Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η έκθεση της εικαστικού Εύας Χαραλαμπίδου στην αίθουσα τέχνης «Ελευθερία»

0
1426

Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής


Πραγματοποιήθηκαν την Tετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία» στην οδό Βενιζέλου, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης, της Εύας Χαραλαμπίδου με τίτλο «Χάριν Μνήμης» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η έκθεση που διοργανώνεται από την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας θα λειτουργεί έως 21 Δεκεμβρίου, καθημερινά από τις 11.00-14.00 και 17.30- 21.00.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κα Λίζα Θεοδωρίδου τόνισε σχετικά με την έκθεση ότι ονομάζεται «Χάριν Μνήμης» διότι τελικά η ιστορική μνήμη οδηγεί σε μια γόνιμη διαδικασία που μας κάνει πιο δυνατούς, ενώ η εικαστικός κα Εύα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι στην έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις και ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν στη μνήμη αυτών των γεγονότων.
Τόνισε επίσης ότι η θεματική των έργων αφορά τα δύσκολα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τους πρόσφυγες από την περίοδο, πριν ακόμη από τα τραγικά γεγονότα. Σημείωσε ότι υπάρχουν σκηνές από την καταστροφή των πόλεων ενώ υπάρχουν αναφορές μέσω των έργων και για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, για το όνειρο που ξαναφτιάχνεται και ριζώνει μέσα τους, μέσα από ένα κόκκινο νήμα το οποίο υπάρχει στην έκθεση και σηματοδοτεί, τη φλέβα, το αίμα, τη ζωή και την όρεξη να ξαναδημιουργήσουν τη ζωή τους και να μην παραιτηθούν. «Το σπουδαιότερο μήνυμα είναι ότι οι πρόσφυγες σε πείσμα των καιρών ξαναρίζωσαν, έφεραν τα όνειρά τους και τα έκαναν πραγματικότητα φέρνοντας στις αποσκευές τους ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού που είχαν εκεί» τόνισε η κα Χαραλαμπίδου.
Στην έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ξεκινά από τη Δράμα παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής παστέλ και εικαστικές εγκαταστάσεις στις οποίες ξεχωρίζει το κόκκινο νήμα και οι φωτογραφίες προσφύγων που παραπέμπουν στην αναδημιουργία των πραγμάτων από την αρχή, την ένωσή τους, το κλείσιμο του τραύματος και την εμπιστοσύνη και πάλι στη ζωή χωρίς παραίτηση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημιουργός. Επισημαίνει δε ότι η χρονική απόσταση από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οδηγεί σε μια πιο λογική και πιο αποστασιοποιημένη θεώρηση των πραγμάτων, αλλά δεν παύει το συναίσθημα και η επαφή με τα γεγονότα να οδηγούν και σε μια πιο κριτική ματιά και αποφάσεις για το μέλλον, με το σκεπτικό ότι τέτοια φοβερά γεγονότα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν ξανά. «Η τέχνη έχει μια άμεση αντίδραση στο έργο, το αποτέλεσμα και το συναίσθημα που το προκαλεί. Επομένως αναγκάζει τον θεατή να σκεφτεί και να επικοινωνήσει με το έργο» όπως τονίζει.
Η Εύα Χαραλαμπίδου γεννήθηκε στη Δράμα, σπούδασε παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων και στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής του Α.Π.Θ. Αποφοίτησε με άριστα το 2009 από το Β’ Εργαστήριο του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με καθηγητές τους Ε. Τσακίρη και Κ. Μορταράκο. Έχει συμμετοχές σε εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές. Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη Χανίων, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!