Με βάση τις επισημάνσεις από τις φερομονικές παγίδες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή τής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Σερρών για την παρουσία του εντόμου Diabrotica virgifera, από επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί των ενηλίκων εντόμων ήταν μειωμένοι σε σχέση με πέρσι. Η εγκατάσταση τών παγίδων έγινε κατά την συγκομιδή.
Παρόλο που οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές στις περισσότερες περιοχές αυτές, ο βιολογικός κύκλος του φυτού ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι συνεχείς αρδεύσεις λόγω έντονης ανομβρίας την θερινή περίοδο ενίσχυσαν το ριζικό σύστημα και συνέβαλλαν στο να μην μειωθεί σημαντικά η στρεμματική απόδοση. Η συγκομιδή για χλωρή μάζα και καρπό πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο μήνα αντίστοιχα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κώστας Σίμογλου είπε ότι: «Η Κατάσταση σε σχέση με τους πληθυσμούς του Diabrotica είναι καλή τα τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσουμε την έξαρση που υπήρξε το 2017. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα πλην εξαιρέσεων όπως και φέτος που εντοπίσαμε αγρό με έντονα συμπτώματα πλαγιάσματος λόγω της προσβολής των ριζών από την προνύμφη του εντόμου. Γενικότερα όμως δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα».
Όπως ανέφερε ο κ. Σίμογλου σε σχέση με τις προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες: Συστήνεται διετής ή τριετής αμειψισπορά με εναλλαγές καλλιεργειών σε ψυχανθή, ενεργειακά φυτά ή φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Επίσης θα πρέπει να γίνεται: Σωστή προετοιμασία του εδάφους αμέσως μετά την συγκομιδή και πριν την σπορά. Συνιστάται πρώιμη σπορά όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες ανά περιοχή το επιτρέπουν. Ορθή χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών. Εντατική καταπολέμηση των ζιζανίων με εγκεκριμένα φυτοπροστευτικά προϊόντα. Επιλογή του κατάλληλου σπόρου ανάλογα με το είδος σποράς και την χρήση του.
Επίσης φέτος κατά την θερινή περίοδο όπως και πέρσι εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες προσβολές από ένα έντομο που ονομάζεται πυραμίδα του Αραβοσίτου, που μοιάζει πολύ με το «πράσινο σκουλήκι» του βαμβακιού. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπήρξε εκτεταμένη προσβολή στις καλλιέργειες. Πρόκειται για κοινό εχθρό του Καλαμποκιού που εμφανίζεται κατά περιόδους με μεγαλύτερο πληθυσμό αλλά δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Ωστόσο όπως είπε ο κ. Σίμογλου έχει εμφανιστεί στη χώρα μας ένα νέο έντομο που είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας, που μοιάζει πολύ με τα λεπιδόπτερα που προαναφέρθηκαν αλλά αποτελεί πάρα πολύ σοβαρό εχθρό για τις καλλιέργειες. Το έντομο που ονομάζεται Spodoptera frugiperda έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά φέτος στην Ευρώπη και στη χώρα μας και προσβάλλει έντονα το Καλαμπόκι. Το έντομο δεν έχει εντοπιστεί στην Βόρειο Ελλάδα αλλά στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια.
Το έντομο παρακολουθείται σε όλη την χώρα από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ μέσω του δικτύου φερομονικών παγίδων του Εθνικού Ετήσιου Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.). Είναι εξαιρετικά σημαντικό μόλις οι παραγωγοί ή οι φυτωριακές επιχειρήσεις ή οποιοσδήποτε άλλος εντοπίσει συμπτώματα που τον κάνουν να υποπτευθεί την ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.
Μειωμένοι φέτος οι πληθυσμοί του Diabrotica στον Αραβόσιτο
- Τι λέει στα «Χ» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κώστας Σίμογλου = Εμφανίστηκε όμως νέο έντομο που ονομάζεται Spodoptera frugiperda το οποίο προσβάλλει έντονα τον Αραβόσιτο. Δεν εντοπίστηκε ακόμη στη Β. Ελλάδα