Από το φθινόπωρο εκατοντάδες Δραμινοί αναμένεται να αξιοποιήσουν και την τρίτη φάση του προγράμματος.
Τι θα γίνει με τις 849 εκκρεμείς αιτήσεις της περιοχής μας από την προηγούμενη φάση.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας αποφάσισαν την υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με τίτλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια».
Tο ενδιαφέρον που υπάρχει για την τρίτη φάση του προγράμματος από τους Δραμινούς είναι αυξημένο, αφού τα περισσότερα οικοδομήματα μετρούν περισσότερες από δυο δεκαετίες και η οικοδομική δραστηριότητα στον νομό μας είναι σχεδόν παγωμένη, ήδη από την περίοδο των μνημονίων. Κατάσταση που επιδείνωσε και η δραστική μείωση των στεγαστικών δανείων. Κατά συνέπεια, το αυξημένο κόστος εργασιών ανακαίνισης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των παλιών κτιρίων, στρέφει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, σε λύσεις όπως το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”.
Η τρίτη φάση του προγράμματος ήταν αναμενόμενο ότι θα παρουσιάσει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως είχαν γράψει τα “Χ” ήδη από τις αρχές Ιουνίου, επιβεβαιώθηκε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι η τρίτη φάση του προγράμματος θα τρέξει από το φθινόπωρο.
Σε δηλώσεις του στα “Χ” ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Α.Μ., Κώστας Παράσχου είχε τονίσει ότι «στην τρίτη φάση του προγράμματος ενδεχομένως να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις προκειμένου να ενταχθούν και επιπλέον κατηγορίες δικαιούχων, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Παράλληλα, ίσως δοθούν και κίνητρα σε κατοικίες με οικοδομική άδεια πριν το 1980 που δεν υπήρχε κανονισμός θερμομόνωσης. Το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον κόσμο της Δράμας είναι μεγάλο» είχε επισημάνει ο κ. Παράσχου θυμίζοντας ότι στην προηγούμενη φάση του προγράμματος, παρά τα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης της αίτησης, είχαν ενταχθεί εκατοντάδες Δραμινοί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν τρέξει η τρίτη φάση του προγράμματος, τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τις 849 αιτήσεις που έμειναν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη φάση του προγράμματος στην περιοχή μας. Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 1.733 αιτήσεις υποβλήθηκαν οριστικά και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», 849 έμειναν σε εκκρεμότητα σε ενδιάμεσα στάδια, ενώ έχουν εκδοθεί άλλα 277 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Για το ίδιο θέμα η άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες, η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κ. Κεφαλίδου κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να ενημερωθεί για το ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες τους, προκειμένου να λυθεί η σημαντική εκκρεμότητα με τους επιλαχόντες του προγράμματος ‘Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ’ του 2019, ειδικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ.
850 εκ. ευρώ, ο αρχικός προϋπολογισμός της τρίτης φάσης του προγράμματος
Σχετικά με την νέα φάση του προγράμματος έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι: «Ο αρχικός προϋπολογισμός του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Το ποσό θα προέλθει από πόρους του τρέχοντος και νέου ΕΣΠΑ καθώς και άλλα κοινοτικά κονδύλια που αναμένονται στο μέλλον ώστε το πρόγραμμα –που είναι προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών- να είναι διαρκώς ανοιχτό και να υπάρχει δυνατότητα για συνεχή υποβολή προτάσεων.
Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» αποτελεί ένα νέο, μοντέρνο, φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, με διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, όπως μεταξύ άλλων έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό).
Στόχος είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030 το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, δομικά υλικά, θερμικά ηλιακά) και δημιουργώντας υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.
Η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για Έξυπνα Σπίτια» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σχεδιασμένων κυβερνητικών δράσεων στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση και διοχέτευση στην πραγματική οικονομία του χρηματοδοτικού πακέτου της τάξης των 72 δις. ευρώ που διασφάλισε πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση.
Τα λεπτομερή συστατικά στοιχεία του νέου προγράμματος και ο τρόπος εφαρμογής του θα παρουσιαστούν σύντομα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».