Μετρητές ρύπανσης προσεχώς στη Δράμα

0
2141

Μέχρι αρχές Απριλίου υποβάλλεται η πρόταση της ΠΑΜΘ που αφορά την πόλη μας και άλλες πέντε περιοχές.

Μιλάνε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΕ Δράμας κ. Ε. Μαλκάκης.

Σε θολό τοπίο, αν όχι στο σκοτάδι, βρίσκεται η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Δράμα, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο σημείο η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί από την ρύπανση, καπνοδόχων, καυστήρων, εξατμίσεων κ.ο.κ.

Τα παράπονα για τα φαινόμενα νέφωσης που μπορούν να αποδοθούν στην αιθαλομίχλη, κατά τις χειμερινές περιόδους σε διάφορες περιοχές της Δράμας είναι αρκετά. Ωστόσο όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, πολύ λίγα από αυτά φθάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εν τω μεταξύ, απάντηση στο πρόβλημα της μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Δράμα καθώς και σε άλλες πέντε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοχεύει να δώσει η ΠΑΜΘ αφού όπως σημείωσαν υπηρεσιακά στελέχη πρόκειται να κατατεθούν σύντομα τα σχετικά τεχνικά δελτία έργου το οποίο αφορά την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και την Νέα Καρβάλη, ύψους 700 χιλιάδων ευρώ περίπου. Πρόκειται για σταθμούς μέτρησης που θα τοποθετηθούν εντός των αστικών κέντρων προκειμένου να αξιολογηθεί για πρώτη φορά σε αυτές τις περιοχές η υπάρχουσα ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όπως είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου ο φάκελος της πρότασης του έργου είναι έτοιμος, ωστόσο θα πρέπει να επιλυθεί ένα ζήτημα που αφορά το σύστημα ψηφιακής διαχείρισης. Αρχικά εκτιμούσαμε ότι θα έχουμε δικούς μας σέρβερ, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να χρησιμοποιήσουμε το cloud του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εφόσον επιλυθεί αυτό το ζήτημα θα καταθέσουμε την πρόταση για την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ της ΠΑΜΘ και είναι ύψους 700 χιλιάδες ευρώ. Η προθεσμία εντός της οποίας έχουμε περιθώριο να καταθέσουμε την πρόταση είναι μέχρι τις αρχές Απριλίου…”.
Την εξέλιξη που αφορά την προσπάθεια ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΕ Δράμας κ. Ε. Μαλκάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το έργο χειρίζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.
Απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Ε. Μαλκάκης, είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Δράμα όπως και σε πολλές ακόμη πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπήρχε όπως είπε μέχρι σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κλπ) καθώς η ρύπανση σε αυτά είναι μεγαλύτερη, οι συνθήκες ρύπανσης είναι περισσότερες, εμφανίζουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα, υπάρχουν περισσότερες πηγές ρυπαντών στο περιβάλλον κλπ.
Μιλώντας ειδικότερα για την περιοχή της Δράμας ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΕ Δράμας, σημείωσε ότι είναι πλέον λιγότερα από το πρόσφατο παρελθόν (δηλαδή την αρχική περίοδο της κρίσης) τα παράπονα που φθάνουν στην υπηρεσία περιβάλλοντος, για ρύπανση της ατμόσφαιρας από καπνοδόχους τζακιών και άλλες παρεμφερείς αιτίες. “Για τα τζάκια δεν υπάρχει και η σχετική νομοθεσία, πέρα από την γενική νομοθεσία που υπάρχει για κάποιους συγκεκριμένους ρύπους. Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που φθάνουν στην υπηρεσία μας και σχετίζονται με την χρήση των τζακιών, είναι κυρίως πολεοδομικού χαρακτήρα. Έχουμε επιληφθεί μαζί με την πολεοδομία σε περιπτώσεις όπου δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις που απαιτούνται από τις γειτονικές οικίες ή σε περιπτώσεις που οι έξοδοι και απαγωγοί αερίων δεν έχουν το απαραίτητο ύψος που πρέπει” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλκάκης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε ότι αφορά την Δράμα, οι παρατηρήσεις και τα παράπονα πολιτών για οφθαλμοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση (εξαιτίας κυρίως των φαινομένων αιθαλομίχλης) είναι ουκ ολίγα, για διάφορες περιοχές της Δράμας, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει και κυρίως να μετρήσει με βεβαιότητα το μέγεθος της ρύπανσης εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων μηχανισμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!