Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στη Δράμα με διπλωματικά έγγραφα που αφορούν την αναγνώριση του νέου ελληνικού κράτους

0
1847

Τι λένε στα «Χ» ο κ. Γ. Πολυδωράκης από το Υπ. Εξωτερικών και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κα Δ. Χατζηδημητρίου


 

Ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και ο Σύλλογος «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας» συνδιοργανώνουν την έκθεση διπλωματικών εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων» με επιμέλεια, επιλογή του αρχειακού υλικού και σχολιασμό του Γιώργου Πολυδωράκη, Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Σύμβουλου, Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τα εγκαίνια της έκθεση έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελευθερία». Εκεί παρέστησαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μ. Τάσσου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου κ. Γ. Δεμερτζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Καραμπατζάκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στ. Μελισσινός και άλλοι.
Η έκθεση παρουσιάζει περίπου 200 έγγραφα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, που αφορούν στην αναγνώριση του νέου ελληνικού κράτους, λίγο πριν και αμέσως μετά την ανεξαρτησία. Τα έγγραφα επίσης αφορούν και τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων του νέου ελληνικού κράτους, έως το 1840 περίπου. Καλύπτουν δηλαδή και την πρώτη δεκαετία μετά την ανεξαρτησία. Τα έγγραφα δείχνουν πως αναγνωρίστηκε το ελληνικό κράτος από τα υπόλοιπα κράτη εκείνης της εποχής. Επίσης πως δημιουργήθηκαν οι πρεσβείες και ελληνικά προξενεία στο εξωτερικό, αλλά και προξενεία ξένων κρατών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Γιώργος Πολυδωράκης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή της έκθεσης, ότι για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία, δεν αρκούν οι νίκες σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και η αναγνώριση αυτής της ανεξαρτησίας. «Είναι επομένως σημαντική αυτή η διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά που όλα τα έγγραφα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα έχουν συγκεντρωθεί όλα μαζί και παρουσιάζονται. Δεν υπήρχαν εκδόσεις παλαιότερα για αυτό το θέμα. Είναι η πρώτη φορά που έχουν συγκεντρωθεί και παρουσιάστηκαν έτσι αρχικά σε ψηφιακή μορφή τον Μάρτιο του 2021 που γιορτάσαμε τα 200 χρόνια. Λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε εκείνη την εποχή να παρουσιάσουμε την έκθεση με φυσικό τρόπο στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκε με φυσικό τρόπο σε πρεσβείες μας και προξενεία στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε με φυσικό τρόπο το Σεπτέμβριο του 2021, από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια. Έκτοτε έχει ταξιδέψει αρκετά και στον κόσμο αλλά και μέσα στη χώρα».
Σχετικά με την πρωτοβουλία παρουσίασης της έκθεσης στη Δράμα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή προέκυψε με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθερίων και δρομολογήθηκε μετά την επικοινωνία που υπήρξε με την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου, η οποία πήρε την σχετική πρωτοβουλία.
Όπως είπε μάλιστα σε δηλώσεις της στα «Χ» η κα Χατζηδημητρίου: «Είναι μια πολύ σπουδαία έκθεση η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων. Η έκθεση διοργανώθηκε καταρχήν στο πλαίσιο του οργανισμού «Ελλάδα 2021», ο οποίος σήμερα δεν υφίσταται. Τελούσε όμως υπό την αιγίδα του οργανισμού. Η έκθεση υπήρξε προϊόν προετοιμασίας το κ. Πολυδωράκη και του αρμόδιου γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεντρώνει ένα πλήθος αρχείων που στην ουσία μαρτυρούν αυτό που πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά. Ότι δεν αρκούσε μόνον, ο αγώνας, οι μάχες και οι πολεμικές αναμετρήσεις».
Όπως είπε η κα Χατζηδημητρίου υπήρξε για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας μας μια τεράστια προσπάθεια σε επίπεδο διπλωματικών αγώνων, προκειμένου να εδραιωθεί το ελληνικό κράτος, αλλά και να υπάρξουν οι προξενικές αρχές, που ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα. «Το χρονικό εύρος (της έκθεσης) ξεκινά από την πρώτη πράξη της ανεξαρτησίας. Ξεκινά μάλλον από τη συνθήκη του Λονδίνου και καταλήγει στο 1840» τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα τα μπάνερ με τα πρωτόκολλα της συνθήκης της ανεξαρτησίας τα οποία δείχνουν πως αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της χώρας αλλά και τα μπάνερ που δείχνουν το πως δημιουργήθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 και είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες 11:00-13:00 & 19:00-22:00.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!