Mε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, για την ανίχνευση των μυστικών του σύμπαντος με τον μεγάλο επιταχυντή ανδρονίων του CERN, της Δρ. Δέσποινας Χατζηφωτιάδου, ερευνήτριας στο Εθνικό Ινστιτρούτο Πυρηνικής Φυσικής της Μπολόνια και στο CERN, θα συνοδευτεί η εκδήλωση βράβευσης των νικητών του φετινού διαγωνισμού που γίνεται στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου και διοργανώνεται απο τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας, τον Δήμο Δράμας, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, την ΕΛΜΕ Δράμας και το ΕΚΦΕ Δράμας.
H Δέσποινα Χατζηφωτιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Έγινε κάτοχος διδακτορικού του τμήματος το 1985, σ’ ένα πείραμα στον Δακτύλιο Αντιπρωτονίων Χαμηλής Ενέργειας (LEAR) του CERN. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και λέκτορας στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Στο διάστημα 1987-1989 ήταν fellow στο CERN, στον τομέα πειραματικής φυσικής και από τότε εργάζεται στο CERN. Συμμετείχε στα πειράματα OPAL και L3 στο LEP καθώς και σε ανάπτυξη ανιχνευτών. Από το 2000 συμμετέχει στο πείραμα ALICE, το πείραμα βαρέων ιόντων του LHC, όπου η ομάδα της είχε την υπευθυνότητα για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ανιχνευτή Time Of Flight. Είναι επίσης συντονίστρια εκλαΐκευσης, επικοινωνίας και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (outreach coordinator) του πειράματος ALICE. Έχει θέση ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στη Μπολόνια της Ιταλίας. Παράλληλα είναι συνδεδεμένη με το Centro Fermi (Rome). Tο κεντρικό ερευνητικό του πρόγραμμα είναι το Extreme Energy Events (EEE) project, για τη μελέτη κοσμικής ακτινοβολίας με ένα σύστημα ανιχνευτών μιονίων εγκατεστημένων σε περισσότερα από 50 σχολεία σε όλη την Ιταλία, που έχει τόσο εκπαιδευτικό όσο και επιστημονικό στόχο. Έχει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του EEE project στο CERN.
Στην εκδήλωση που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου για την απονομή των βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού που γίνεται στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου θα συμμετέχει και το Μουσικό Σχολείο της Δράμας με τα μουσικά σύνολα ελεύθερης έκφρασης. υπό την επιμέλεια των Νίκου Γιαμαλή και Ηρακλή Σιδέρη.
Στο σημείο αυτό αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε τους μαθητές που ξεχώρισαν μέσω του φετινού διαγωνισμού και θα βραβευθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας.
Στα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πρώτη τάξη του λυκείου λοιπόν θυμίζουμε ότι υπήρξε ισοβαθμία μεταξύ τριών μαθητών και έτσι αντί για πρώτο, δεύτερο και τρίτο στην κατάταξη της βαθμολογίας, υπήρξαν τρείς ισοβαθμούντες που ήταν α) ο Γεωργιάδης Δαβίδ από το 3ο ΓΕΛ β) Η Ταουσιάνη Αθανασία από το Μουσικό Λύκειο και γ) ο Φωτιάδης Θεοδόσιος επίσης από το Μουσικό Λύκειο. Διακριθέντες διαγωνιζόμενοι για την ίδια τάξη ήταν: οι: Σπανδωνίδης Ιωακείμ-Αλέξανδρος (2ο ΓΕΛ), Δασκάλου Ευαγγελία (Μουσικό), Καράογλου Κλεάνθης (4ο ΓΕΛ), Δήμου Σταύρος (4ο ΓΕΛ)
Στην δεύτερη τάξη του Λυκείου τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανέδειξαν 1ο τον Κωνσταντινίδη Μαυρουδή από το Μουσικό Λύκειο, 2ο τον Παπαδάκης-Αρναούτογλου Βασίλειος από το 3ο ΓΕΛ και 3ο τον Δάλλα Αλέξανδρο από το 4ο ΓΕΛ. Διακριθέντες από τον διαγωνισμό στην δεύτερη τάξη του Λυκείου ήταν οι: Μπουχαρέλης-Πετράς Χαρίλαος (3ο ΓΕΛ) και Στάμου Νικολέτα (4ο ΓΕΛ)
Από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την τρίτη τάξη του Λυκείου αναδείχθηκαν, 1ος ο Μπραζιώτης Σταύρος από το 2ο ΓΕΛ, 2ος ο Παπαδόπουλος Κυριάκος από το 4ο ΓΕΛ και 3ος ο Τριανταφυλλίδης Βασίλειος από το 1ο ΓΕΛ. Διακριθέντες από τη τρίτη τάξη του Λυκείου ήταν ο Παντούλης Στέφανος (2ο ΓΕΛ) .