Μνημείο ενάντια στις γενοκτονίες των λαών

0
4498

Θα τοποθετηθεί στον Δήμο Προσοτσάνης.
Τι δήλωσαν στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης και ο γλύπτης κ. Οδ. Τοσουνίδης.

Σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση ενάντια στις γενοκτονίες και τις μαζικές βιαιότητες σε βάρος των λαών προχωρά ο Δήμος Προσοτσάνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος». Το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθεί στην είσοδο της Προσοτσάνης, στο ύψος περίπου του Κέντρου Υγείας, ένα μνημείο ενάντια στις γενοκτονίες, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Οδυσσέας Τοσουνίδης, ζωγράφος και γλύπτης διεθνούς φήμης που ζει και δημιουργεί στην Προσοτσάνη.
Μιλώντας στα «Χ» για την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης σημείωσε: «Λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην κατασκευή και την τοποθέτηση του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους αγώνες ενάντια στις γενοκτονίες των λαών. Στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Αρμενία και αλλού υπήρξαν λαοί που υπέστησαν γενοκτονία. Αυτές τις μαύρες σελίδες της ιστορίας θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την τοποθέτηση του μνημείου που αποτελείται από πέντε αγάλματα, τα οποία είναι σχεδόν ολοκληρωμένα. Στο σημείο που επιλέχθηκε θα τοποθετήσουμε τις βάσεις τώρα όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο. Πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το μνημείο θα έχει ολοκληρωθεί στην είσοδο της Προσοτσάνης».
Ο δημιουργός του μνημείου κ. Οδυσσέας Τοσουνίδης εξήγησε στα «Χ» ότι το έργο είναι σχεδόν τελειωμένο σε ποσοστό 90%. Πρόκειται, όπως είπε, για πέντε φιγούρες – σιλουέτες από μάρμαρο που παραπέμπουν στις γενοκτονίες των λαών. Κάθε φιγούρα αντιπροσωπεύει και έναν διαφορετικό λαό. Η απόφαση για τη δημιουργία του μνημείου λήφθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» και τον Δήμο Προσοτσάνης. Αυτό που απομένει είναι να γίνει διαμόρφωση του χώρου και να κατασκευαστούν οι βάσεις -διαστάσεων 4,5 x 3,5 μέτρα – στο μέρος όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο.
Μέσα από το έργο του μνημείου στόχος είναι να τονιστεί η θλιβερή σύσταση της γενοκτονίας, που δεν αφορά μόνο τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά πολλούς λαούς σε βάρος των οποίων υπήρξαν γενοκτονίες. Το μνημείο αφορά τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Ασσύριους κλπ. Είναι μια υπενθύμιση αυτών των δυσάρεστων γεγονότων και στέλνει μήνυμα ενάντια στις γενοκτονίες των λαών. Στον χώρο του μνημείου και πριν από αυτό θα τοποθετηθεί μια στήλη, στην οποία θα αναφέρεται η λέξη «γενοκτονία» σε διάφορες γλώσσες, για να τονιστεί ότι οι γενοκτονίες αφορούν όλους τους λαούς.
Ανάμεσα στις γενοκτονίες που γνώρισε η ανθρωπότητα, η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον λαό μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πριν από ένα μήνα, σε σχετικό σε μήνυμά του τα εξής:
«Όλοι οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που συντελέστηκε στον Πόντο.
Οι πυρπολήσεις χωριών, οι εκτοπίσεις πληθυσμών, οι χωρίς έλεος σφαγές, τα «τάγματα εργασίας», οι εξορίες, δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν το φρόνημα και την ελληνική συνείδηση των Ποντίων αδελφών μας.
101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η ιστορική μνήμη μένει ζωντανή.
Το φρόνημα και η ελληνική τους συνείδηση παρέμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων, ακόμα και υπό τουρκική κατοχή, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αποτελούν ένα εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού.
Η συμβολή των Ποντίων, μετά τη Γενοκτονία, στην ανόρθωση της Ελλάδας, στην οποία εγκαταστάθηκαν, ήταν και είναι σημαντικότατη.
Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μοναδική κουλτούρα τους.
Και φυσικά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αφού μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!