Με μειωμένο προσωπικό ξεκινά την φετινή αντιπυρική περίοδο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας σε σχέση με προηγούμενα έτη. Την ίδια ώρα οι αυξημένες απαιτήσεις για την αντιπυρική προστασία του Νομού Δράμας είναι δεδομένες από τη διαθεσιμότητα ανοικτών δασικών δρόμων, μέχρι και τα πυροφυλάκια και τους πυροφύλακες που θα απαιτηθούν. Το προσωπικό που υπηρετεί στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του Νομού Δράμας είναι μειωμένο φέτος κατά 12 άτομα, κάτι που οφείλεται στη μείωση του υπάρχοντος δυναμικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων λόγων, όπως είπε απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο κ. Πασχάλης Χουρτερούδης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας.
Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα αυτά λύνονται με ένα σωστό και ορθό επιχειρησιακό σχεδιασμό ενώ τα αποτελέσματα της προσπάθειας που γίνεται θα φανούν μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης σημείωσε ότι τα προβλήματα που απασχολούν την προσπάθεια της αντιπυρικής προστασίας αφορούν κυρίως τις δασικές περιοχές.
Αλλά και οι πολίτες από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την αντιπυρική περίοδο, στην διάρκεια της οποίας απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς. «Οι πολίτες αν αντιληφθούν κάποια πυρκαγιά, είτε οι ίδιοι είτε από πληροφορίες, θα πρέπει να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή στο 112. Από εκεί και μετά η Πυροσβεστική επεμβαίνει άμεσα” προσθέτει ο κ. Χουρτερούδης και συμπληρώνει: «Το 95% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και αφορούν τις πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρωπογενή παράγοντα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αγρότες, μελισσοκόμους κλπ. αλλά υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% που αφορά εμπρησμούς από πρόθεση. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και τα κλαδέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και του έτους και να μην βάζουν φωτιά».
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δανιήλ Στούπας, επεσήμανε πως ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη αρχίσει δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι: «Απαγορεύεται η πάσης φύσεως πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Δεν καίμε πλέον κλαδιά ή χόρτα σε οικόπεδα. Αυτό απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο με χρηματικά πρόστιμα από 200 έως 5000 ευρώ. Οι πολίτες επίσης θα πρέπει να καθαρίζουν τα χόρτα από τους οικοπεδικούς χώρους. Στις περιπτώσεις που δεν το κάνουν επεμβαίνει ο δήμος που καθαρίζει το οικόπεδο και χρεώνει την αντίστοιχη εργασία στους ιδιοκτήτες».
Η νομοθεσία πάντως τηρείται σε κάθε περίπτωση όπως εξηγεί ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, σημειώνοντας ότι: «Kατά την περσινή περίοδο επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα σε 27 περιπτώσεις, ενώ υπήρξαν και πυρκαγιές από την μη τήρηση των υποχρεώσεων που υπάρχουν για την αντιπυρική προστασία. Ειδικά στο Δήμο Προσοτσάνης πέρσι υπήρξε και αυτόφωρη διαδικασία σε μελισσοκόμο ο οποίος πήγε να καπνίσει τα μελίσσια του και προκάλεσε πυρκαγιά» τονίζει χαρακτηριστικά.