Πέντε τελειόφοιτοι του Εσπερινού ΕΠΑΛ Δράμας με μόρια που τους εξασφαλίζουν την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μιλούν στα «Χ»
Η προσπάθεια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων όταν ο υποψήφιος ή η υποψήφια είναι 40 ετών και άνω με επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.
Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι όλα είναι εφικτά όταν πραγματικά υπάρχει θέληση. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν και φέτος οι απόφοιτοι του Εσπερινού ΕΠΑΛ της Δράμας που έχει μαθητές μέσου όρου ηλικίας 40+.
Πέντε από τους μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις παρά τις οικογενειακές υποχρεώσεις και την επαγγελματική τους ενασχόληση, συγκέντρωσαν τα μόρια που τους επιτρέπουν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και γέμισαν υπερηφάνεια την οικογένεια και τους φίλους τους.
Η κα Γεωργία Δελαπόρτα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας συγκέντρωσε πάνω από 18600 μόρια και με βάση τις περσινές βάσεις πιθανότατα περνά σε ιατρικές σχολές. Για την ίδια η εισαγωγή σε ιατρική σχολή ήταν ένας στόχος ζωής που φαίνεται ότι θα τον επιτύχει μετά την υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσε. Παρά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις κατάφερε στα 55 να συγκεράσει όλους αυτούς τους παράγοντες, να φοιτήσει στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας και με τη στήριξη των δικών της ανθρώπων να συμμετάσχει στις πανελλαδικές και να συγκεντρώσει την βαθμολογία που θα της επιτρέψει να κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό όνειρο. Η ίδια δηλώνει στα «Χ» ότι θεωρεί τους ανθρώπους που φοιτούν στο νυχτερινό ήρωες, γιατί μπήκαν στη διαδικασία να ξανακάτσουν στα θρανία. Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο μπράβο. Εύχομαι κανένας να μην παρατάει τα όνειρά του. Η ζωή είναι πολύ μεγάλη και παράλληλα πολύ μικρή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους καθηγητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, οι οποίοι κάνουν πολύ σημαντικό έργο».
Ο κ. Σταύρος Γιάγκου από το Εσπερινό ΕΠΑΛ, 38 ετών αποφάσισε να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έχοντας στόχο την σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Ξάνθης που είχε βάση 16818 μόρια. Ο ίδιος συγκέντρωσε περίπου 158 μόρια λιγότερα και πλέον σκέφτεται να βάλει σαν πρώτη επιλογή τη σχολή Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Σχετικά με τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που έχουν ήδη επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις εξηγεί ο κ. Γιάγκου εξηγεί στα “Χ”: “Γενικά ακόμη και η απόφαση να φοιτήσεις στο νυχτερινό έχει από μόνης της μια δυσκολία, γιατί πρέπει να πηγαίνεις στο σχολείο μετά τη δουλειά. Η δοκιμασία των πανελλαδικών είναι μια επιπλέον δυσκολία. Ξεκίνησα την προετοιμασία με τα φροντιστήρια από τον Φεβρουάριο. Η στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους και τη σύντροφό μου ήταν δεδομένη. Χωρίς στήριξη δεν πας πουθενά. Θέλω να πω ότι όλοι θα πρέπει να κυνηγούν τα όνειρά τους σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται και αυτό για να το πετύχουν θα πρέπει να έχουν καλό προγραμματισμό
Η κα Ευαγγελία Στεφανίδου 49 ετών επίσης από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας συγκέντρωσε 14930 μόρια, και ελπίζει ότι θα περάσει στη σχολή Διοίκησης και Τεχνολογίας στην Καβάλα. Αυτή η σχολή ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, όπως σημειώνει στα «Χ». «Το πιο δύσκολο είναι να βρεις το χρόνο να ασχοληθείς. Πιο εύκολο είναι να διαχειριστείς τη γνώση στα διάφορα αντικείμενα. Το λέω σε γνωστούς και φίλους να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Είναι αναζωογονητική η εμπειρία και μόνο της φοίτησης στο σχολείο, ανεξάρτητα από τις πανελλαδικές εξετάσεις» εξηγεί.
Η κα Ειρήνη Παράσχου 45 ετών από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας συγκέντρωσε περίπου 16600 μόρια και με βάση τις περσινές βάσεις μπορεί να περάσει σε σχολές Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Μοριακής Βιολογίας και όχι μόνο. Η ίδια μιλώντας στα «Χ» δηλώνει ότι περίμενε πολύ περισσότερα μόρια αλλά δεν υπήρχε περισσότερος χρόνος για διάβασμα. “Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη όταν κανείς πρέπει να φροντίσει οικογένεια, παιδιά, εργασία και υποχρεώσεις και το διάβασμα ταυτόχρονα, γιατί είναι απαιτητικό» εξηγεί αλλά προσθέτει: «Ποτέ δεν είναι αργά. Πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε για το καλύτερο. Να μην αφήνουμε το χρόνο να περνάει άδικα».
Η κα Δήμητρα Βαλεργάκη από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας που εργάζεται παράλληλα σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας αποφάσισε, σε ηλικία άνω των 40 ετών, να συμμετάσχει στην δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 14720 έως 15150 μόρια. Κατά πάσα πιθανότητα περνά σε αρκετές οικονομικές σχολές και σε σχολές Κοινωνική Πολιτικής όπως αναφέρει. Εξηγεί μάλιστα στα «Χ» ότι στόχος της ήταν οι σχολές Κοινωνικής Πολιτικής. Τελικώς όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της. Η ίδια υπογραμμίζει ότι η στήριξη της οικογένειας και των δικών της ανθρώπων ήταν μεγάλη σε αυτή την προσπάθεια. Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει σε όλους όσους θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι κανένας δεν πρέπει να εγκαταλείπει τους στόχους του. «Όταν προσπαθούμε για κάτι αυτό πετυχαίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά.