Δεν έλειψαν και φέτος οι υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές από τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Δράμας
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ακολουθεί για τους υποψηφίους τής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η φάση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, για το οποίο τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας και ακολούθως θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.
Σύμφωνα με όσα είπαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, μαθητές των σχολείων του νομού με υψηλές επιδόσεις, επιλέγουν να δηλώσουν σχολές που είτε οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση είτε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ίδιους.
Η Ελένη Ελευθεριάδου από το 1ο Ημερήσιο ΓΕΛ Δράμας, ήταν ανάμεσα στους μαθητές που συγκέντρωσαν αρκετά υψηλές βαθμολογίες στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως είπε στα «Χ», συγκέντρωσε 18.475 μόρια και η σχολή που την ενδιαφέρει να δηλώσει πρώτη είναι η Ιατρική, καθώς ο τομέας αυτός την ενδιέφερε από τα προηγούμενα χρόνια. Η ίδια εξηγεί ότι για την υψηλή βαθμολογία που πέτυχε υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες που την βοήθησαν. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εκπαιδευτικοί της στο σχολείο και το φροντιστήριο. Παράλληλα, είπε ότι και το πολύωρο διάβασμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας, ενώ δήλωσε ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο Γιάννης Βάρναλης από το 2ο Ημερήσιο ΓΕΛ Δράμας συγκέντρωσε έναν μέσο όρο 17.083 μορίων, γράφοντας 20 στα Μαθηματικά, 20 στην Πληροφορική, 18,7 στα Οικονομικά και 12,6 στην Έκθεση. Ο ίδιος είπε στα «Χ» ότι οι σχολές που τον ενδιαφέρουν είναι η ΣΣΑΣ Οικονομικών και η Πληροφορική στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με τους λόγους που επιλέγει αυτές τις σχολές είναι ότι και στις δύο υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά έχουν και αντικείμενα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ο ίδιος είπε ότι ανάμεσα στους παράγοντες που τον βοήθησαν να επιτύχει στις εξετάσεις ήταν ότι μπόρεσε να καλύψει την ύλη νωρίς και να κάνει επαναλήψεις. Ο ίδιος είπε ότι στην επιτυχία του βοήθησε και το κλίμα της προετοιμασίας, όπως και η συνδρομή εκπαιδευτικών και γονέων. Παράλληλα, όπως είπε, η πρώτη επιλογή του είναι, εφόσον περάσει στη σχολή που επιθυμεί, να αποφοιτήσει και να παραμείνει στην Ελλάδα για επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εάν υπάρξουν δυσκολίες στη χώρα μας.
Η Μαρία Καρυπίδου από το 2ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Δράμας κατάφερε να συγκεντρώσει μέσο όρο 19.400 μόρια, κάνοντας ίσως την κορυφαία επίδοση ανάμεσα στους μαθητές από τη Δράμα που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ίδια σημείωσε στα «Χ» ότι έγραψε 20 στα Μαθηματικά, 19,6 στην Ανατομία, 19,2 στην Υγιεινή και 18,8 στην Έκθεση. Την Μαρία ενδιαφέρουν περισσότερο οι ιατρικές σχολές, ενώ και οι βαθμοί που συγκέντρωσε δείχνουν ότι θα της επιτρέψουν με βεβαιότητα την είσοδό της σε αυτές τις σχολές. Η ίδια είπε ότι στην επιτυχία της βοήθησαν και τα μαθήματα στο φροντιστήριο, αλλά και το προσωπικό της διάβασμα που ήταν και πολύωρο και οργανωμένο, όπως είπε.
Ο Γιάννης Κατρανίτσας από το 2ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Δράμας, συγκέντρωσε μέσο όρο 17.580 μορίων, γράφοντας 19,4 στα Μαθηματικά και 19,8 στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, 13,8 στην Έκθεση, 17,3 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ο ίδιος είπε στα «Χ» ότι τον ενδιαφέρει η Σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσανατολίζεται στον κλάδο των οικονομικών, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, στην Ελλάδα.
Η Σοφία Αγαθαγγέλου από το 2ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Δράμας κατάφερε να συγκεντρώσει 18.100 μόρια. Όπως είπε στα «Χ», την ενδιαφέρουν οι σχολές των σωμάτων ασφαλείας αλλά και τα παραϊατρικά επαγγέλματα όπως η Λογοθεραπεία, η Φυσικοθεραπεία και ίσως η Μαιευτική. Η Σοφία είπε ότι ο προσανατολισμός της στις σχολές αυτές είναι τόσο λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης όσο και λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος. Η ίδια είπε ότι τη βοήθησαν να φέρει υψηλούς βαθμούς στις πανελλαδικές, το εντατικό διάβασμα, ο περιορισμός στις εξόδους, αλλά και η συγκέντρωση στην ύλη.
Η Παναγιώτα Καραηλία από το 2ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Δράμας κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 μόρια και, όπως είπε στα «Χ», οι σχολές που την ενδιαφέρουν είναι οι ιατρικές, καθώς την ενδιέφερε από πάντα ο τομέας της Υγείας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για να συγκεντρώσει αυτή την υψηλή βαθμολογία την βοήθησαν τόσο οι εκπαιδευτικοί, το φροντιστήριο και οι γονείς της όσο και η οργάνωση στο πολύωρο διάβασμα της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τέλος, ο Πέτρος Αρβανιτίδης από το 1ο Ημερήσιο ΓΕΛ Δράμας κατάφερε να συγκεντρώσει 18.300 μόρια και η σχολή που τον ενδιαφέρει προς το παρόν, όπως είπε, είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είπε ότι φαίνεται να κλίνει στη συγκεκριμένη επιλογή λόγω των μαθημάτων της σχολής, αν και θα το ερευνήσει περισσότερο τις επόμενες ημέρες για να καταλήξει στην τελική του απόφαση. Ο Πέτρος τόνισε ότι η δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων έμοιαζε στην αρχή της προετοιμασίας δυσκολότερη από όσο ήταν τελικά. Πρόσθεσε ότι καταλυτικός για την επιτυχία του ήταν και ο ρόλος των εκπαιδευτικών αλλά και η συγκέντρωση στον στόχο του.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των βάσεων, αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Στα σχολεία της Δράμας οι βαθμολογίες των μαθητών έδειξαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως είπαν στα «Χ» τις προηγούμενες ημέρες και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, αφού και φέτος δεν έλειψαν οι υψηλές επιδόσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.