Μία σύγχρονη στέγη πολιτισμού άνοιξε και επίσημα στο Καλαμπάκι

0
2288

– Η προσπάθεια του Μ.Π.Σ. Καλαμπακίου στέφθηκε από επιτυχία, χάρη στη χρηματοδότηση του προγράμματος Leader
– Αθ. Θεοδωρίδου: «Είναι μία σύγχρονη στέγη πολιτισμού που δίνει ανάσα δημιουργίας στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα»

Άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του ο ανακαινισμένος χώρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, με τον καθιερωμένο Αγιασμό, παρουσία εκπροσώπων του συνόλου των τοπικών αρχών.
Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν οι Βουλευτές Κώστας Μπλούχος και Χαρά Κεφαλίδου, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, εκπρόσωποι του Δήμου Δοξάτου κ.ά.

Η κα Αθανασία Θεοδωρίδου, πρόεδρος Δ.Σ. Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Αυτό που αναφέρθηκε από όλους ήταν ότι το έργο έγινε σε δύσκολους καιρούς, ενώ στον Δήμο Δοξάτου δεν έχει προχωρήσει κανένα άλλο έργο μέσω του προγράμματος Leader, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για ένα έργο με λειτουργική σημασία, το οποίο ήδη εδώ και ένα μήνα συγκεντρώνει τον κόσμο της περιοχής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου. Παρά τις συνθήκες που επικρατούν, μπορεί και καταφέρνει με ασφάλεια να προσεγγίζει κόσμο και να επιτελεί έργο».
Όπως είπε, μεταξύ, άλλων η πρόεδρος Δ.Σ. Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κατά τον χαιρετισμό της στη διάρκεια των εγκαινίων: «Ο σύλλογός μας πριν από την πανδημία, που πάγωσε κάθε ανάσα πολιτισμού και στέρησε οικείους κι αγαπημένους, είχε πάνω από εκατό χορευτές, μικρούς και μεγάλους. Είχε τμήματα καλών τεχνών, σκακιού, μουσικής, βιβλιοθήκης. Είχε μία έντονη δράση όλον τον χρόνο. Σήμερα, έναν μήνα μετά την ασφαλή λειτουργία στον νέο μας χώρο, καταφέραμε να επιστρέψουν τα παιδιά και οι ενήλικες στην αγκαλιά του πολιτισμού. Να λειτουργήσουν τα τμήματα παραδοσιακού χορού, να ζωγραφίσουν ξανά τα παιδιά, να δημιουργήσουν οι ενήλικες στα τμήματα ντε κουπάζ και ζωγραφικής, να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του σκακιού οι μικροί μαθητές, να ηχήσουν πάλι οι νότες απ’ τα μαθήματα μουσικής».

Το ιστορικό του κτηρίου
Αναφερόμενη στο ιστορικό του κτηρίου, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε αργότερα στα «Χ»: «Το κτήριο όπου σήμερα στεγάζεται ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου και ανακαινίστηκε πλήρως με την υλοποίηση του έργου που πραγματοποιείται μέσω του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER, συνολικού προϋπολογισμού και συνολικής δημόσιας δαπάνης 144.807,10€, δεν είναι ούτε ένα άγνωστο ούτε ένα καινούργιο κτήριο.
Το Καλαμπάκι είναι αγροτικό χωριό, ήταν πάντα, με έναν εύφορο κάμπο να προσφέρει τη σοδειά στους κατοίκους του. Ως τέτοιο διέθετε από πολύ νωρίς Αγροτικό Συνεταιρισμό και μάλιστα από τους μεγαλύτερους του νομού, με 447 μέλη, και αποτέλεσε μέλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Δράμας, μίας από τις αρχαιότερες ενώσεις στην Ελλάδα, με ίδρυση το 1924.
Το 1967 το κτήριο περνά στην ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού, με γραφεία και ένα μεγάλο χώρο που χαρακτηρίζεται ως αποθήκη. Στον χώρο αυτό, που είναι περίπου 300 τ.μ., λειτουργεί και η πρώτη υπεραγορά του Καλαμπακίου, το πρώτο δηλαδή σούπερ μάρκετ.
Το 2004, το κτήριο περνά στην κυριότητα του Δήμου Καλαμπακίου με τα βάρη που το συνοδεύουν. Ο χώρος του παλαιού σούπερ μάρκετ νοικιάζεται και γίνεται το 2ο σούπερ μάρκετ «Φρέσκο» της κυρίας Αλβανοπούλου Αικατερίνης. Ως τέτοιο παραμένει μέχρι το 2012, χρονιά κατά την οποία παραχωρείται, μετά από αίτημα, από τον Δήμο Δοξάτου πλέον, για χρήση στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου.
Στο αίτημα που είχαμε καταθέσει τότε αναφέραμε: «Εξαιτίας της έλλειψης δημόσιων χώρων για τη στέγαση του Συλλόγου, τα τελευταία χρόνια τα τμήματα μας στεγάζονται διάσπαρτα σε διάφορους χώρους (υπόγειο του Δημαρχείου, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, τρίτη πτέρυγα του Παιδικού Σταθμού). Το γεγονός αυτό δυσκολεύει το έργο μας και δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απαραίτητη επικοινωνία, συντονισμό και διάχυση των δράσεων μεταξύ των τμημάτων. Θεωρούμε πως η στέγαση του Συλλόγου μας σε έναν και μόνο χώρο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας και έχει να προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας».
Τελικά γίνεται η παραχώρηση του χώρου όπου ήταν το σούπερ μάρκετ, συνολικού εμβαδού 287,5 τ.μ., για εννέα χρόνια και χάρη στις ενέργειες του τότε προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπακίου, κυρίου Σωτήρη Μόρφη, του Δημάρχου Δοξάτου, κυρίου Τάσου Χατζηλαζάρου, και του Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Τίρλα, διατέθηκε η ΣΑΤΑ του έτους που αναλογούσε στην Κοινότητα Καλαμπακίου για να γίνει η στοιχειώδης διαμόρφωση του χώρου, ώστε να γίνει λειτουργικός για τις δράσεις του Συλλόγου. Χρειάστηκε, βέβαια, πολλή εθελοντική δουλειά από τα μέλη του Συλλόγου και τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη στέγη που επιθυμούσαμε. Το καλοκαίρι του 2012 μας βρήκε εκεί.
Το Σεπτέμβρη του 2012 γίνεται η μετακόμιση κι εγκατάσταση στον νέο χώρο, φορεσιές, βιβλιοθήκες, βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης, τραπέζια, ντουλάπες κι ό,τι υπήρχε διαθέσιμο από ανθρώπους που βοήθησαν να στηθεί ο χώρος. Έτσι, από τον Οκτώβρη καταφέρνουμε να λειτουργήσουν τα δέκα τμήματα παραδοσιακών χορών, τα δύο τμήματα ζωγραφικής για παιδιά και ένα για ενήλικες, το τμήμα χειροποίητου κοσμήματος, δύο παιδικά τμήματα σκακιού, παιδική χορωδία και το τμήμα βιβλιοθήκης.
Έτσι, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με την απόφαση 66/2018 αποφασίζει να καταθέσει αίτημα πρότασης για ένταξή μας στο τρέχον πρόγραμμα. Μετά, όμως, από την πρώτη συνάντηση με τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, κύριο Μανώλη Χατζόπουλο, και την πλήρη ενημέρωση των δυνατοτήτων που αναδύονταν μέσα από την ένταξή μας στο πρόγραμμα, καταθέσαμε τελικά στις 3/10/2018 φάκελο πρότασης συνολικού προϋπολογισμού 159.593,4€.
Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου μας, που προκύπτει από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019, επιφορτίζεται με το έργο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την ένταξή μας. Η πρότασή μας κρίνεται παραδεκτή για δημόσια δαπάνη 148.214,81€, ενώ η οριστική έγκριση έρχεται τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020 γίνεται η σύμβαση του επενδυτικού έργου. Αν καταφέραμε να είμαστε εδώ σήμερα, δεν οφείλεται στο έργο ενός ή δύο ανθρώπων, αλλά στη συνολική ευθύνη που καταφέραμε να αναπτύξουμε και στη βαθιά μας πεποίθηση πως ο καθένας μας είναι πολύτιμος στο μέτρο που μπορεί να προσφέρει, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υπερβούμε το μέτρο αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ