοσηλεύονται 9 ασθενείς. Οι διακομιδές ασθενών με covid σε άλλες ΜΕΘ ήταν στο σύνολο 17 (μαζί με τις τρεις αεροδιακομιδές). Επίσης έγιναν 154 διακομιδές σε απλές κλίνες νοσοκομείων άλλων νομών. Πρόσθεσε επίσης ότι από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για covid, του Νοσοκομείου Δράμας, ήταν 2.728 ενώ προσήλθαν 2.153 παθολογικά περιστατικά (χωρίς covid). Ταυτόχρονα οι θάνατοι που σημειώθηκαν ανήλθαν μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου σε 121 στο Νοσοκομείο Δράμας και περίπου 15 σε νοσοκομεία ή ΜΕΘ άλλων Νομών.
Οι εμβολιασμοί και η διαδικασία στο Νοσοκομείο της Δράμας
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, η κ. Καρατζόγλου είπε ότι: «Η Εθνική εκστρατεία εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμβολιάσει τον πληθυσμό. Είναι μια πρωτόγνωρη επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν οι πάντες με χίλια δεκαοκτώ εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα. Μέσα στα νοσοκομεία θα αναπτυχθούν τα εμβολιαστικά κέντρα που θα καλύψουν το υγειονομικό προσωπικό. Εμείς θα εμβολιάσουμε το δικό μας προσωπικό. Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα εμβολιαστεί από τα εμβολιαστικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στα Κέντρα Υγείας, είτε σε άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, 65 κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα κάνουν εμβολιασμούς σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες κλειστές μονάδες. Υπολογίζεται ότι απαιτεί περίπου 10 λεπτά η διαδικασία του εμβολιασμού για κάθε άτομο. Άρα, αν όλα πάνε καλά, γύρω στα 2.120.000 άτομα θα εμβολιάζονται κάθε μήνα, ξεκινώντας από το υγειονομικό προσωπικό και τους ανθρώπους με ηλικία άνω των 65 που έχουν συνοδά νοσήματα, τους εργαζόμενους σε δομές του δημοσίου κλπ.
«Το μήνυμα που στέλνουμε όλοι εμείς εδώ είναι «εμβολιαστείτε». Για να γυρίσουμε όλοι κάποια στιγμή στην κανονικότητα και να κερδίσουμε πίσω την ζωή μας» πρόσθεσε η Διοικήτρια, κ. Καρατζόγλου.
Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο Δράμας, είπε ότι τα δυο εμβολιαστικά κέντρα για το προσωπικό, είναι έτοιμα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε δυο πρωινές βάρδιες συγχρόνως και θα εξεταστεί εάν χρειαστεί να αναπτυχθεί και απογευματινή βάρδια. Το πρωί της Παρασκευής έγινε και η άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα. Όπως ενημέρωσε η κ. Καρατζόγλου, και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα στον Νομό Δράμας είναι ήδη έτοιμα.