Η βροχή δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Δράμα, προς τιμήν της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973.
Εκπρόσωποι των αρχών, των κομμάτων και των εργαζομένων είπαν ότι ο αγώνας των φοιτητών είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχαστεί, ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και η κοινωνία θα πρέπει να τα έχει ως παράδειγμα για νέους αγώνες στη σύγχρονη εποχή. O αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου για Ελευθερία και Δημοκρατία, τιμήθηκε με χαιρετισμούς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που τοποθετήθηκε εδώ και χρόνια προς τιμήν τους στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας.
Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Χαρά Κεφαλίδου είπε ότι στα παιδιά της εποχής του Πολυτεχνείου χαράχτηκε με ανεξίτηλο τρόπο όλη η σταδιακή αλλαγή μιας ολόκληρης εποχής. Είπε ότι το Πολυτεχνείο δεν ήταν μια στιγμή, αλλά το αποκορύφωμα μιας λαϊκής εξέγερσης για να φύγει ό,τι πιο σκοτεινό έζησε η χώρα με τα επτά χρόνια δικτατορίας των συνταγματαρχών. Πρόσθεσε ότι τότε και πάλι η νέα γενιά έκανε τη διαφορά. Οι νέοι άνθρωποι σηματοδότησαν το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και την έναρξη της μεταπολίτευσης, με τη γενναιότητα, το θάρρος και την καθαρότητα των σκέψεών τους.
Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε ότι στις 17 Νοέμβρη του 1973 με την φοιτητιώσα νεολαία να πρωταγωνιστεί, η δυναμική της εξέγερσης δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Επεσήμανε ότι 49 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ζει και συμπυκνώνει όλα τα διαχρονικά στοιχεία των αγώνων ενάντια στην καταπίεση, θυμίζοντας τα συνθήματα που κάποιος έγραψε στον τοίχο με μπογιά και τις ημέρες του ‘73.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, τόνισε ότι κάθε 17η Νοέμβρη η σκέψη όλων γυρίζει στην Αθήνα και στο Πολυτεχνείο του 1973 και η καρδιά χτυπάει μαζί με τις καρδιές των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων, αυτών που ξεσηκώθηκαν και η εξέγερσή τους υπήρξε καταλυτική για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έβγαλε τον ελληνικό λαό στους δρόμους και όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους δικτάτορες.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας, κ. Γιώργος Σαβρίδης, είπε ότι πέρασαν 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ακόμα αυτή η χώρα προσπαθεί να κάνει πράξη το σύνθημα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία». Τόνισε ότι η ημέρα εκείνη παραμένει στη μνήμη των συνδικάτων που από τότε δεν έχουν σταματήσει τον αγώνα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι στον αγώνα των παιδιών συμπαραστάθηκαν και οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, είπε ότι 49 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με την ακρίβεια που υπάρχει και τις παρακολουθήσεις να συνεχίζονται, για ποιο Ψωμί, για ποια Ελευθερία και για ποια Παιδεία μπορούμε να μιλάμε;
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, δήλωσε ότι το πάντα επίκαιρο σύνθημα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» εξακολουθεί να είναι ζητούμενο και σήμερα στην ελληνική κοινωνία, για αξιοπρέπεια, δικαιώματα και ποιότητα στη ζωή.
[…] post Με γαρύφαλλα αλλά και συγκίνηση τιμήθηκε η εξέγερση τω… appeared first on Χρονικά της […]