Με την παράσταση «Ταυτότητα» άνοιξαν χθες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη Δράμα

0
1104

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Με την αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ταυτότητα» και τη Γεωργία Σιδηροπούλου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Δράμας, πραγματοποίησε την Τρίτη 17 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας την πρώτη φετινή μαζική εκδήλωση, αφιερωμένη στη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τα 353.000 θύματα.

Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γρηγόρης Κεσαπίδης, τόνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και πρόσθεσε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης είναι πολύ σημαντικές, μετά από δύο χρόνια απουσίας, τα οποία έχουν αποστασιοποιήσει τους ανθρώπους των σωματείων από κάθε δραστηριότητα. «Ο κόσμος σιγά-σιγά επανέρχεται και αυτό είναι για εμάς μια επανεκκίνηση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνας μας» είπε χαρακτηριστικά. Για την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, επεσήμανε ότι ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί με τη διεθνή αναγνώρισή της, παρότι υπάρχουν κράτη που έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτήν, ενώ συμπλήρωσε: «Σίγουρα γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Θέλουμε και την πολιτεία συμπαραστάτη μας σε αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει και τις άλλες χώρες για την αναγνώριση. Η δική μας φωνή είναι μεν δυνατή, αλλά χρειάζεται και κάποια στήριξη».
Σχετικά με την αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ταυτότητα» που παρουσιάστηκε στην πλατεία Ελευθερίας το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Κεσαπίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και μόνο ο τίτλος τα λέει όλα: «Ξεκινάμε από το παρελθόν, ερχόμαστε στο παρόν και φυσικά δίνουμε την ελπίδα για το μέλλον. Αυτή είναι η ταυτότητα μας. Είναι μια ταυτότητα που δεν πρέπει να χάσουμε».

Η κα Γεωργία Σιδηροπούλου είπε στα «Χ» για την παράσταση: «Πρόκειται για μια μικρή αλληγορική αφηγηματική παράσταση, που σχετίζεται με τη Γενοκτονία του Ποντίων από τους Τούρκους, αυτό το τραγικό γεγονός που συνέβη πριν από 102 και πλέον χρόνια. Η παράσταση έχει να κάνει με τον ψυχισμό μου και με όλα αυτά που έχω βιώσει από τους γονείς, τις γιαγιάδες μου, από τις αφηγήσεις και από τη ζωή που κάναμε μεγαλώνοντας από παιδιά. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε ένα χαρτί και το χαρτί αυτό έγινε παράσταση».
Όπως είπε απαντώντας στα «Χ» η κα Σιδηροπούλου, τα μηνύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας περνούν κυρίως μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε αυτό πρώτα η πολιτεία και μετά οι πολίτες και όχι το αντίστροφο.

Στο χώρο της πλατείας, όπου στήθηκε και μια πολύ αξιόλογη φωτογραφική έκθεση με ντοκουμέντα από την ιστορία του Πόντου, συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας και εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, όπως και πολλά μέλη των ποντιακών σωματείων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Δράμας, αλλά και ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης με γραπτές επιστολές τους, βουλευτές και πρώην βουλευτές του νομού, όπως και περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!