Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Δράμας

0
20650

Γ. Βογιατζής: «Σε έναν χρόνο από σήμερα, η Π.Ε. Δράμας θα έχει έναν σημαντικό αριθμό μονάδων επεξεργασίας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες σε γνωστό ξενοδοχείο της Δράμας η υβριδική ημερίδα ενημέρωσης και παρουσίασης των στόχων της ορθολογικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στον Δήμο Δράμας.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αλλά και την ευρεία δημοσιοποίηση και προβολή των δράσεων για την επίτευξη υψηλού βαθμού αφύπνισης και ανταπόκρισης των πολιτών.
Στην ημερίδα μετείχαν διά ζώσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ο κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ως πρόεδρος της ΔΙΑAΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης, ο Θ. Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας, ο κ. Νικόλαος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο κ. Γεώργιος Χ. Βογιατζής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολο-κληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων ΔΙΑΜΜΑΘ Α.Ε. Τον συντονισμό των εργασιών ανέλαβε η κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης. Η ημερίδα ήταν υβριδική, είχε δηλαδή ταυτόχρονη φυσική, σε περιορισμένο αριθμό, και διαδικτυακή παρουσία των συμμετεχόντων και προβλήθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο.

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκος, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και σε άλλα τοπικά μέσα ότι η εκδήλωση έγινε προκειμένου να αναδειχθούν τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σημείωσε ότι «Ο Δήμος Δράμας είναι πάρα πολύ μπροστά και ήδη ετοιμάζεται και η μονάδα προδιαλεγμένων (οργανικών αποβλήτων). Άρα θα έχουμε κάθετη επεξεργασία με όλα τα εργοστάσια τα οποία απαιτούνται στη Δράμα. Ο Δήμος Δράμας είναι μπροστά στη διαχείριση και στην επεξεργασία των απορριμμάτων».

Από την πλευρά της, η κα Κατερίνα Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, σημείωσε: «Η ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών απορριμμάτων είναι ένα μείζον θέμα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Ομολογουμένως η Ελλάδα βρίσκεται πίσω ως προς τις επιταγές της Ε.Ε., ωστόσο γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ειδικά στον τομέα της ανακύκλωσης και της πρόληψης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα απορρίμματα μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των πόρων, αλλά και στην οικονομία».

Ο κ. Νίκος Χιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ανέφερε σχετικά ότι: «Νομίζω ότι ο Δήμος Δράμας και ο Δήμαρχος, κ. Μαμσάκος, βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και μέσα από δράσεις και του δήμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών της Δράμας, νομίζω ότι θα το πετύχουν».

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε για το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑAΜΑΘ, Γεώργιος Χ. Βογιατζής, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» δήλωσε: «Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων εκπονείται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ σε συνεργασία με τους 22 δήμους της περιφέρειας και συμπεριλαμβάνει και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που εκπονεί ο κάθε δήμος για τα διοικητικά του όρια. Οι δήμοι έχουν την απόλυτη υποχρέωση να οργανώσουν τα δίκτυα χωριστής συλλογής για τα ανακυκλώσιμα, για τα βιοαπόβλητα και για τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα. Ο περιφερειακός φορέας αναλαμβάνει να κάνει τη διαχείριση των υλικών από την αποκομιδή των δήμων και να εξασφαλίσει την ανάκτηση που προβλέπει ο νόμος, καθώς και την υγειονομική ταφή του υπολείμματος. Είμαστε σε φάση αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδίου. Θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για την επίτευξη των νέων στόχων, που είναι πάρα πολύ υψηλοί. Πάμε σε ένα ποσοστό ταφής της τάξης του 10% σε σχέση με τα συνολικά παραγόμενα απορρίμματα».
Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο κ. Βογιατζής είπε ότι οι διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τις υποχρεώσεις των δήμων, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να οργανώσουν τα δίκτυα χωριστής συλλογής, να σχεδιάσουν τα δίκτυα, να τα αναπτύξουν και να φροντίσουν για τη διαχείριση και την αποκομιδή τους, όπως και για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. «Από εκεί και πέρα, εμείς θα αναλάβουμε τη διαχείριση των υλικών τα οποία θα συλλεχθούν από τα δίκτυα αυτά. Το επόμενο διάστημα θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τη μονάδα επεξεργασίας των βιοαποβλήτων της Δράμας, μία σημαντική υποδομή η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει και να χρηματοδοτηθεί η προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο δεν καταφέραμε να εντάξουμε στην προηγούμενη πρόσκληση την προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων για τον Δήμο Δράμας. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ξεπερνιέται τώρα και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τη χρηματοδότηση του δικτύου κάδων και των απορριμματοφόρων. Αυτή είναι μία μονάδα η οποία εξυπηρετεί τον Δήμο Δράμας και τον Δήμο Δοξάτου. Επίσης, έχει ήδη κατασκευαστεί και περιμένουμε την προμήθεια του εξοπλισμού για τη μονάδα βιοαποβλήτων του Παρανεστίου. Σήμερα, επίσης, κατασκευάζεται η μονάδα της Προσοτσάνης και θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Προσοτσάνης και Νευροκοπίου.
»Σε ό,τι αφορά τα υπολειπόμενα σύμμεικτα, σήμερα οδηγούνται στη μονάδα μηχανικής διαλογής της Δράμας και το υπολειπόμενο υπόλειμμα οδηγείται στον ΧΥΤΑ Καβάλας για υγειονομική ταφή. Αυτό θα γίνεται μέχρι και την έναρξη του εργοστασίου της Καβάλας, το οποίο θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα και εκτιμούμε ότι μέσα στην επόμενη τριετία αυτή η μονάδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και θα εξυπηρετεί, εκτός από την Π.Ε. Δράμας, και την Π.Ε. Καβάλας».
Σχετικά με την ανακύκλωση, ο κ. Βογιατζής είπε: «Το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δράμας χρήζει αναβάθμισης, όμως αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι της Π.Ε. Δράμας θα αποφασίσουν να διαχειριστούν την ανακύκλωσή τους. Άρα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα τοπικά σχέδια των δήμων της Δράμας, για να δούμε πώς σκέφτονται οι δήμοι να διαχειριστούν το θέμα της ανακύκλωσης και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με τις όποιες τροποποιήσεις θα χρειαστούν στην κεντρική μας εγκατάσταση. Προς το παρόν, το κέντρο λειτουργεί με τον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι για χαρτί και χαρτόνι, που είναι το μεγαλύτερο απορριμματικό ρεύμα και αποτελεί πάνω από το 50% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας».
Σε ό,τι αφορά τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο κ. Βογιατζής είπε ότι σήμερα κατασκευάζεται ο σταθμός της Προσοτσάνης, έχει κατασκευαστεί ο σταθμός του Παρανεστίου και βρίσκεται σε φάση κατασκευής και ο σταθμός του Δοξάτου ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχει προχωρημένες υποδομές σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των απορριμμάτων που διαλέγονται στην πηγή, αλλά υστερεί στο κομμάτι της επεξεργασίας των υπολειπόμενων σύμμεικτων, διότι η μονάδα που θα τα επεξεργάζεται έχει χωροθετηθεί στην Καβάλα. «Από εκεί και πέρα, όμως, τολμώ να πω ότι σε έναν χρόνο από σήμερα η Π.Ε. Δράμας θα έχει έναν σημαντικό αριθμό μονάδων επεξεργασίας και φυσικά περιμένουμε και τους δήμους να προχωρήσουν τα «Πράσινα Σημεία» και τις «Πράσινες Γωνίες», προκειμένου να διαχειριστούμε το ποσοστό των αποβλήτων τα οποία θα πρέπει να διαχωριστούν στην πηγή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ