Επανεκδίδεται το βιβλίο «Παγονέρι Δράμας – Δύο αιώνες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής»
Στην υλοποίηση μελέτης συνολικής θεώρησης, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης των οικισμών Παγονερίου και Περιθωρίου, ετοιμάζεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Νευροκοπίου.
Παράλληλα αποφάσισε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε επανέκδοση του βιβλίου «Παγονέρι Δράμας – Δύο αιώνες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής» με στόχο τα αντίτυπα να παραμείνουν στην βιβλιοθήκη του δήμου και θα δωρίζεται ως ενθύμιο σε επίσημους προσκεκλημένους του.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κάτω Nευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου έκανε γνωστό, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ότι το 2009 ο δήμος χρηματοδότησε την έκδοση «Παγονέρι Δράμας – Δύο αιώνες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής» του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ξάνθου και με δεδομένο ότι τα βιβλία που εκδόθηκαν εξαντλήθηκαν αποφάσισε να ανατυπωθεί το βιβλίο σε μια δεύτερη έκδοση με επικαιροποιημένες πληροφορίες που αλλάζουν και κάνουν πλουσιότερα τα στοιχεία της μελέτης με δεδομένα που δεν υπήρχαν στην πρώτη έκδοση. Ο δήμος εκτιμά ότι το βιβλίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο με επιστημονική τεκμηρίωση και ενδιαφέρον περιεχόμενο, για τον λόγο αυτό και αποφάσισε την ανατύπωσή του.
Ο κ. Ιφόγλου εξήγησε ότι σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Παγονερίου ο Δήμος Νευροκοπίου προχωρά μετά από 13 περίπου χρόνια στην επανέκδοση του βιβλίου με εμπλουτισμένο περιεχόμενο.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ξάνθο: «Ο ορεινός οικισμός του Παγονερίου του Ν. Δράμας αποτελεί ένα ελάχιστα γνωστό, αλλά αναμφίβολα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο της ανατολικής Μακεδονίας. Ο αρχικός πυρήνας του οικισμού δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια όμως ο πρώτος αυτός πυρήνας διευρύνθηκε με την εγκατάσταση Ελλήνων προερχομένων από την Ήπειρο, υπό την πίεση των διωγμών του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, αλλά και μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής της Δράμας. Αποτέλεσμα ήταν μια ιδιαίτερη και κυρίως ειλικρινής και αυθόρμητη ανάμειξη των χαρακτηριστικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, γεγονός που διαμόρφωσε μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη για τον επισκέπτη εικόνα. Η εκπληκτική αυτή πληθώρα διαφορετικών παραδοσιακών κτισμάτων που ανεγέρθηκαν σε διάφορες περιόδους, αντικατοπτρίζει όχι μόνο τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής αλλά και την ίδια την τοπική ιστορία. Την ιστορία των ανθρώπων που τα έχτισαν και τα κατοίκησαν, ανθρώπων που ανήκαν σε λαούς των Βαλκανίων με διαφορετικές κοινωνικές αξίες και ποιότητες».
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μελέτης συνολικής θεώρησης, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης των οικισμών Παγονερίου και Περιθωρίου, που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Νευροκοπίου, σκοπεύει να αναδείξει τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε να διατηρήσει και να αναδείξει τα στοιχεία που κάνουν τα δυο αυτά χωριά μοναδικά, όπως είπε ο κ. Ιφόγλου.