Είναι εκτός κινδύνου και λήφθηκαν όλα τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς της νόσου
Κρούσμα μηνιγγίτιδας διαπιστώθηκε στην Θεσσαλονίκη μετά τις 25 Δεκεμβρίου, σε παιδάκι προσχολικής ηλικίας από την Δράμα το οποίο ευτυχώς δεν κινδυνεύει και είναι σύμφωνα με πληροφορίες των ΧΡΟΝΙΚΩΝ σε διαδικασία θεραπείας.
Το παιδάκι αρχικά μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου διαγνώστηκε περίπτωση γρίπης. Στην συνέχεια οι γονείς απευθύνθηκαν σε Ιδιωτικό Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα μηνιγγίτιδας. Επειδή υπήρξε φόβος ότι το παιδί μπορεί να επηρεάστηκε ή να επηρέασε άλλα παιδιά σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Δράμας όπου παρακολουθούσε μαθήματα έγινε καταγραφή και προληπτικός εμβολιασμός των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών της τάξης του όπως και των ανθρώπων του περιβάλλοντός με τους οποίους είχε επαφή. Πέραν αυτού πάντως δεν διαπιστώθηκε κανένα άλλο κρούσμα και όπως επισημάνθηκε στην αρχή το παιδί στο οποίο παρασχέθηκε η προβλεπόμενη αγωγή είναι καλά στην υγεία του χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες.
Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει καθώς η κατάσταση με το συγκεκριμένο περιστατικό τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο και έγιναν όλα τα απαραίτητα βήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς της νόσου.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που επιτηρεί τη μηνιγγίτιδα ως σύνολο, δηλαδή συλλέγει στοιχεία τόσο για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (που αποτελεί συνήθως τον κύριο στόχο της επιτήρησης), όσο για τη βακτηριακή αλλά και την άσηπτη μηνιγγίτιδα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Γραφείο νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό συγκεντρώνει στοιχεία μέσω υποχρεωτικής δήλωσης για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, τα οποία νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία όλης της χώρας και με καθημερινή επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ακολουθεί επικοινωνία με το Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής προκειμένου να ληφθούν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα του ασθενούς και αποστολή των δηλώσεων με fax στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας των Περιφερειών. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η αιτιολογική κατάταξη του κρούσματος προκειμένου να ληφθούν σε συνεργασία με τις Διεύθυνσεις Υγείας όλα τα απαραίτητα μέτρα (χημειοπροφύλαξη ή/και εμβολιασμός όταν χρειάζεται) ώστε να αποτραπεί η διασπορά της νόσου σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα η επιτήρηση της μηνιγγίτιδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις από το Γραφείο νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό: ·Διερεύνηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, συντονισμός των απαραίτητων παρεμβάσεων και συμβουλευτική για την προστασία της δημόσιας υγείας (επικοινωνία με ιατρούς και Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας Περιφερειών) · Έλεγχο της πληρότητας των δελτίων δήλωσης και καταχώρησή τους στην ειδική βάση δεδομένων της μηνιγγίτιδας · Ανταλλαγή στοιχείων και διασταύρωση δεδομένων με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας με καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία και ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που δεν έχουν δηλωθεί. Το ΕΚΑΜ ταυτοποιεί ορισμένους από τους αιτιολογικούς παράγοντες που προκαλούν μηνιγγίτιδα (βακτηριακή ή ιογενή.