Με σύμμαχο την εικονική πραγματικότητα προχωρά η ανάδειξη του οχυρού Λίσσε

0
1843

– Τι δηλώνει στα «Χ» ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης
– Εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η πρόταση του Δήμου Νευροκοπίου ύψους 183.520 ευρώ

Το έργο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου με τίτλο: «O ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου» εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης» και, όπως δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, πρόκειται «για ένα έργο προϋπολογισμού 183.520 ευρώ, του οποίου το κύριο μέρος αφορά ψηφιακό υλικό, ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, προωθητικό σποτ και μια αίθουσα εξομοίωσης για παιδιά με οκτώ εγκατεστημένες καρέκλες οι οποίες θα περιστρέφονται κατά 360 μοίρες.
Τα παιδιά, σε αυτή την αίθουσα θα μπορούν να βιώσουν με ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας τις μάχες του Οχυρού και θα μπορούν να μάθουν με βιωματικό τρόπο για τα γεγονότα εκείνης της εποχής».
Μετά την ένταξη του έργου θα ακολουθήσει διαγωνισμός από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας και της πορείας αναγέννησης του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, μέσω αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, που αφορά κυρίως την ιστορία των οχυρών και του ρόλου τους στην αναγέννηση της περιοχής. Ειδικότερα, οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν τη δημιουργία 3D ταινίας με την αναπαράσταση της μάχης του Λίσσε, τη δημιουργία ενός εξοπλισμένου χώρου εικονικής πραγματικότητας, καθώς και την παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση του ιστορικού και πολιτιστικού απόθέματος.
Όπως έχουν γράψει τα «Χ» και σε προηγούμενο ρεπορτάζ για το εγχείρημα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στόχος ήταν εξ αρχής, ο χώρος του Οχυρού να λειτουργήσει είτε ως θεματικό πάρκο, είτε ως μουσείο είτε ως μνημείο. Αυτή την στιγμή ο ιστορικός χώρος λειτουργεί και δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επισκεψιμότητας. Πρόθεση λοιπόν του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, παραμένει να λειτουργήσει με πρόγραμμα και προκαθορισμένη διαδικασία, αλλά και ως συγκεκριμένο σημείο αναφοράς. Από τους ανθρώπους που επικοινωνούν με τον
Δήμο Νευροκοπίου φαίνεται ότι το οχυρό όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή αλλά και να γίνει σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Το θέμα της αξιοποίησης του Οχυρού Λίσσε ήταν «παγωμένο» για αρκετό καιρό, καθώς υπήρχαν εμπόδια γραφειοκρατικής φύσης στην προοπτική αξιοποίησής του. Εγγύηση για την προοπτική του εγχειρήματος αποτελεί φυσικά η ιστορία του χώρου.
Στο Οχυρό Λίσσε στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου χωριού διεξήχθησαν μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν αφήσει ακόμη ένα ανεξίτηλο σημάδι του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Πέρα από τη μοναδική ιστορική του αξία, το οχυρό Λίσσε, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τον Δήμο Νευροκοπίου, που θα ήθελε να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει συζητήσεις που αφορούν την προβολή του οχυρού και με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!