Υψηλή θεσμική εκπροσώπηση στις φετινές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Δράμας
Επιβεβαιώθηκε και από εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής σκηνής ,η πληροφορία που μετέδωσαν πρώτα τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι αναμένεται στη Δράμα επίσκεψη και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τον εορτασμό των Ελευθερίων της Δράμας την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίστηκε τελικά να να παρακολουθήσει τη δοξολογία που θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου. Πιθανόν ο Πρωθυπουργός να παραβρεθεί και στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων που θα γίνει στο άγαλμα της Ελευθερίας, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι δυο κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας θα παρευρεθούν στον εορτασμό των Ελευθερίων της Δράμας την 1η Ιουλίου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ημέρας του εορτασμού, μετά την έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί προβλέπει Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου και επετειακή ομιλία από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Αμέσως μετά, στις 11:00, στο άγαλμα της Ελευθερίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει τήρηση ενός λεπτού σιγής και η απόδοση του Εθνικού Ύμνου Εθνικός ύμνος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 21:15, στο θεατράκι «Σωκράτης Δημητριάδης» της Αγίας Βαρβάρας θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μελωδικό ταξίδι με άρωμα γυναίκας». Πρόκειται για συναυλία έντεχνης μουσικής με την ερμηνεύτρια Δήμητρα Γισδάκη και τη γυναικεία ορχήστρα της.
Οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων άρχισαν ήδη από την Παρασκευή 25 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Ιουλίου. Φέτος συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου του 1913, ημερομηνία που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σταθμούς της νεότερης ιστορίας της μαρτυρικής μας πόλης, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.
Σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Δράμας, πάνω από 50 καλλιτέχνες, πολλές συναυλίες και θεατρικά πλαισιώνουν φέτος τα Ελευθέρια της Δράμας, ενώ πλέον τα Ελευθέρια καθιερώνονται ως Γιορτές Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συνδέονται άρρηκτα με τα Ελευθέρια και την ιστορία αυτού του τόπου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν κυρίως στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας και ελάχιστες στην κεντρική πλατεία της Δράμας.
Η απελευθέρωση της Δράμας 108 χρόνια πριν…
Η απελευθέρωση της πόλης, ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13). Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1912 βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία, σκιά πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλονίζεται ήδη ισχυρά υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη. Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει το Νοέμβριο του 1912 την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε, και επί οχτώ μήνες, η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής. Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους, τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους. Έτσι, η μια μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις απελευθερώνονται: «Πήραμε την Θεσσαλονίκη μας, τας Σέρρας τας ωραίας, την Δράμα» τραγουδούσαν σε εμβατηριακούς ρυθμούς οι Έλληνες της εποχής.
Στη Δράμα, ήδη από τον Απρίλιο του 1913, έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ταχυδρομική ή τηλεγραφική. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έχουν από καιρό δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Όλα δείχνουν ότι οι βουλγαρικές αρχές κινούνται βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου με στόχο τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων. Παρά την καθησυχαστική συμπεριφορά του στρατιωτικού και πολιτικού διοικητή, ο ηρωικός Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος αποκαλύπτει ένα όργιο από εκτελέσεις ανύποπτων πολιτών, συλλήψεις και κακοποιήσεις ιερέων, ατιμώσεις γυναικών, και συλήσεις ναών που μετατρέπουν τη ζωή των Ελλήνων της Δράμας σε κόλαση. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η πυρπόληση του Δοξάτου και η σφαγή των κατοίκων του στις 30 Ιουνίου 1913.
Η επομένη, η 1η Ιουλίου ήταν η ημέρα της απελευθέρωσης. Ο ελληνικός στρατός υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη. Γράφει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του ο Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος: «Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν! Κινούμεθα! Ο Ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος εισήλθεν εις την Δράμαν! Χαρά! Αγαλλίασις! Άσματα! Ελευθερία!» Η απελευθέρωση της Δράμας κατοχυρώθηκε νομικά με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913), με την οποία τα ελληνικά σύνορα έφτασαν ως το Νέστο και όλη η Ανατολική Μακεδονία προσαρτήθηκε στην ελληνική επικράτεια.
Ο Δραμινός λαός που είχε υποστεί τα πάνδεινα μέσα στη δίνη της ιστορίας, κατόρθωσε να ενισχύσει και να χαλυβδώσει τη θέλησή του για Ελευθερία, παρά την ακριτική γεωγραφική του θέση και τη συνύπαρξη του με λαούς διαφορετικών εθνικών προελεύσεων. Με τους λαούς αυτούς ήρθε σε δημιουργική επαφή, χωρίς ποτέ να χάσει ούτε ίχνος της εθνικής του ταυτότητας.