Μία πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή για την αποκατάσταση του «Ελευθερία»

0
3758

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας

Το απόγευμα της Δευτέρας 21 στις 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Κτίριο Ελευθερία: Από την ίδρυση ως την αποκατάστασή του». Παρών στο ακροατήριο εκτός από πολλούς συμπολίτες ήταν και ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος όπως και πολλοί γνωστοί δραμινοί από την δράση τους στα κοινά της πόλης.

Στην εκδήλωση ήταν εισηγητές η αρχιτέκτονας κ. Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα που αναφέρθηκε στην ίδρυση και την αποκατάσταση του κτιρίου και ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος που αναφέρθηκε εκτενώς στον αρχιτέκτονα Νικόλαο Τσαρτιλίδη δηλαδή τον ανάδοχο του έργου αποκατάστασης.

Φωτογραφία: Από δεξιά η αρχιτέκτονας κ. Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα και αριστερά ο αρχιτέκοντας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ

Η κα Αγγελούδη είχε αναλάβει με ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο κ. Παπαδόπουλος, την μελέτη για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου “Ελευθερία” το 1992. Η ίδια κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε την ιστορία του κτιρίου και την διαδικασία της αποκατάστασης την οποία έκανε ο δραμινός αρχιτέκτονας Νικόλαος Τσαρτιλίδης. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για τον ιστορικό χώρο “Ελευθερία” η κα Αγγελούδη είπε ότι ήταν ελληνική λέσχη που χτίστηκε επί Μητροπολίτου Χρυσοστόμου το 1905 και αργότερα στέγασε την Εμπορική Λέσχη Δράμας. Όπως είπε επίσης η κα Αγγελούδη σε αυτό το σπουδαίο κτίριο κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, έγινε και η πρώτη βομβιστική επίθεση από τους Βούλγαρους, εναντίον της ελληνικής κοινότητας από την οποία μάλιστα υπήρξαν και θύματα. Σχετικά με την διαδικασία ανάδειξης του χώρου η κα Αγγελούδη είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι το κτίριο του καφενείου “Ελευθερία” είχε δεχθεί επισκευές και είχε αλλοιωθεί αρκετά στις όψεις του…”Τα δυο ορατά υποστηλώματα που είναι ορατά στις όψεις δεν φαινόταν όταν το παραλάβαμε για να το μελετήσουμε. Ψάξαμε σε παλιές φωτογραφίες και εντοπίσαμε πως ήταν η αρχική του μορφή. Επίσης είχαν αλλοιωθεί και τα κουφώματά του. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης αποκαλύφθηκαν τα υποστυλώματα της όψης, αποκαταστάθηκε η είσοδος του χώρου από την νότια πλευρά, ανακατασκευάστηκαν όλα τα κουφώματα και στους δυο ορόφους. Έτσι το κτίριο έγινε όπως ήταν εξαρχής. Είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος διότι ελληνική λέσχη που κατασκευάστηκε τόσο νωρίς είναι αρκετά σπάνια. Η Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, χτίστηκε αργότερα, το 1910 και θεωρώ ότι το κτίριο της Ελληνικής Λέσχης της Δράμας ήταν το πρότυπο για την Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας.
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήταν πολύ εμπνευσμένος άνθρωπος. Πέρα από την μεγάλη συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν και πολύ νεωτεριστής. Καταγόταν από την Μικρά Ασία και υπήρξε διάκονος στην Έφεσο πριν γίνει Εθνομάρτυρας. Είδε πως λειτουργούσαν οι εξαιρετικές λέσχες στην Σμύρνη και όταν ήρθε στην Δράμα κατασκεύασε την Λέσχη της Δράμας στα ίδια πρότυπα.

Ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος αρχιτέκτονας και πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι ο χώρος του “Ελευθερία” είναι μείζονος σημασίας για την πόλη της Δράμας με ιστορική σημασία. Σε ότι αφορά την αποκατάσταση του χώρου και μιλώντας για το έργο του Νικόλαου Τσαρτιλίδη είπε ότι ο γνωστός δραμινός αρχιτέκτονας ασχολούνταν κατεξοχήν με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτισμάτων…”Είχε πάθος να διασώσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Ασχολήθηκε με πολλά σχολεία όπως το Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου, τα Εκπαιδευτήρια και πολλές υποδομές στο κέντρο της πόλης. Ήταν πολύ σημαντικό το έργο του και το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας θέλουμε να τονίσουμε ότι στο πρόσωπο του Νίκου Τσαρτιλίδη θέλουμε να τιμήσουμε τον αποκαταστάτη που με τόσο πάθος και με μεγάλη λεπτομέρεια προχώρησε στο έργο.
Το σύνολο της αποκατάστασης του κτιρίου “Ελευθερία” απαίτησε περίπου 3,5 χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ομάδα της μελέτης του χώρου ήταν και ο δραμινός μηχανολόγος Βασίλης Γκαβαλιάς και ο μηχανικός Θωμάς Μαυρίδης…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!