Μειώθηκαν οι προσδοκίες στην αγορά της Δράμας

0
1968

– Μικρότερη η κίνηση κατά 30% την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων σε σχέση με πέρσι
– Μιλά στα “Χ” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αντώνης Σκουλίδης

Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταστηματαρχών της Δράμας, μετά την αρχική άνοδο της κατανάλωσης κατά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, στις αρχές της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων. Αυτή την στιγμή, η λειτουργία της αγοράς έχει ομαλοποιηθεί, ωστόσο η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης είναι μικρή, σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης.
Η πρώτη εβδομάδα των φετινών χειμερινών εκπτώσεων στα καταστήματα της Δράμας παρουσίασε ικανοποιητική κατανάλωση κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά από ένα μεγάλο διάστημα, στο οποίο η αγορά δεν λειτουργούσε λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, παρ’ όλα αυτά και πάλι ήταν κατά 30% μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων.
«Η αλήθεια είναι ότι όσο προχωρούν οι εκπτώσεις παρατηρούμε μειωμένη αγοραστική κίνηση. Ο κόσμος είναι μέσα. Στην αρχή, μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εμφανίστηκε μια πολύ μικρή ρευστότητα, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε. Τα περισσότερα από τα εμπορεύματα στα καταστήματα είναι αγορασμένα από τον Σεπτέμβριο. Στα καταστήματα υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα εμπορεύματα τα οποία είναι πλέον δύσκολα διαχειρίσιμα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας στα “Χ”.
Πλέον το βλέμμα του εμπορικού κόσμου είναι στραμμένο προς την πολιτεία που καλείται να στηρίξει το λιανεμπόριο με ουσιαστικότερα μέτρα. Οι έμποροι στη Δράμα άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά προσγειώθηκαν πολύ γρήγορα μετά την αρχική άνοδο της κατανάλωσης. Τώρα αναμένουν ουσιαστική συμπαράσταση, καθώς τα πραγματικά προβλήματα του λιανεμπορίου θα εμφανιστούν σε όλες τους τις διαστάσεις μετά την λήξη της πανδημίας, όταν πλέον όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά.
Ο εμπορικός κόσμος αναμένει περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Μάρτιο και θέτει ερωτηματικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση των επιχειρήσεων ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης παγίων δαπανών, την μείωση του ενοικίου κ.ο.κ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι έμποροι απαιτούν μέτρα που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να περάσουν στην επόμενη ημέρα, δηλαδή στην περίοδο μετά τη λήξη της πανδημίας, αφού η οικονομική ζημιά που υπέστησαν με το κλείσιμο των καταστημάτων τους όλο το προηγούμενο διάστημα δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα αλλά έγινε μετά από τις σχετικές αποφάσεις της πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Βέβαια όποιος λαμβάνει αποφάσεις, όπως αυτή για το αναγκαστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου είναι εκείνος που θα πρέπει να αποφασίσει έναν ασφαλή τρόπο για την έξοδο από αυτή την κατάσταση, πράγμα όχι και τόσο εύκολο, παρ’ ότι αναγκαίο, αν ληφθούν υπόψη τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ