– Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές. Επάρκεια self test στα φαρμακεία της Δράμας
– Πρόεδρος ΕΛΜΕ Δράμας στα «Χ»: «Μας αναθέτουν να κάνουμε για άλλη μία φορά τον χωροφύλακα»
Με σύμμαχο τα self test που έφθασαν στα φαρμακεία της Δράμας, ήδη από την Πέμπτη, επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα και στις σχολικές τάξεις οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των λυκείων. Όπως προκύπτει από την πληροφόρηση που υπάρχει από τους φαρμακοποιούς, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, υπήρχε επάρκεια σε self test στη Δράμα, ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς των μαθητών έσπευσαν να τα προμηθευτούν.
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ήταν δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, ενώ οι ανήλικοι μαθητές τα προμηθεύτηκαν μέσω των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Παράλληλα προχώρησε και η διανομή του πρώτου τεστ για τους μαθητές από τα εσπερινά λύκεια εντός του Σαββατοκύριακου. Τα self test έγιναν την Κυριακή και δηλώθηκαν στην ειδική πλατφόρμα που άνοιξε την ίδια μέρα.
Σημειώνεται ότι από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Δράμας ανακοινώθηκε πως σήμερα, Δευτέρα 12/04, τα self tests θα βρίσκονται στον χώρο του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν τις ώρες λειτουργίας του σχολείου για να τα παραλάβουν, έχοντας μαζί τον Α.Μ.Κ.Α. τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία το δεύτερο self test που θα πρέπει να γίνει πριν από την επόμενη Πέμπτη. Η διεξαγωγή των διαγνωστικών αυτών ελέγχων, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, εντός 72 ωρών, δηλαδή πριν από κάθε Δευτέρα και πριν από κάθε Πέμπτη.
Ποια είναι η διαδικασία μετά τη διεξαγωγή των τεστ
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το Σάββατο, οι γονείς ή οι κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν να επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
Αν το αποτέλεσμα των self test είναι αρνητικό
Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν oι μαθητές ή οι γονείς τους. Ο μαθητής επιδεικνύει, και δεν παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και οφείλει να τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό.
Αν το αποτέλεσμα των self test είναι θετικό
Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, η οποία θα εκτυπώνεται από τους γονείς ή τους μαθητές. Σε αυτή την περίπτωση, μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή οι μαθητές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα.
Επίσης οι μαθητές που θα βγουν θετικοί έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς αυτό να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Παρόμοια είναι η διαδικασία και για τους εκπαιδευτικούς των λυκείων.
Μόνο με την επίδειξη κάρτας η είσοδος στην τάξη
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού – covid19, μέχρις ότου οι γονείς ή οι κηδεμόνες τον παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.
Τι γίνεται σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID 19
Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας covid19 αυτές, μπορούν να συμπληρωθούν και να υπογραφούν χειρόγραφα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών, από τους ενήλικους μαθητές και αντίστοιχα από τους εκπαιδευτικούς.
ΕΛΜΕ Δράμας: Η εισαγωγή της σχολικής κάρτας και τα self test θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ασφάλειας των δια ζώσης μαθημάτων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κώστας Ευμοιρίδης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι προφανώς τα self test θα βοηθήσουν, αν και η ΟΛΜΕ ζητούσε από την αρχή να γίνονται τεστ και εμβολιασμοί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Θύμισε επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν να ισχύσει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς από τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος προέτρεψε μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν τα test, λέγοντας ότι όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο σαφέστερη θα είναι η εικόνα της διασποράς του ιού.
Ειδικότερα για τη διαδικασία των εμβολιασμών που αφορούν τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής που δεν έχει διακόψει την λειτουργία της, ο κ. Ευμοιρίδης, επισημαίνει ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών έφθασε μόλις στο 30%. Στα ίδια επίπεδα ήταν και η συμμετοχή των μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης στον εμβολιασμό.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με τις νέες διαδικασίες
«Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες ως εκπαιδευτικοί, διότι μας αναθέτουν, πέρα από τα υπόλοιπα καθήκοντα τα οποία εκτελούμε αγογγύστως, να αναλάβουμε και καθήκοντα διακινητή φαρμακευτικού υλικού ειδικά για τα εσπερινά σχολεία και να κάνουμε για άλλη μια φορά τον χωροφύλακα με τις σχολικές κάρτες και την είσοδο των μαθητών» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δράμας.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς στο Μουσικό Σχολείο αλλά και στις Λυκειακές τάξεις και το Γυμνάσιο Νικηφόρου. Οι καθηγητές σε αυτά τα δυο σχολεία διδάσκουν τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Για παράδειγμα στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, που είναι ενιαίο Γυμνάσιο και Λύκειο, θα πρέπει οι καθηγητές να διδάξουν δια ζώσης στο Λύκειο και μετά θα πρέπει να διδάξουν με τηλεκπαίδευση στους μαθητές του Γυμνασίου. Επίσης σε πολλά λύκεια της πόλης υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν μεν στα Λύκεια που θα λειτουργήσουν δια ζώσης αλλά συμπληρώνουν το ωράριό τους και στα Γυμνάσια που λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
Συμπερασματικά οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η εισαγωγή της σχολικής κάρτας και τα self test θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ασφάλειας των δια ζώσης μαθημάτων. Ωστόσο θα δημιουργηθούν προβλήματα. Κι όλα αυτά για ένα μικρό διάστημα που απομένει για τη λήξη του σχολικού έτους. Θεωρούν ότι θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης μόνο οι τάξεις της Γ’ Λυκείου, όπου οι πλειοψηφία των εκπαιδευτικών διδάσκει μόνο στο ίδιο σχολείο και συνήθως δεν έχουν μαθήματα στο Γυμνάσιο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι με τη μέθοδο των self test θα δημιουργηθούν και άλλου είδους προβλήματα, θυμίζοντας ότι αν σε κάποιο τμήμα βρεθεί 1 θετικός μαθητής θα πρέπει να κλείσει το τμήμα και αν βρεθούν 3 θετικοί μαθητές θα πρέπει να κλείσει το σχολείο. Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να είναι «χιονοστοιβάδα» τα σχολεία που θα κλείσουν την Πέμπτη (εξαιτίας θετικών αποτελεσμάτων στο δεύτερο self test).