Συμμετείχαν δρομείς ηλικίας από 18 έως 70+
Υπήρξαν συμμετοχές μέχρι και από την Αθήνα
Περισσότερες από 200 ήταν τελικώς οι εγγραφές των δρομέων από τη Δράμα και άλλες πόλεις της Ελλάδας για τον πρώτο ημιμαραθώνιο της Δράμας μήκους 21 χιλιομέτρων και το λαϊκό δρόμο 5 χιλιομέτρων που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου και διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης.
Δρομείς ηλικίας από 12 ως 70+ ανάμεσα σε αυτούς και άτομα με κινητικά προβλήματα, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην πρώτη αυτή διοργάνωση που έγινε προς τιμή της απελευθέρωσης της Δράμας από τον Ελληνικό Στρατό πριν από 110 χρόνια. Η εκκίνηση και ο τερματισμός των αγώνων ήταν στην περιοχή της Ανάπλασης σε μικρή απόσταση από το άγαλμα της Νίκης. Ο αγώνας των 21 χλμ ξεκίνησε στις 18:30 μμ, ενώ ο αγώνας των 5 χλμ στις 18:45. Για τον αγώνα των 21 χιλιομέτρων υπήρχαν τέσσερις σταθμοί υδροδοσίας στα εξής σημεία: Είσοδος ξενοδοχείου Κούρος 4ο χλμ. Στην Χωριστή 7.1 χλμ. Στην Καλλίφυτο 13.6 χλμ. και στο Πανόραμα 18,5 χλμ. Σημεία με νερό υπήρχαν και σε άλλα σημεία επί της διαδρομής. Για τον αγώνα των 5 χλμ. υπήρχε ένας σταθμός υδροδοσίας στο ύψος της διασταύρωσης του περιφερειακού με τη λεωφόρο Στρατού ακριβώς στα 2,5 χλμ.
Η γραμματεία της διοργάνωσης φιλοξενήθηκε στον αύλειο χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας δίπλα στο χώρο της εκκίνησης και κατέβαλε κάθε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δρομείς που θέλησαν να συμμετάσχουν στους αγώνες. Ο κ. Στέλιος Μελισσινός από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας που συμμετείχε στη γραμματεία των αγώνων δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι συνολικά οι εγγραφές στους αγώνες ήταν πάνω από 200 ενώ υπήρξαν συμμετοχές και από την Αθήνα. «Ήταν μια έμπνευση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας. Δεν έχει γίνει ποτέ στη Δράμα ένας ημιμαραθώνιος αγώνας. Υπήρξαν συμμετοχές και από την Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι η διοργάνωση αγκαλιάζεται από τον κόσμο. Πολλές συμμετοχές είχαμε και από το Κιλκίς, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα. Φαίνεται ότι οι αγώνες αυτοί θα καθιερωθούν και ευχής έργο θα ήταν να γίνονται πάντοτε στα Ελευθέρια της πόλης».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, είπε στα «Χ» ότι «Για το χρόνο που υπήρχε διαθέσιμος για την προετοιμασία ενός τέτοιου γεγονότος που γίνεται για πρώτη φορά, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Θέλουμε να γίνει θεσμός. Όπως όλοι οι αγώνες έτσι και αυτός απαίτησε πολύ προετοιμασία και είχε απαιτήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Τροχαία που βοήθησε σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και την Αντιπεριφέρεια Δράμας που μας συμπαραστάθηκε πάρα πολύ, όπως και τους υποστηρικτές μας. Όλοι οι δρομείς πήραν ένα μετάλλιο τιμής ένεκεν για τη συμμετοχή τους, ενώ οι πρώτοι της γενικής κατηγορίας και των ηλικιακών κατηγοριών βραβεύτηκαν ξεχωριστά. Οι ηλικιακές κατηγορίες ήταν από 18 έως 39, 40 έως 49, 50 έως 59 και 60+. Σκοπός μας είναι να διοργανωθεί κάποια στιγμή και ένας μαραθώνιος, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θέλει συζήτηση».
Στην αφετηρία των αγώνων ήταν παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ο οποίος δήλωσε στα «Χ» για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των αγώνων: “Εμείς στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, με χαρά δεχθήκαμε να συνδιοργανώσουμε τους αγώνες με το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας. Χαιρόμαστε που έχει συμμετοχή παρόλο που οι αγώνες έγιναν σε αργία και σαββατοκύριακο, σε περίοδο που πολύς κόσμος βρίσκεται στις ακρογιαλιές. Πιστεύουμε ότι το δρομικό κίνημα έχει μεγάλη ανάπτυξη στη Δράμα τα τελευταία χρόνια και ένας ημιμαραθώνιος απουσίαζε. Είναι πολύ καλό να καθιερωθεί, γιατί συμπίπτει και με ένα πολύ μεγάλο ιστορικό γεγονός για τη Δράμα και εμείς θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».
Στους αγώνες των 5 χιλιομέτρων συμμετείχε με αμαξίδιο και κα Αγλαΐα Κατσιγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας. Η ίδια μιλώντας στα «Χ» σημείωσε: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει αρκετή συμμετοχή ειδικά από νέους ανθρώπους και αυτό είναι ευχάριστο. Η δική μου εμπειρία σε τέτοιους αγώνες ήταν πάρα πολύ ωραία και μετά τον Μαραθώνιο της Πέλλας και τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανάβαση που κάναμε στον Κίσσαβο. Είναι πραγματική χαρά αυτή η μικρή κατάκτηση που νοιώθεις όταν τερματίζεις. Εύχομαι στο μέλλον να γίνουν και άλλες τέτοιες διοργανώσεις και να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία».
Στους αγώνες συμμετείχε και η χορευτική ομάδα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πέντε μήνες στο «Με-νού» παραδοσιακό μεζεδοπωλείο, όπου εργάζονται ΑμεΑ. Ο κ. Δημήτρης Μπόσκος από το «Με-νού» είπε στα «Χ» ότι στους αγώνες συμμετείχαν 15 άτομα της ομάδας στο λαϊκό δρόμο των 5 χιλιομέτρων. Προσωπικά συμμετείχα και στον αυθεντικό μαραθώνιο στην Αθήνα αλλά και στα Βαλδίρκεια. Προέτρεψα λοιπόν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτούς τους αγώνες. Ήταν όλοι σύμφωνοι. Κάναμε την αρχή. Θέλουμε σιγά – σιγά να μπορούμε να συμμετάσχουμε και σε άλλες δράσεις».
Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τους αγώνες έγινε μια μικρή ενημέρωση από την Τροχαία Δράμας, η οποία επέστησε την προσοχή όλων των δρομέων να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των κριτών και να δοθεί προσοχή στα σημεία που η διαδρομή συναντά εθνικό δημόσιο δρόμο. Στους αγώνες επίσης υπήρχε και η παρουσία εθελοντών του περιφερειακού τμήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Τα αποτελέσματα του αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων:
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
1ος ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2ος ΜΕΡΑΜΒΕΙΩΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3ος ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1η ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
2η LULCHEVA STELLA
3η ΝΑΝΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
Τα αποτελέσματα του δρόμου 21 χλιομέτρων:
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
1ος ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
2ος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3ος ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1η ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
2η ΓΙΑΝΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
3η ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΡΟΜΟΥ 21 χλμ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18-39
1ος ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
1η ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 40-49
1ος ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1η ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 50-59
1ος ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
1η ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ ΕΥΛΑΜΠΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 60+
1ος ΔΕΛΙΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ