Εντολή για άμεσες ενέργειες δόθηκε από τον ΕΟΔΥ μετά το κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Προσοτσάνη.
Μιλάει στα «Χ» η προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη.
Σε άμεσες ενέργειες και επιπλέον εφαρμογές για την καταπολέμηση των κουνουπιών προέβη χθες η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας σε συνεργασία με τον Δήμο Προσοτσάνης, μετά το κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκε στον Δήμο Προσοτσάνης.
Το περιστατικό αφορά έναν 70χρονο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Δράμας τη Δευτέρα και διαγνώσθηκε θετικός στον ιό του Δυτικού Νείλου, κάτι για το οποίο ενημερώθηκε τηλεφωνικά και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, προκειμένου να γίνουν άμεσες ενέργειες. Ο 70χρονος νοσηλευόταν και χθες Τρίτη στο Νοσοκομείο της Δράμας, όπου διακομίσθηκε.
Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στην περιοχή, καθώς μέχρι και τη Δευτέρα 24 Αυγούστου δεν είχε παρουσιαστεί κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, στο Νομό Δράμας, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, παρά το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν σε γειτονικούς νομούς και ειδικότερα στο Νομό Σερρών.
Η προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη, δήλωσε στα «Χ» ότι το κρούσμα στην Προσοτσάνη αφορούσε έναν ηλικιωμένο 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα. «Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, τροποποιήσαμε το πρόγραμμα μας και από την Τρίτη έχουν γίνει επιπλέον εξειδικευμένες εφαρμογές στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης, όπου βρίσκεται η οικία του 70χρονου. Συναντήσαμε τους συγγενείς του και ψάξαμε για την πηγή του προβλήματος. Διαπιστώσαμε ότι στο ίδιο σημείο δεν έχουμε εστίες. Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους για τα κουνούπια. Από την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) συνεχίζουμε συστηματικά το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δράμα δεν παρουσιάζεται μεγάλος πληθυσμός ακμαίων κουνουπιών, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την κυκλοφορία του ιού σε διάφορες περιοχές μέσω των πτηνών που φέρουν τον ιό και τα οποία πετούν πιο χαμηλά αυτή την εποχή στις πιο πεδινές περιοχές, σύμφωνα με όσα ανέφερε στα «Χ» η κ. Μπουραζάνη. Η ίδια σημείωσε ότι σημαντικός είναι ο παράγοντας της λήψης μέτρων προστασία από το τσίμπημα των κουνουπιών από πλευράς πολιτών.
Τι μπορούμε να κάνουμε για τον περιορισμό των κουνουπιών
-Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων,
-Έχουμε αεροστεγώς κλειστές τις αποχετεύσεις των σπιτιών (φρεάτια κλπ.),
-Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά – ζωικά λύματα μέσα στην αυλή του σπιτιού, που αποτελούν ιδανική εστία ανάπτυξης των ατελών σταδίων των κουνουπιών,
-Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων και πτηνών,
-Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών,
-Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα,
-Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό,
-Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές,
-Επισκευάζουμε τις βρύσες στις αυλές που στάζουν και αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που έχουν διαρροή,
-Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών,
-Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί,
-Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά,
-Κουρεύουμε τακτικά, γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών),
-Τοποθετούμε σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού,
-Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά,
-Χρησιμοποιούμε κατάλληλες εντομοαπωθητικές συσκευές (φιδάκια, ταμπλέτες, κλπ.),
-Τοποθετούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων,
-Φυτεύουμε φυτά που απωθούν τα κουνούπια, όπως αρμπαρόριζα, βασιλικό.
Σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας
-Φορούμε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα)
-Χρησιμοποιούμε κατάλληλα, φιλικά για τον άνθρωπο, εντομοαπωθητικά τόσο σε ακάλυπτο δέρμα όσο και πάνω από τα ρούχα,
-Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα κατά τον ύπνο (κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών),
-Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.