Μικροί και μεγάλοι έδειξαν ότι η ιστορία δεν ξεχάστηκε

0
1073

Με σεβασμό στους πεσόντες κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τη σφαγή της Δράμας


 

Ογδόντα ένα χρόνια μετά τη σφαγή τού Σεπτεμβρίου του 1941, οι Δραμινοί έδειξαν ότι, παρά το χρόνο που μεσολάβησε από εκείνη την αιματοβαμμένη ημέρα δεν λησμόνησαν τα θύματα εκείνης της περιόδου. Στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι των αρχών και πολίτες, άφησαν λουλούδια και στέφανα στα διάσπαρτα μνημεία των θυμάτων που υπάρχουν στον νομό.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες Πέμπτη, ανήμερα της μαρτυρικής επετείου, με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο που έγινε στη μνήμη των θυμάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου για να ακολουθήσει πομπή και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του φονευθέντα από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, πρώην δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη, από τον Δήμαρχο Δράμα, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου. Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου.
Εκεί, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε πρωτοστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας κ. Παντελεήμονα, ο ίδιος μίλησε για το ιστορικό της ημέρας, λέγοντας: “Ημέρα μνήμης σήμερα. Παρακαλούμε εκείνον που εξουσιάζει και τη ζωή και το θάνατο να αναθάψει τις ψυχές των πατέρων μας, που μαρτυρικά έφυγαν από τη ζωή στις σκηνές των δικαίων. Με τις εκδηλώσεις αυτές δηλώνουμε ότι δεν τους ξεχνούμε. Σαν χριστιανοί, συγχωρούμε αλλά δε λησμονούμε. Εκείνο που περιμένουν οι αδελφοί μας, είναι οι γείτονές μας, που είναι μέλη της ΕΕ, να ζητήσουν συγνώμη, για ότι διέπραξαν σε αυτόν εδώ τον τόπο και να επιστρέψουν όλα εκείνα τα οποία αφήρεσαν, που είναι η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομία. Εύχομαι κανένας λαός σε κανένα σημείο του κόσμου, να μη δοκιμαστεί όπως δοκιμάστηκε ο δικός μας λαός, ιδίως της Μακεδονίας και Θράκης με δεινά χειρότερα από τη τουρκοκρατία, στην πρώτη και στη δεύτερη βουλγαρική κατοχή…”.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε: “Πέρασαν 81 χρόνια και η ανάμνηση από τη θηριωδία εδώ στην μαρτυρική πόλη της Δράμας, είναι ζωντανή. Τιμούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο όνομα της Ελευθερίας και της Πατρίδας, πραγματικοί μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους, από τα στρατεύματα της φιλοναζιστικής βουλγαρικής κατοχής. Τιμώντας τους, τιμούμε την Ελλάδα που δεν υποκύπτει, σε αυθαίρετες διεκδικήσεις…”.
Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, επεσήμανε: “Ολοκληρώνεται σιγά σιγά αυτό το οδοιπορικό μνήμης στον τόπο μας. Η μνήμη και η μνημοσύνη είναι καθήκον. Είναι πατριωτική ευθύνη. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και επιβίωση σαν έθνος, οφείλουμε πρώτα να μην ξεχνούμε. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική συνείδηση πρέπει να αναγεννάται συνέχεια, να υπάρχει εθνική ομοψυχία και εθνική ταυτότητα. Τιμούμε ευλαβικά και μνημονεύουμε (τους πεσόντες) αιωνία τους η μνήμη”.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, δήλωσε: “Tο οδοιπορικό μνήμης, συνεχίστηκε στη μαρτυρική πόλη της Δράμας. Τιμήσαμε τα θύματα του Σεπτέμβρη του ’41, που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον βουλγαρικό εθνικισμό και την απίστευτη αγριότητα των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής. Η μνήμη τους είναι ζώσα και οφείλουμε ως πολίτες να αγωνιστούμε, για να πάψουν να υφίστανται οι συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως να συνεννοηθούμε για μια πορεία της χώρας, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτός είναι ο έμπρακτος τρόπος τιμής στη μνήμη των θανόντων και η επέτειος αυτή με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σηματοδοτήσει την πορεία μας τα επόμενα χρόνια”.
Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Χαρά Κεφαλίδου, τόνισε: “Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, εδώ και 81 χρόνια, η πόλη της Δράμας, με συγκίνηση αλλά και πολύ σεβασμό υποκλίνεται στους ανθρώπους της, που το 1941, έδωσαν ηρωική μάχη για να μείνει ετούτος ο τόπος ελεύθερος. Η γενναιότητά τους, το παράδειγμά τους, η θυσία τους, είναι η μεγάλη μας κληρονομιά…”.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε: “Βρεθήκαμε σε αυτό τον ιερό τόπο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες μας. Στους δικούς μας ανθρώπους που με το αίμα τους, μας έδωσαν το δικαίωμα να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Αιωνία τους η μνήμη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ”.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, επεσήμανε: “Τα θλιβερά και τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1941 απέδειξαν ότι οι πρωτοπόροι Έλληνες της εθνικής ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας ήταν οι Δραμινοί. Που δεν συμβιβάστηκαν. Που εκτελέστηκαν. Που βασανίστηκαν αλλά δεν βουλγαρογράφτηκαν. Που πολέμησαν στην πόλη της Δράμας, στις κωμοπόλεις και στα χωριά και κράτησαν ψηλά το λάβαρο της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αυτό το παράδειγμα και σήμερα μας καθοδηγεί…”.
Ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου υπογράμμισε: Συμπληρώνονται σήμερα 81 χρόνια χρόνια από τη βουλγαρική θηριωδία του 1941. Η Δράμα τιμά τους σφαγιασθέντες της… Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε ότι θυμόμαστε τους νεκρούς μας, τιμούμε τη μνήμη τους και ταυτόχρονα δηλώνουμε παρόντες με τη συνείδησή μας ξύπνια, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!