Από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι την Ακρόπολη στον Κορύλοβο.
Μιλάει στα «Χ» η κα Βασιλική Πουλιούδη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
Με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μας κινείται η αρχαιολογική υπηρεσία της Δράμας που συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό και με τοπικούς φορείς, σύμφωνα με όσα είπε στα “Χ” η κα Βασιλική Πουλιούδη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
Στη λογική αυτή, είναι πιθανόν να αναπτυχθούν και περιηγητικές διαδρομές ανάμεσα στα αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα που είναι διάσπαρτα στην πόλη της Δράμας, κάποια εξ αυτών και εν πολλοίς άγνωστα στους περισσότερους, όπως για παράδειγμα η Ακρόπολη της Δράμας που βρίσκεται στις πλαγιές του Κορυλόβου ή ο ρωμαϊκός τάφος της οδού Βενιζέλου. Υπάρχει σκέψη, οι περιηγητικές αυτές διαδρομές να υλοποιηθούν αρχικά, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Μια τέτοια περιηγητική διαδρομή θα μπορούσε, όπως επεσήμανε στα «Χ» η κα Πουλιούδη, να αρχίζει από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας και να συνεχίζει στον βυζαντινό λουτρώνα που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και χρησιμοποιούνταν από την ρωμαϊκή εποχή μέχρι και τα χρόνια του Βυζαντίου. Βέβαια, για να αντιληφθεί κανείς το συγκεκριμένο εύρημα θα πρέπει να έχει έρθει σε επαφή με το υλικό που υπάρχει εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας. Το ίδιο σημείο είχε επισκεφθεί λίγο καιρό πριν η κ. Πουλιούδη με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Τάσσου και δήλωσε ότι «θα πρέπει ο βυζαντινός λουτρώνας να αναδειχθεί με την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας, κατάλληλο φωτισμό και περίφραξη».
Η συνέχεια μιας τέτοιας περιηγητικής διαδρομής μπορεί να περιλαμβάνει τον υπόγειο ρωμαϊκό τάφο της οδού Βενιζέλου, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το γνωστό «Χάνι». Ο ρωμαϊκός αυτός τάφος που έχει και ελληνιστικά στοιχεία, αποτελείται από δίρριχτη στέγη με δυο κλίνες και τράπεζα προσφορών, αυτή την στιγμή δεν είναι επισκέψιμος αλλά μπορεί να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με τις επιτύμβιες ρωμαϊκές πλάκες που υπάρχουν λίγο πριν τον Ναό των Ταξιαρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εσωτερικό του έχουν επισκεφθεί ήδη τυμβωρύχοι τις προηγούμενες δεκαετίες και αφαίρεσαν ότι υλικό υπήρχε.
Στη συνέχεια η περιηγητική διαδρομή μπορεί να περιλαμβάνει τον Ναό των Ταξιαρχών, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται στον 14ο αιώνα, την παλιά Μητρόπολη και την Αγία Σοφία. Η διαδρομή μπορεί συνεχίζει από την Αγία Σοφία προς την πλατεία Δικαστηρίων όπου βρίσκεται το παλιό οθωμανικό τζαμί (Αράπ Τζαμί) και στη συνέχεια στο Σαντιρβάν Τζαμί στη συμβολή των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, δίπλα στο κτίριο του ΙΚΑ. Η διαδρομή αυτή θα μπορούσε να κλείνει στον ελληνιστικό τάφο της οδού Τροίας που βρίσκεται στο υπόγειο πολυκατοικίας, στην διασταύρωση με την οδό Κ. Παλαιολόγου.
Η περιήγηση αυτή βέβαια θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθεί και ο χώρος της νεολιθικής κοινότητας του Αρκαδικού, η μονή του Κορυλόβου αλλά και η Ακρόπολη της Δράμας που βρίσκεται στις πλαγιές του Κορυλόβου που οδηγούν προς τον οικισμό του Πανοράματος.
Η προσπάθεια που καταβάλλει η αρχαιολογική υπηρεσία της Δράμας για την περαιτέρω ανάδειξη και την αξιοποίηση αυτών των ευρημάτων εντός της πόλης είναι αξιόλογη. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα γίνουν ευρύτερα γνωστά το προσεχές διάστημα όπως άφησε να διαφανεί η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, την οποία και ευχαριστούμε για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ρεπορτάζ.