– Καταγγελία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Δράμας για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού σε λατομική επιχείρηση
– Γ. Σαβρίδης στα «Χ»: «Δεν είναι δυνατόν να κοστολογούν με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη ζωή»
Σε μια καταγγελία που πραγματικά προκαλεί ερωτηματικά αλλά και σοβαρό προβληματισμό προχώρησε χθες μέσω δηλώσεών του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, κ. Γιώργος Σαβρίδης, αναφερόμενος σε περιστατικό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες σε λατομείο της Δράμας, όταν εργαζόμενος που υπέστη έμφραγμα στις στοές εξόρυξης, έπρεπε να μεταφερθεί σε γιατρό για να του παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.
Όπως είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε από τον χώρο όπου δούλευε, με κουβά φορτωτή, αντί να χρησιμοποιηθεί κάποιο φορείο, προκειμένου να φθάσει κοντά σε όχημα που θα τον μετέφερε στο Νοσοκομείο της Δράμας, όπου και τελικά νοσηλεύεται, έχοντας ευτυχώς ξεπεράσει, όπως φαίνεται, τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετώπισε.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας σημείωσε: «Ο εργαζόμενος έπαθε έμφραγμα σε στοά εξόρυξης μαρμάρων και μεταφέρθηκε από το σημείο όπου εργαζόταν με κουβά φορτωτή γεμάτο λάσπες, αφού δεν υπήρχε ούτε διαθέσιμο ασθενοφόρο ούτε φορείο. Δεν υπήρχε ούτε γιατρός εργασίας, όπως προβλέπεται. Δεν είναι δυνατόν να κοστολογούν με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη ζωή. Αν αυτά έρθουν εις γνώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά θα γελάνε με τις τακτικές που ακολουθούνται στη χώρα και ειδικότερα στη Δράμα. Είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται άνθρωποι με σοβαρά επεισόδια σε κουβάδες φορτωτών μέσα στη λάσπη. Θυμίζω και το περιστατικό που είχε γίνει τον Νοέμβριο, κατά το οποίο ένας γιατρός μας μάλωνε στο διαδίκτυο, γιατί είπαμε ότι δεν μπορούσε το ασθενοφόρο να προσεγγίσει το σημείο του συμβάντος. Ας μαλώσουν, λοιπόν, τώρα τους εργοδότες που μεταφέρουν τους ανθρώπους μέσα σε κουβάδες και να καθίσει πλέον ο καθένας, είτε γιατρός είναι είτε οτιδήποτε άλλο, να κάνει τη δουλειά του και να μη δημιουργεί εμπόδια».
Ο κ. Σαβρίδης πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ούτε δρόμοι υπάρχουν, αλλά ούτε και ασθενοφόρα, φορεία, φαρμακεία ή γιατροί εργασίας. Δεν τηρείται τίποτα από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας. Κάνουμε συστάσεις ως Εργατικό Κέντρο προς τις επιχειρήσεις εδώ και 15 χρόνια. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι αυστηρότατοι, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δώσει πολλά ατυχήματα. Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί πληρώνονται για αυτό. Πληρώνονται να προφυλάσσουν τους εργαζόμενους από τα ατυχήματα, αλλά αυτοί προφυλάσσουν τους εργοδότες. Το λέω αυτό γιατί έχω ατράνταχτα στοιχεία. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται από τη Διεύθυνση Μεταλλείων και από την Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας. Η Επιθεώρηση Υγιεινής δεν μπορεί να μπει στα λατομεία, αλλά μπορεί να μπει στα γραφεία να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα ωράρια και πολλά ακόμα. Μέσα στα λατομεία το μεγαλύτερο κομμάτι του ελέγχου ανήκει στην Διεύθυνση Μεταλλείων. Τους καλούσαμε να έρθουν στη Δράμα να κάνουν ελέγχους και προσπαθούσαν να μάθουν σε ποια επιχείρηση θα πάμε. Νομίζω είναι κατανοητός ο λόγος που ένας προϊστάμενος προσπαθεί να μάθει σε ποιο λατομείο θα πάμε και γιατί θέτει εμπόδια για να μην έρθει. Μας λένε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τους ελέγχους, αλλά όταν πρόκειται να δώσουν τις άδειες στα λατομεία, τότε το πρόβλημα φαίνεται να μην υπάρχει, γιατί δίνονται ταχύτατα. Από αυτά που έχω καταλάβει, είναι πρόφαση η έλλειψη προσωπικού. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να τα βάλεις με οικονομικά δυνατούς, αλλά αν δεν μπορούν ή δεν θέλουν, ας παραιτηθούν και να αναλάβει κάποιος που δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή και θα κάνει τους ελέγχους που πρέπει».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας ανέφερε επίσης ότι το κόστος για την αγορά κάποιων φορείων ή ενός ασθενοφόρου είναι μηδαμινό για το μέγεθος αυτών των επιχειρήσεων. Παράλληλα, εξήγησε ότι άλλες εταιρείες έχουν ασθενοφόρα, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι «σαράβαλα» που αγοράζουν, αλλά δεν συντηρούν. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να γίνονται κάθε δύο μήνες ατυχήματα. Έχουμε πει χιλιάδες φορές τι φταίει, αλλά δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι», υπογραμμίζει.