– Με περιορισμούς και στοιχειώδη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκε χθες το πασχαλινό έθιμο της Διακαινησίμου
– Δ. Σίδος στα «Χ»: «Για την Καλή Βρύση είναι μια ιδιαίτερη ημέρα»
Πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλή Βρύση της Δράμας, με στοιχειώδη συμμετοχή κόσμου λόγω των περιοριστικών μέτρων, το πασχαλινό έθιμο της Πέμπτης της Διακαινησίμου, κατά τη διάρκεια του οποίου, μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση αγιασμού στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ξεκινά πομπή υπό μορφή λιτανείας, διάρκειας περίπου 5 ωρών, όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρώην Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Βρύσης κ. Δημήτρης Σίδος.
Ο κ. Σίδος δήλωσε: «Για την Κοινότητα Καλής Βρύσης είναι μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς την Πέμπτη της Διακαινησίμου, κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιείται το έθιμο της περιφοράς της εικόνας της Αναστάσεως του Χριστού, για υγεία και καλή καρποφορία της γης. Στο πλαίσιο του εθίμου, οι κάτοικοι με επικεφαλής τον ιερέα της εκκλησίας διέρχονται από όλα τα γεωγραφικά όρια της Κοινότητας Καλής Βρύσης, εν πομπή, με την εικόνα της Αναστάσεως και ένα σήμαντρο που χτυπούνε ρυθμικά δύο νέοι».
Η πομπή, την οποία συνοδεύουν αναβάτες αλόγων, ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία περνά από αγροτικούς δρόμους και καταπράσινα μονοπάτια φτάνοντας στα γεωγραφικά όρια του χωριού, στα οποία υπάρχουν ξωκλήσια. Σε κάθε ξωκλήσι τοποθετείται ένα κομμάτι αντίδωρο από τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε έναν σβόλο άσπρου κεριού. Η πομπή ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία και συνεχίζει στα ξωκλήσια Κωνσταντίνου και Ελένης, Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Αντωνίου στη μεγάλη τούμπα, Αγίου Αθανασίου στη μικρή τούμπα (στον αρχαιολογικό χώρο), Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και στο ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου.
Ύστερα από πεντάωρη πεζοπορία και επίπονη διαδρομή 18 χιλιομέτρων, η πομπή φθάνει στο εξωκλήσι Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους σε υψόμετρο 350 μέτρων.
Ακολούθως, ο ιερέας κάνει δέηση και αγιάζει την περιοχή για να ακολουθήσει γλέντι με ήχους παραδοσιακών οργάνων γκάιντας και νταχαρέ. Επίσης, συνηθίζεται να γίνονται και αυτοσχέδιοι αγώνες πάλης. Φέτος, βέβαια, λόγω της πανδημίας το έθιμο ήταν πολύ περιορισμένο, παρότι πραγματοποιήθηκε, σε αντίθεση με πέρσι, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σίδος.