Γράφει ο Θόδωρος Μπουδακίδης
Η Δόξα στην Κωνσταντινούπολη
Τον Φεβρουάριο του 1951, η Δόξα είχε προσκληθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις δύο τουρκικές ομάδες «Κουρτουλούς» και «Βεικόζ», για να δώσει δύο αγώνες κατά τις εορτές του Πάσχα. Τότε η Δόξα ήταν πρωταθλήτρια Α.Μ. και Θράκης. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε σαφή ένδειξη της φήμης που είχε αποκτήσει για το εξαιρετικό και τεχνικό της παιχνίδι, ακόμα και εκτός Ελλάδας. Η συνάντηση αυτή, διεθνούς επιπέδου, ήταν πολύ μεγάλη, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά χρονικά της χώρας μας μία επαρχιακή ομάδα καλείται στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η Δόξα, η οποία αγαπήθηκε όχι μόνο στη Δράμα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Η φήμη της για το ήθος και την αγωνιστικότητά της, όπως ήταν φυσικό, ξεπέρασε τα σύνορα.
Άρης Δράμας 1962-63
Την περίοδο 1962-63, ο Άρης Δράμας ανακηρύχθηκε πρωταθλητής της Ε.Π.Σ.Α.Μ. και έτσι πήρε το εισιτήριο για τη Β’ εθνική. Μάλιστα, τελείωσε το πρωτάθλημα αήττητος και διεκδικούσε το κύπελλο ήθους, αφού δεν είχε αποβληθεί κανένας παίκτης του.
Ο τελευταίος αγώνας ήταν στην Καβάλα με αντίπαλο τον Κεραυνό Κρηνίδων και μετά από εξαιρετική εμφάνιση πέτυχε άνετη νίκη με 4-0. Τα γκολ πέτυχαν οι Δουλγερίδης (2), Λαδόπουλος και Θωίδης.
Η σύνθεση της ομάδας του Άρη: Μασάδης, Συμεωνίδης, Ψημούλης, Κουρτζίδης, Μπίτης, Τριανταφύλλου, Ναούμ, Κυριακίδης, Δουλγερίδης, Θωίδης, Λαδόπουλος.
Σλόμποντα – Δόξα 2-0
Τον Γενάρη του 1962, η Δόξα έδωσε φιλικό αγώνα εκτός έδρας στη Σερβία με αντίπαλο την Σλόμποντα, από την οποία έχασε με 2-0.
Ήταν μία επιθυμία του προπονητή Μιχαήλοβιτς, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε τη Δόξα.
Το σκορ άνοιξε ο Άνοβιτς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, που κέρδισε ο Ίβος, ενώ τα τέρματα διπλασίασε ο Ίβος με εξαιρετική ατομική προσπάθεια.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Σλόμποντα: Χάμποβιτς, Λοβάνοβιτς, Ράντοβιτς, Άνοβιτς, Σέχιτς, Στίπιτς, Μεσάρος, Ίβος, Ατσιάμοβιτς, Σιάτσας, Φάτοσιτς.
Δόξα: Διονυσιάδης, Κοτρίδης, Γρηγορίου, Βρετόπουλος, Ιωάννου, Λενικάκης Τσοκαταρίδης, Καπετανίδης, Ξανθόπουλος, Τζαφέρης, Ναλμπάντης.