Εκδήλωση αφιερωμένη στην αστρονομία διοργανώνει ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος” σε συνεργασία με τον Δήμο Παρανεστίου, στο Δημοτικό Σχολείο Νικηφόρου, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 με προσκεκλημένο και ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Κλεομένη Τσιγάνη. Το θέμα της ομιλίας του κ. Τσιγάνη είναι “Συγκρούσεις της γης με αστεροειδείς και μέθοδοι αποτροπής: H αποτσολή AIDA”.
Την ίδια ημέρα θα γίνει και ξενάγηση και επίδειξη πειραμάτων στον χώρο του υπαίθριου εργαστηρίου φυσικής στο Γυμνάσιο Νικηφόρου. Μετά το τέλος της ομιλίας θα γίνει και αστρονομική παρατήρηση όπως εξήγησε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Η Πήγασος” κος Μιχάλης Δογραμματζίδης.
Σχετικά με την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο κος Δογραμματζίδης σημείωσε “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει ο πολιτισμός μας είναι από πτώση αστεροειδούς. Οι ενέργειες που απελευθερώνονται είναι ικανές να δημιουργήσουν βιβλική καταστροφή. Κάπως έτσι όπως αναφέρει η επικρατούσα θεωρία εξολοθρεύτηκαν οι δεινόσαυροι. Στο πλαίσιο αυτού του κινδύνου υπάρχει ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης των αστεροειδών και έρευνας για το εάν οι τροχιές τους συναντιούνται με την τροχιά της γης…”.
O καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Κλεομένης Τσιγάνης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε “Το βασικό μέρος της ομιλίας έχει να κάνει με σώματα όπως οι αστεροειδείς που βρίσκονται στο ηλιακό σύστημα και πιθανόν κάποιο από αυτά να κινείται προς την γη ενέχοντας κάποιο κίνδυνο. Αυτό το φαινόμενο γνωρίζουμε ότι συνέβη πολλές φορές στην ιστορία της γής. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει αρκετά τακτικά ανά την ιστορία της. Η τελευταία περίπτωση είχε καταγραφεί στις αρχές του 20ου αιώνα στην Σιβηρία. Σε εκείνη την περίπτωση ο αστεροειδής έπεσε σε μία πολύ αραιοκατοικημένη περιοχή ωστόσο ισοπεδώθηκαν 10.000 στρέμματα δάσους. Η καταστροφή εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτές οι καταστροφές γίνονται από σώματα που μπορεί να έχουν έκταση 100 -150 μέτρα (σχετικά μικρό μέγεθος). Από αυτούς τους αστεροειδείς έχουμε παρατηρήσει τις τροχιές μόνο στο 10%…”.
Όπως εξήγησε επίσης ο καθηγητής κ. Κλεομένης Τσιγάνης στα ΧΡΟΝΙΚΑ, υπάρχει μια μεγάλη διεθνής προσπάθεια προκειμένου όλα αυτά να καταγραφούν μέσα στην επόμενη εικοσαετία (υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν εδώ και χρόνια, τόσο από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος όσο και από την ΝΑΣΑ).
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον καθηγητή κ. Τσιγάνη όπως και άλλοι έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στο μέρος της προσπάθειας υπολογισμού της τροχιάς αυτών των σωμάτων και πώς αυτές θα εξελιχθούν τα επόμενα τριάντα ή σαράντα χρόνια. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί επιστήμονες διεθνώς οι οποίοι εργάζονται στις τεχνικές αποτροπής ενός τέτοιου γεγονότος (πτώση σωμάτων όπως οι αστεροειδείς). Η καταλληλότερη μέθοδος για να υπάρξει μια τέτοια αποτροπή όπως είπε ο κ. Τσιγάνης, είναι να στείλουμε ένα διαστημόπλοιο να συγκρουστεί με τον αστεροειδή. Αν αυτό γίνει αρκετά νωρίς όπως είπε, η πολύ μικρή εκτροπή της πορείας που θα προκληθεί με το πέρασμα του χρόνου θα το οδηγήσει μακριά από την γή… “Αυτό γνωρίζουμε ότι δουλεύει αλλά θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά να γίνει το πείραμα “live”. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή AIDA. Στην φάση σχεδιασμού αυτής της αποστολής συμμετέχει η ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπως και επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκτόξευση αυτή θα γίνει από την ΝΑΣΑ προς αστεροειδή που περνά σε κοντινή αλλά ασφαλή απόσταση από την γη το 2022, ώστε η σύγκρουση του διαστημοπλοίου με ζευγάρι αστεροειδών να προκαλέσει μια πολύ μικρή μεταβολή στην τροχιά τους…”
Tις υπόλοιπες λεπτομέρειες γύρω από την αποστολή AIDA καθώς και τα επιπλέον στοιχεία που θα αναφέρει καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Κλεομένης Τσιγάνης, μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος” σε συνεργασία με τον Δήμο Παρανεστίου, στο Δημοτικό Σχολείο Νικηφόρου, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019…