«Λαϊκή στη 19ης Μαΐου» λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

0
1223

– H παρούσα οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την μετακίνηση της λαϊκής από το κέντρο της Δράμας, λένε οι έμποροι
– Αντ. Σκουλίδης στα «Χ»: «Είχαμε δεχθεί μέχρι και 350 υπογραφές ενάντια στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς από τη 19ης Μαΐου»


Καμπανάκι για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην παρούσα συγκυρία η χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς μακριά από τη 19ης Μαΐου, χτυπούν εμμέσως πλην σαφώς, τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, καθώς έχουν ήδη νοιώσει τις οικονομικές συνέπειες που είχε για τα καταστήματα του κέντρου η μετακίνηση της μισής λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού.
Την ανάγκη να παραμείνει τελικά η λαϊκή, τουλάχιστον επί του παρόντος, στην οδό 19ης Μαΐου επισήμανε ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Δράμας, καθώς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Μαμσάκο και εμπλεκόμενους φορείς, ζητήθηκε να κατατεθεί η άποψη των εμπόρων για τη νέα χωροθέτηση.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, Αντώνης Σκουλίδης, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» αποσαφηνίζει: «Όταν έγινε ο διαχωρισμός της λαϊκής αγοράς, λόγω covid και έπρεπε να σπάσει στα δυο, είχε προκληθεί μια αναστάτωση στο κέντρο της πόλης. Είχαμε δεχθεί μέχρι και 350 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, ενάντια στην μετακίνηση της λαϊκής αγοράς από την 19ης Μαΐου. Η συγκέντρωση των υπογραφών από καταστηματάρχες δεν έγινε με ευθύνη του Εμπορικού Συλλόγου αλλά με πρωτοβουλία των επαγγελματιών του εστεγασμένου εμπορίου. Επειδή τότε είδαμε επίσης ότι διαταράχθηκε αρκετά ο οικονομικός ιστός, προτείναμε να γίνεται η μισή λαϊκή την Πέμπτη και η μισή το Σάββατο και οι δύο στην οδό 19ης Μαΐου. Τελικώς αυτή η πρόταση δεν οδήγησε πουθενά. Για το ίδιο θέμα έγινε και συνάντηση το Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Δράμας και άλλους φορείς, όπου ζητήθηκε η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου για τη νέα χωροθέτηση της λαϊκής. Τους είπαμε ότι αυτή θα κατατεθεί μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Αυτό και έγινε. Εμείς (οι έμποροι) θεωρούμε ότι η οικονομική συγκυρία σήμερα δεν είναι ιδανική σε συνάρτηση με την οικονομική κίνηση στο κέντρο της πόλης. Όταν η οικονομική κατάσταση θα είναι καλή, τότε να συζητήσουμε τα πάντα. Άλλωστε και στο παρελθόν όταν υπήρχε ευρωστία ήμασταν υπέρ της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς από την 19ης Μαΐου».
Όπως είπε επίσης ο κ. Σκουλίδης, από την απομάκρυνση της λαϊκής από την 19ης Μαΐου, υπήρξαν οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για τα εμπορικά καταστήματα αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως τα καταστήματα καφέ, εστίασης και διασκέδασης. “Δεν μιλούμε αποκλειστικά για την 19ης Μαΐου, στην οποία πολλά καταστήματα δούλευαν μόνο την Πέμπτη. Σήμερα βλέπουμε ότι το ένα κατάστημα αδειάζει μετά το άλλο. Μένουν άδεια και ταυτόχρονα χάνουν εισοδήματα και οι ιδιοκτήτες τους. Η κατάσταση πλέον δεν είναι καλή. Για τον λόγο αυτό μιλούμε για συγκυρία. Αν σε τρία χρόνια από σήμερα η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα».

Για το ίδιο θέμα άλλωστε είναι χαρακτηριστική και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν πρόσκλησης του πρόεδρου Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδη Αντώνη, σε ειδική συνάντηση με τον Δήμαρχο Δράμας, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στελέχη υπηρεσιών του Δήμου, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Δράμας και την πρόεδρο των μικροπωλητών, ζητήθηκε η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, σχετικά με τη μετακίνηση της Λαϊκής αγοράς και ο πρόεδρός μας κ. Σκουλίδης δεσμεύτηκε ότι η απάντηση του συλλόγου θα είναι κατόπιν απόφασης της Γενικής συνέλευσης (πραγματοποιήθηκε 29 Ιουνίου 2022). Έτσι καταλήγουμε στα εξής: Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η δημιουργία δεύτερης Λαϊκής αγοράς λόγω πανδημίας στην οδό Χελμού, επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα της πόλης της Δράμας. Ως γνωστόν, υπάρχουν πέριξ της πλατείας πολλές επιχειρήσεις, εμπορικές, εστίασης, καφέ, ιχθυοπωλεία και άλλες, οι οποίες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς η ημέρα Πέμπτη αποτελούσε γι’ αυτούς ιδιαίτερη ημέρα τζίρου μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση από το 2010 λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και όχι μόνο.
Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση –γνωμοδότηση της Γενικής συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας που πραγματοποιήθηκε την 29η Ιουνίου 2022, είναι να παραμείνει η Λαϊκή αγορά στο χώρο που λειτουργεί τόσα χρόνια (19ης Μαΐου), καθώς οι συνθήκες μετακίνησής της κάθε άλλο παρά ευνοϊκές φαίνονται στην παρούσα χρονική στιγμή, πάντοτε με όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας, αδειοδότησης, ασφάλειας και τήρησης μέτρων υγιεινής. Όταν αλλάξει η παρούσα κατάσταση και δημιουργηθούν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες, τότε χωρίς να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης μας, δεν θα ήμασταν αντίθετοι στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς σε διαφορετικό σημείο της πόλης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!