Mια αξιόλογη προσπάθεια ενημέρωσης για τη ρύπανση από τα φυτοφάρμακα

0
5907

Από την επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”

Ένα ακόμη δημιουργικό βήμα γίνεται από την ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”, καθώς η πρόταση της γνωστής ΑΜΚΕ που αφορά την ευαισθητοποίηση των αγροτών του Πάρκου Φιλίππων για την ανακύκλωση συσκευασιών των φυτοφαρμάκων εγκρίθηκε ήδη για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Δράμας μέσω του προγράμματος Leader.

Πρόκειται για μια πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο της προκήρυξης του προγράμματος και έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Στοχεύει στην ενημέρωση των αγροτών της περιοχής για την ανακύκλωση των συσκευασιών που περιλαμβάνουν τα φυτοφάρμακα. Η Aστική, Mη Kερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”, στηρίζεται όπως είναι γνωστό στους εθελοντές και τα μέλη της όπως και στη συνεργασία που αναπτύσσει με άλλους φορείς. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας της συμβάλλει, όπως έχει αποδείξει και με άλλες πρωτοβουλίες της, στην δημιουργία ενός πρότυπου Ολιστικού Μοντέλου Ανάπτυξης, το οποίο “θα κινητοποιεί τους ανθρώπινους πόρους, θα αναγνωρίζει, θα αξιοποιεί και θα προωθεί τον πλούσιο περιβαλλοντικό, αγροτικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής της πεδιάδας των Φιλίππων (Τενάγειες και Παρατενάγειες περιοχές)”.
Η συγκέντρωση συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή, όχι μόνο στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων αλλά και στην πεδιάδα της Δράμας αλλά και στις ορεινές περιοχές είναι ένα φαινόμενο που, όπως έχουν αναφέρει γνώστες της κατάστασης στα ΧΡΟΝΙΚΑ, συναντούμε περισσότερο την θερινή περίοδο. Σε αρκετές περιπτώσεις συσκευασίες, αγροτικών φαρμάκων, βρίσκονται σε όχθες χειμάρρων και αρδευτικά κανάλια αλλά και σε ποτάμια της περιοχής.
Για το ίδιο θέμα σε προηγούμενο ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ο γεωπόνος κ. Κ. Σίμογλου, στέλεχος της ΔΑΟΚ Δράμας, είχε τονίσει ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται πεταμένες έξω από τους ειδικούς κάδους των δήμων, παρότι οι κάδοι είναι άδειοι.
Το φαινόμενο αυτό των πεταμένων κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων συνεχίζεται όπως όλα δείχνουν σε αρδευτικά κανάλια και στις άκρες των χωραφιών ή σε σημεία υδροληψίας για το γέμισμα των ψεκαστικών μηχανημάτων. Δυστυχώς πεταμένα σκευάσματα βρίσκονται ακόμη και δίπλα σε άδειους κάδους που έχουν τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό από τους δήμους. Πρόκειται για συμπεριφορά απαράδεκτη, αξιόποινη και ακατανόητη. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι καινούργιο. Η πρακτική της ανεξέλεγκτης απόρριψης των συσκευασιών στο περιβάλλον επιβαρύνει με χημική ρύπανση τις θέσεις υδροληψίας των ψεκαστικών μηχανημάτων αν και στις ετικέτες όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στο σημείο των Οδηγιών Χρήσης περιέχεται η οδηγία-διάταξη: «Τα κενά δοχεία συσκευασίας (φιάλες και δοχεία) ξεπλένονται υπό πίεση ή γίνεται τριπλό ξέπλυμα (τα νερά του ξεπλύματος ρίχνονται στο ψεκαστικό βυτίο) και στη συνέχεια αφού καταστραφούν προηγουμένως με τρύπημα για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας».
Αξίζει σχετικά με το ίδιο θέμα να σημειωθεί ότι η ΔΑΟΚ Δράμας έχει ζητήσει αρκετές φορές τη συνδρομή των Δασαρχείων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου για την επιτήρηση των αγροτικών περιοχών.
Με βάση την εικόνα αυτή και την κατάσταση ρύπανσης από τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων που υπάρχει στην περιοχή μας, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως αυτή της επιστημονικής ομάδας “Οψόμεθα Εις Φιλίππους” δεν είναι απλά αξιέπαινες αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν και παράδειγμαγια ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης προκειμένου να μειωθεί η σοβαρή, όπως αποδείχθηκε, ρύπανση από την σώρευση συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ