– Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τη Δράμα και την ΠΑΜΘ στις 11 Ιανουαρίου
– Ποια είναι τα προβλήματα
Μικρότερο από το αναμενόμενο, αλλά μεγαλύτερο από την προηγούμενη φάση του προγράμματος, είναι το ενδιαφέρον για ένταξη στο «Εξοικονομώ – αυτονομώ» από τους ενδιαφερόμενους στη Δράμα, λίγο πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αίτησης στις 11 Ιανουαρίου.
Όσοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους από το προηγούμενο διάστημα προχωρούν στην προετοιμασία για την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε ένας επιπλέον αριθμός πολιτών που ενδιαφέρονται για να ενταχθούν λόγω της δημοσιότητας και των παρατάσεων που πήρε το πρόγραμμα. Ωστόσο, η συνέχιση της πανδημίας ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς που ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αλλά τελικά το ανέβαλαν, γιατί φοβούνται τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις στο σπίτι τους, όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Α.Μ. Κώστας Παράσχου.
Ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπήρχε και στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος είναι η χρονική προτεραιότητα που έχουν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Η διάσταση του προβλήματος φάνηκε και από τις αιτήσεις που προηγήθηκαν σε άλλες περιφέρειες νωρίτερα. Δηλαδή, με το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας για τις αιτήσεις δεσμεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλοι οι πόροι του προγράμματος. «Αυτό δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση και για τους μηχανικούς που εμπλέκονται στη διαδικασία. Το ΤΕΕ έχει κάνει προτάσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα από την πρώτη φάση του «Εξοικονομώ». Είπαμε ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή η διαδικασία του πιο γρήγορου στην κατάθεση της αίτησης και θα έπρεπε να υπήρχαν κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε στην τρίτη φάση του προγράμματος, αλλά παρόλα αυτά το «Εξοικονομώ» συνεχίζει να προκηρύσσεται με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε ο κ. Παράσχου.
Ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας εξηγεί ότι αυτό που έγινε φέτος με την έναρξη του προγράμματος δεν έχει ξαναγίνει. Είναι πρωτόγνωρο να εξαντλούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος σε 15-20 λεπτά, παρότι οι πόροι είναι σχεδόν διπλάσιοι από την προηγούμενη φάση του προγράμματος. «Κάτι ανάλογο εκτιμώ ότι θα γίνει και στην περιφέρειά μας. Οι πόροι θα εξαντληθούν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Οι αιτήσεις είναι πολλές, όπως μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων τις καταχωρούν. Θεωρώ ότι θα προλάβουν να καταθέσουν την αίτηση οι πλέον γρήγοροι».
Ο κ. Παράσχου σημειώνει ότι οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά και για τον κίνδυνο να μην εγκριθεί η αίτησή τους με τον τρόπο που εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις και αναλογικά τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα. Σε περίπτωση που εγκριθεί η αίτηση, οι δαπάνες που έχουν προηγηθεί, όπως η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, θα καλυφθούν από το πρόγραμμα. Αν όμως δεν εγκριθεί η αίτηση, τα χρήματα δεν χάνονται, καθώς στους ιδιοκτήτες θα μείνει ένα πιστοποιητικό που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσουν σε επόμενη διαδικασία ένταξης ή σε κάποια άλλη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς εκτίθενται απέναντι στους ιδιοκτήτες για λογαριασμό των οποίων έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν μια εργασία. Την ίδια ώρα, είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο να τρέχουν οι μηχανικοί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα βάλει πρώτος την αίτηση στο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς πολιτείας υπήρξε δέσμευση ότι από το 2021 η πλατφόρμα του προγράμματος θα παραμένει ανοικτή, ώστε να μην δημιουργείται αυτή η κατάσταση. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που αναμένεται για την προκήρυξη της επόμενης φάσης του «Εξοικονομώ». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, η διαδικασία για την τροποποίηση του προγράμματος είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα.