Μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας σκοπεύει να φθάσει η «Πόλη + Ζωή» για το θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Εφ’ όλης της ύλης για κριτική στη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο.
Για επιστροφή σε άλλες εποχές έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης χθες σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στις αλλοιώσεις που δέχθηκε ο εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Είπε ότι οι εκ των υστέρων τροπολογίες αλλοίωσαν το πνεύμα του εκλογικού νόμου και ότι η παράταξη «Πόλη + Ζωή» έχασε τις εκλογές μέσα σε κλίμα λασπολογίας και κατασυκοφάντησης. Υπενθύμισε χαρακτηρισμούς «ανθρώπους-σκουπίδια» για όσους ψήφιζαν την παράταξη «Πόλη + Ζωή». Σημείωσε επίσης, ότι περισσότερο από την παράταξη «Πόλη + Ζωή» έχασε ο ίδιος ο Δήμος της Δράμας και οι Δραμινοί και αυτό είναι κάτι που φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Δήλωσε ότι στα έξι χρόνια θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής υπάρχει απραξία σχεδόν παντού. Μίλησε για τη σημερινή κατάσταση στην καθαριότητα και το πράσινο, τομείς για τους οποίους πληρώνουν οι Δραμινοί ανταποδοτικά τέλη.
Αναφέρθηκε σε αυξήσεις δημοτικών τελών που στην πρώτη πενταετία της Δημοτικής Αρχής έφθασαν το 55% περίπου και στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της αυξήθηκαν επιπλέον 26,5%. Εξέφρασε δε, την άποψη ότι η Δημοτική Αρχή θα αυξήσει περαιτέρω τα δημοτικά τέλη την επόμενη χρονιά. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και ότι οι πολίτες παραπλανήθηκαν. Είπε ότι η ανακύκλωση σχεδόν δεν λειτουργεί και ότι το ΚΔΑΥ έκλεισε, ενώ η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που είχε ενταχθεί με προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ από την περίοδο της διοίκησης της παράταξης «Πόλη + Ζωή» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οδεύει σε διαδικασία απένταξης του έργου, κάτι που θα κοστίσει αρκετά στο Δήμο Δράμας αφού θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα.
Για την αποκομιδή των απορριμμάτων τόνισε ότι όλοι οι πολίτες διαμαρτύρονται για την περιοδικότητα της αποκομιδής τους και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί στις Κοινότητες. Μίλησε για μικρές χωματερές στις Κοινότητες και σε όλο το Δήμο καθώς και για την απουσία μέριμνας σε ό,τι αφορά στην επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση φθαρμένων κάδων. Ανέφερε σχετικά με την προμήθεια των νέων βυθιζόμενων κάδων ότι τρία χρόνια γίνονταν λάθος διαγωνισμοί, παρότι επισημάνθηκε προς τη Δημοτική Αρχή τι κινήσεις πρέπει να κάνει. Είπε ότι οι βλάβες και οι διακοπές νερού από τη ΔΕΥΑΔ είναι καθημερινές με τους πολίτες να διαμαρτύρονται, διότι δεν έχουν νερό. Για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης είπε ότι το καινούργιο δίκτυο που παρέλαβε αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έχει συνδεθεί ακόμη και η νότια πλευρά του νέου δικτύου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, κάτι για το οποίο πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ότι η ΔΕΥΑΔ θα μπορούσε να έχει προσλάβει τεχνικό προσωπικό και ότι αυτή η δυνατότητα της δόθηκε δυο φορές και την έχασε. Πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση φθορών στα οδοστρώματα δεν έγινε ούτε για τα προηγούμενα έτη, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα ακόμη αναφέρεται σε έργα του 2017 και του 2018, ενώ βρισκόμαστε στο 2020.
Για τον Δημοτικό Κήπο και την Αγία Βαρβάρα παρέπεμψε στην εικόνα που αντίκριζαν οι Δραμινοί σε όλη την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι στον Δημοτικό Κήπο έγινε απλά μια σπορά πρασίνου, το οποίο θα καταστραφεί και πάλι ολοσχερώς, εάν αποφασιστεί να γίνει η Ονειρούπολη στον ίδιο χώρο.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Χαρακίδης χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Μίλησε, επίσης, για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου που περιλαμβάνει έργα 5 εκ. ευρώ, παρότι η ΣΑΤΑ που λαμβάνει ο Δήμος είναι της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ. Εξήγησε ότι η Δημοτική Αρχή δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει τη ΣΑΤΑ επί πέντε χρόνια, αλλά παραπλανά τους πολίτες λέγοντάς τους ότι δεν παίρνει χρήματα για έργα, αν και τα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο της. «Δεν έχει γίνει ούτε μια ανάθεση μελέτης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακίδης. Παράλληλα, σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας του Δήμου, είπε ότι απαξιώνονται σχεδόν όλα τα δημοτικά ακίνητα αναφέροντας ως παραδείγματα την «Ποδηλατούπολη», το αναψυκτήριο της Ανάπλασης και το καφέ «Ελευθερία».
Σχετικά με τη ΔΕΥΑΔ είπε ότι θα πρέπει επειγόντως να θεσπίσει γενναία ευνοϊκή ρύθμιση προς τους οφειλέτες, καθώς το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ και η ΔΕΥΑΔ απειλείται με οικονομικό στραγγαλισμό. Θύμισε μάλιστα τη ρύθμιση που έκανε η παράταξη «Πόλη + Ζωή» όταν διοικούσε το Δήμο και τη δημοτική επιχείρηση.
Ο κ. Χαρακίδης αναφερόμενος στο κολυμβητήριο είπε ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για την ασφάλειά του. Για το πρώην Εθνικό Στάδιο είπε ότι εντάχθηκε μόνο το ταρτάν και ο Δήμος άφησε το υπόλοιπο κομμάτι. «Πήραμε το σαλόνι χωρίς να έχουμε σπίτι» είπε χαρακτηριστικά. «Άκουσα τελευταία το Δήμαρχο να λέει ότι η μελέτη που έκανε ιδιώτης κοστίζει 4,5 εκ. ευρώ. Ας την έφτιαχνε ο Δήμος για να ξέρουμε πόσο κοστίζει, γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Από πού βγαίνει μια κερκίδα μιας πλευράς με τον χώρο άθλησης κάτω από αυτήν 4,5 εκ. ευρώ, να έρθουν να μας το πουν. Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση».
Για το ΒΑΑ είπε ότι έγινε «γεφύρι της Άρτας». Παράταση στην παράταση και τα προβλήματα θα βρεθούν μπροστά μας. «Η παράταξή μας θα σκεφτεί πάρα πολύ να δώσει ψήφο για παρατάσεις έργων του ΒΑΑ όταν έχουν ήδη δοθεί προηγούμενες παρατάσεις» σημείωσε ο κ. Χαρακίδης.
Μιλώντας για το πρόγραμμα Φιλόδημος και για το κυνοκομείο είπε ότι έχουν χαθεί 240.000 ευρώ, διότι είναι ανίκανη η διοίκηση. «Είχε δικαίωμα να υποβάλλει έργα για 300.000 και υπέβαλε έργα για 60.000 ευρώ».
Ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά προβλημάτων, από τις ράμπες για ΑμεΑ μέχρι την πυροπροστασία των σχολείων και άλλα θέματα για τα οποία καταλόγισε πλήρη αδιαφορία στη Δημοτική Αρχή. Για τα ΚΔΑΠ είπε ότι πρέπει να γίνουν, αλλά όχι στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση για προσλήψεις στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΔ, παρότι υπάρχει ανάγκη προσωπικού.
Μίλησε ακόμη για το ΤΕΒΑΑ και για προσλήψεις προσώπων της επιλογής του Δημάρχου, για την επιβολή προστίμων στη ΔΕΥΑΔ από την επιθεώρηση εργασίας για κακή συμπεριφορά σε εργαζόμενο, ενώ ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ. Μίλησε επίσης και για παράνομο διορισμό δημοτικού συμβούλου στο ΔΣ της επιτροπής Μακεδονικού Βραβείου, η οποία ανακλήθηκε μετά από καταγγελία της παράταξης «Πόλη + Ζωή».
Παράλληλα, μίλησε και για παράνομες αποφάσεις και υπερβολικές αυξήσεις στα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου. Είπε επίσης ότι ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για την εκκαθάριση του Φεστιβάλ Ταινιών μιλώντας για φιάσκο της Δημοτικής Αρχής, καθώς όταν το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το ψήφισε ούτε ο εισηγητής της Δημοτικής Αρχής.
Ειδικότερα, για το θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ ο κ. Χαρακίδης είπε ότι η παράταξή του δεν θα ψηφίσει καμία αύξηση προϋπολογισμού της δημοτικής επιχείρησης. Μίλησε για την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που ορίζει τη λύση και την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία ανατράπηκε «πραξικοπηματικά».
«Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θεωρώ και πιστεύω ότι όλες οι παρατάξεις που ψήφισαν υπέρ της λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ δεν θα ψηφίσουν κανένα κονδύλιο υπέρ της ΔΕΚΠΟΤΑ. Είχαμε δηλώσει την πρόθεσή μας για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ πριν τις εκλογές. Σε αυτό ακριβώς κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου αποφασίζοντας τη λύση της δημοτικής επιχείρησης. Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύτηκε νόμος, στον οποίο υπήρχε διάταξη που προέβλεπε ότι για να γίνει λύση δημοτικής επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά. Να καταργείται δηλαδή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της “τοπικής βουλής” με μια απόφαση Δημάρχου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ας Ιανουαρίου είχε πάρει την έγκριση νομιμότητας της Αποκεντρωμένης στις 25 Φεβρουαρίου. Έπρεπε άμεσα να δημοσιευτεί μέχρι τις 10 Μαρτίου. Αυτό δεν έγινε. Για την κριτική που ασκήσαμε για την καθυστέρηση αυτή κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις στον πειθαρχικό μας προϊστάμενο, αυτόν δηλαδή που προΐσταται της υπηρεσίας στην οποία κάναμε κριτική. Φτάσαμε πλέον να κληθούμε και σε απολογία γιατί ασκήσαμε κριτική σε κάτι το οποίο επιβαλλόταν να κάνουμε, παρότι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος μας. Στις 14 Απριλίου με έγγραφό της η Αποκεντρωμένη μας ενημέρωσε ότι αυτή η υπόθεση ( η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ) τίθεται στο αρχείο, γιατί ο Δήμαρχος έστειλε έγγραφο με το οποίο δηλώνει ότι δεν συναινεί με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Εδώ υπάρχει και το εξής πρωτάκουστο. Το έγγραφο του Δημάρχου έγινε στις 9 Μαρτίου και η ισχύς του νόμου είναι από τις 11 Μαρτίου» είπε ο κ. Χαρακίδης τονίζοντας ότι «η υπόθεση αυτή δεν θα σταματήσει εδώ και δεν θα μείνει στο αρχείο όπως νομίζουν, αλλά θα προχωρήσει σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία στην εισαγγελία, αλλά θα κάνουμε γνωστό το θέμα και στην ΚΕΔΕ. Επίσης, το τελευταίο βήμα που θα κάνουμε είναι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρώτον για την απόφαση και δεύτερον για την αντισυνταγματικότητα του νόμου».